duminică, iunie 4, 2023

Cheagurile de sânge sunt de obicei un răspuns corporal la răni, dar adesea, formarea lor este nejustificată. În oricare dintre circumstanțe, este puțin probabil ca cheagul să provoace probleme atâta timp cât rămâne nemișcat și permite sângelui să curgă în jurul lui. Uneori, totuși, cheagurile se disloca și se deplasează către plămâni, determinând o oprire completă a fluxului de oxigen (embolie pulmonară). Deși, în general, cheaguri de sânge se formează mai întâi în membrele inferioare, se știe că afectează fața.

Te-ar mai interesa: Semințele care desfundă vasele de sânge, curăță co...

Un cheag de sânge care se formează pe față este denumit din punct de vedere medical tromboză sinusului cavernos; o afecțiune care pune viața în pericol asociată cu mai multe simptome.

NHS explică: „Sinusurile cavernose sunt spații goale situate sub creier, în spatele fiecărei orbite.

„Un vas de sânge major numit vena jugulară transportă sângele prin sinusurile cavernoase departe de creier”.

Atunci când se formează un cheag de sânge în interiorul unui sinus, de obicei se datorează faptului că o infecție s-a dezvoltat undeva pe față sau pe craniu și trebuie controlată.

Te-ar mai interesa: „Cele mai nesănătoase produse” pe care ar fi bine ...

Cu toate acestea, „cheaguri se pot dezvolta fără infecție”, avertizează NHS.

O cauză mai puțin obișnuită pentru un cheag de sânge în sinusurile cavernoase este vătămarea gravă, care declanșează mecanismele de coagulare a sângelui.

Indiferent de cauză, un cheag de sânge poate provoca leziuni imediate ale creierului, ochilor și nervilor care se află între ele.

Acesta este motivul pentru care, în 50 până la 90% din cazuri, pacienții experimentează mai întâi modificări ale vederii, inclusiv sensibilitate la lumină sau alte tulburări vizuale.

Te-ar mai interesa: Pielea uscată și pruritul, semne ale unor probleme...

Semnele tind să apară acut sau într-o manieră mai progresivă, pe câteva zile sau mai multe.

Umflarea sau bombarea ochilor poate apărea și în cazul trombozei sinusurilor cavernose.

Acest lucru se datorează scăderii scurgerii din venele faciale, ceea ce duce la o colectare de lichid în jurul ochilor. Ca urmare, pleoapele pot începe să cadă.

Unul dintre cele mai timpurii și mai sigure simptome ale afecțiunii este o durere de cap severă care se agravează, chiar și cu medicamente pentru durere.

Te-ar mai interesa: Pericolul din pahar. Această băutură poate crește ...

Orice întârziere în tratamentul acestor simptome poate provoca leziuni de durată a creierului și a altor organe.

În primele rapoarte, Eurasian Journal of Medicine a raportat că puțin peste 11% din trombii sinusurilor cavernose sunt asociați cu embolie pulmonară.

Cu toate acestea, mai des, embolia pulmonară rezultă dintr-un cheag de sânge care se formează în membrele inferioare.

Doctorul Andrei Kindzelski, un expert în boli de sânge NIH, a explicat: „Tromboza venoasă profundă are simptome clasice – de exemplu, umflare, durere, căldură și roșeață pe picior. Dar aproximativ 30-40 la sută din cazuri trec neobservate, deoarece nu au simptome tipice.”

Te-ar mai interesa: Avertismentul Lidei Fecioru: „Aşa aduci ghinionul ...

„De obicei, persoanele care dezvoltă tromboză venoasă profundă au un anumit nivel de trombofilie, ceea ce înseamnă că sângele lor se formează mai rapid sau mai ușor.”

Durerea în piept sau disconfortul care se agravează atunci când respiri profund sau tuse sunt printre cele mai frecvente semne că un cheag de sânge a ajuns în plămâni.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private