Sari la conținut

Dr. Alina Tănase: Cancerele de sânge se vindecă. Fii donator! Poți salva o viață!  

Foto: Matei Bumbut

Dr. Alina Tănase: Cancerele de sânge se vindecă. Fii donator! Poți salva o viață!

În fiecare an, trei din 100.000 de români sunt diagnosticați cu un cancer de sânge, în timp ce în lume, la fiecare 35 de secunde, o persoană află că suferă de o astfel de boală.

În ultimii ani, opțiunile de tratament au crescut semnificativ, iar unul dintre tratamentele care s-au dovedit a fi cele mai eficiente este transplantul de celule stem hematopoietice.

Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, de 11 ani în România

Pentru mulți pacienți cu cancere de sânge, transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită este singura soluție terapeutică. Este mai probabilă găsirea unei persoane compatibile în aceeași arie geografică cu pacientul.

Pentru unul din trei pacienți nu există niciun donator compatibil, de aceea, este nevoie de mai multă implicare din partea tuturor și de un număr cât mai mare de oameni înscriși în Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

În 11 ani de funcționare a Registrului de Donatori în România, au avut loc 419 transplanturi de la donatori neînrudiți, iar din cei 44 de donatori români, doar 22 au fost pentru pacienți români, iar alte 22 au fost donații pentru pacienți străini.

Principalul avantaj al transplantului de celule stem hematopoietice este că oferă o șansă la vindecare sau de remisiune îndelungată pacienților care suferă de cancere de sânge și au indicație pentru această procedură.

„Pacienții care suferă de un cancer de sânge au din ce în ce mai multe opțiuni de tratament, lucru care poate fi observat în rezultatele tot mai îmbucurătoare ale terapiilor și în calitatea vieții”, a declarat Cezar Irimia, președintele FABC, în cadrul conferinței de presă dedicată Cancerelor de sânge, susținută marți, 30 mai.

Foto: Matei Bumbuț

Dr. Alina Tănase: Cancerele de sânge se vindecă. Fii donator! Poți salva o viață!

Ziua Mondială a Cancerelor de Sânge este marcată în fiecare an pe data de 28 mai, cu scopul de a sprijini persoanele care suferă de cancer de sânge și de a promova donarea de celule stem hematopoietice, cu ajutorul cărora este posibil transplantul.

„Prin celebrarea zilei de luptă împotriva cancerelor de sânge, încercăm să creștem gradul de conștientizare cu privire la ceea ce înseamnă un cancer de sânge, cum îl diagnosticam, cum îl tratăm și ce șanse de vindecare există.

Cancerele hematologice beneficiază de una dintre cele mai avansate arii de cercetare, în ultimii ani descoperindu-se noi terapii personalizate, țintite, care oferă șanse de vindecare și cazurilor refractare la tratamentul standard.

Toate tipurile de transplant de celule stem hematopoietice au devenit terapii de rutină în România și sperăm ca terapiile celulare, nou introduse și la noi, să se dezvolte în viitorul apropiat”, a declarat prof. dr. Alina Tănase, președinta Societății Române de Transplant Medular.

Este o nevoie acută de un număr mare români care să se înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Transplantul de celule stem hematopoietice înseamnă viață, subliniază dr. Alina Tănase șefa Secției de transplant medular de la Institutul Fundeni și directorul medical al spitalului.

Cancerele de sânge pot fi cancere care să se vindece. Eu am spus de mai multe ori: dacă ai șansa să salvezi o viață, cred că este cel mai frumos lucru pe care poți să-l faci. Și intrând în Registrul donatorilor, înseamnă că faci parte din această echipă care poate salva o viață. Asta trebuie să le spunem noi, medicii, tuturor.

Puteți salva o viață! Puteți face parte din echipa care salvează o viață! Ce poate fi mai frumos?

Suntem în 2023, putem avea o altă abordare a cancerelor de sânge. Putem diagnostica mult mai corect și mai complet. Știm la ora actuală să diagnosticăm o leucemie cu factori de prognostic, ceea ce înseamnă că știm ce tratament personalizatva trebui să primească pacientul respectiv. Nu mai suntem în epoca în care punem doar un diagnostic grosier și tratăm pe toată lumea la fel. Putem ști ce tratament i se potrivește fiecărui grup de pacienți.

Și, într-adevăr, în ultimii ani avem foarte multe medicamente targetate, personalizate, care se potrivesc anumitor grupe de pacienți cu șanse foarte mari să răspundă la tratament și să se vindece.

Transplantul de celule hematopietice este o procedură care vindecă o bună parte din hemopatiile maligne. Nu toți pacienții cu boli de sânge au indicație de transplant. Dar în momentul în care ai o indicație de transplant, fără acest transplant pacientul nu are aproape nicio șansă să treacă de această boală.

Și, în momentul în care ți se întâmplă ție sau unui apropiat ție să fie diagnosticat cu o boală la care știi că singura variantă să treci peste și să te întorci la viața normală este să treci printr-un transplant, atunci te agăți de găsirea unui donator. Aceasta este prima condiție ca să poți să mergi la transplant”, a explicat prof. dr. Alina Tănase.

Polițiștii care donează celule stem hematopoietice sunt scutiți de plata CASS pe 10 ani | EUROPOL - Sindicatul Polițiștilor Europeni

Ce trebuie să știi despre transplantul de celule stem hematopoietice

Unul dintre tratamentele care s-au dovedit a fi cele mai eficiente până acum pentru cancerele de sânge este transplantul de celule stem hematopoietice – o procedură utilizată pentru a înlocui măduva osoasă bolnavă cu una sănătoasă, care poate produce celule sanguine normale.

1. Transplantul este indicat ca tratament pentru mai multe boli, cum ar fi:

  • leucemie acută,
  • mielom multiplu,
  • anemie aplastică severă,
  • siclemie,
  • talasemie majoră,
  • boli imunodeficitare,
  • anemia Fanconi,
  • dereglări metabolice ereditare etc.

Transplantul de celule stem hematopoietice poate fi de două tipuri:

  1. autotransplant (transplantul propriilor celule stem)
  2. alotransplant (transplantul de la donator).

Celulele stem sunt administrate pacientului sub forma unei transfuzii, indiferent de metoda prin care au fost donate. În cazul ambelor tipuri de transplant, recuperarea pacientului poate dura luni sau ani.

2. Autotransplantul de celule stem hematopoietice (sau transplantul autolog) este o procedură terapeutică ce presupune recoltarea de celule stem hematopoietice de la pacient, păstrarea lor în condiții speciale și reinfuzarea lor după un tratament cu doze mari de chimioterapie sau radioterapie.

Scopul autotransplantului este de a distruge celulele tumorale reziduale și de a restabili funcția măduvei osoase, care este afectată de tratamentele agresive. Autotransplantul se folosește în special pentru tratarea unor boli maligne hematologice (mielom multiplu, limfoame maligne etc.) însă nu toți pacienții sunt eligibili pentru această procedură.

3. Alotransplantul de celule stem hematopoietice este o procedură terapeutică ce presupune recoltarea de celule stem hematopoietice de la un donator compatibil și transfuzarea lor la un pacient care are nevoie de înlocuirea măduvei osoase bolnave sau distruse. Scopul alotransplantului este de a restabili producția normală de celule sanguine și de a induce un efect grefă-contra-tumoră, adică o reacție imună a celulelor donatorului împotriva celulelor tumorale.

Alotransplantul se folosește în special pentru tratarea unor boli maligne hematologice, dar și pentru tratarea unor boli non-maligne, cum ar fi anemia aplastică severă.

Cine poate fi donator

„Donator poate fi un membru al familiei sau o persoană necunoscută, înregistrată într-un registru de donatori voluntari. Condițiile sunt să fie o persoană sănătoasă și să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani.

În acest moment, în România sunt aproape 100.000 de persoane înscrise în registru și 45 de oameni în așteptarea unui donator compatibil. Întrucât șansele de a fi compatibil cresc cu cât vecinătatea este mai mare, îi încurajez pe români să se înscrie în Registru și să devină șansa la viață pentru alți oameni.

Detalii despre cum puteți deveni donatori de celule stem sunt pe site-ul www.registru-celule-stem.ro.”, a transmis și Dr. Traian Laurian Arghişan, Director General Interimar la Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel