Sari la conținut

Dr. Adina Alberts: Cum putem evita insolația în concediu? „Insolația poate fi FATALĂ”

Folk remedies for sunburn

Insolația este o problema care strică de cele mai multe ori concediul, iar pentru unii dintre noi se poate dovedi a fi fatală. Afectiunea este una serioasa si trebuie tratată de urgență. Cu cât se întarzie interventia, cu atat organele interne sunt mai afactate, iar in anumite cazuri se poate ajunge la deces. 

Doamna Doctor Adina Alberts a împărtășit într-o amplă postare pe rețelele sociale cum ne putem proteja de insolație.

„Insolație înseamnă supraîncălzirea corpului ca urmare a expunerii la temperaturi înalte; cel mai adesea apare după expunerea prelungită la soare.

Semnele de insolație pot să apară atât în condiții de repaus cât și dacă faceți mișcare fizică.

Supraîncălzirea corpului apare fie prin epuizarea mecanismelor de termoreglare, fie prin blocarea acestora atunci când folosiți din abundență creme sau uleiuri pe corp, și apoi stați în plin soare.

Cei mai predispuși la aparitia insolației sunt copiii mici, pentru că aceștia au mecanisme de termoreglare insuficient dezvoltate. Iar dacă îi ținem în soare cu o șepcuță pe cap și îi dăm cu cremă din cap până picioare în ideea de a-i proteja de efectele adverse ale razelor solare, nu am făcut decât să creăm condițiile perfecte pentru ca insolația să se instaleze. Din păcate sunt mulți părinți care greșesc grav la capitolul „cremele de plajă pentru copii”.

Am văzut mereu pe plajă părinți grijulii care își mânjesc copiii la fiecare două ore cu creme de protecție, le pun câte o pălărie pe cap celor mici, și apoi ei inșiși se așează liniștiți la plajă convinși fiind că nimic rău nu li se mai poate întâmpla celor mici.

Insolația poate fi fatală așa că luați aminte la recomandările de mai jos:

1. Nu stați în soare dați cu cremă din cap până în picioare. La orele de vârf ale amiezii expunerea la soare nu trebuie să se facă în mod direct, puteți să stați sub umbrelă, sub un copac, puteți să stați în piscină, să umeziți în permanență tegumentul astfel încât corpul să se răcească. Evaporarea apei de pe piele se face cu consum de căldură, deci pielea se răcește. Consumați lichide din abundență dar nu alcool, cafea, băuturi carbogazoase și dulci sau băuturi energizante. Tinerii fac față cu ușurință acestor temperaturi crescute dar copiii mici și vârstnicii au mecanismele termoreglării deficitare.

Dr. Adina Alberts

2. Purtați haine lejere din materiale subțiri deschisă la culoare.

3. Efortul fizic este nerecomandat când temperatura este foarte ridicată.

4. Bolile cronice, afecțiunile cardiace și pulmonare, administrarea de medicamente vasoconstrictoare, diuretice, beta blocante, antidepresive și antipsihotice precum și amfetaminele, cofeină și cocaină toate acestea pot crește riscul de insolație.

Dacă după expunerea prelungită la o temperatură crescută apare starea de greață, vomă, oboseală, dureri de cap, piele roșie, stare de confuzie și absența transpirației puteți bănui că ați făcut insolație”, a explicat doamna doctor Adina Alberts într-o postare pe rețelele sociale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel