marți, martie 2, 2021

Sănătatea ovarelor. Trăim timpuri în care majoritatea femeilor pune accentul pe carieră, pe crearea unei situații financiare stabile.

Din păcate, anii nu stau în loc și multe din această  ajung să realizeze că au trecut de 37-38 de ani, iar sarcina nu mai apare. Despre ceea ce se întâmplă în organismul unei femei, din punct de vedere al fertilității, ne-a povestit Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supra specializare în infertilitate.

Cazurile de infertilitate sunt în creștere

Indiferent că vorbim de cele de tip feminin, fie de cele de tip masculin, susține medicul. Astfel, la nivel mondial, unul din cinci cupluri este declarat infertil. Dacă un an, cuplul a întreținut raporturi sexuale regulate și neprotejate, iar sarcina nu a apărut, diagnosticul este cel de infertilitate. Iar primul pas pe care cuplul îl are de făcut este consultul la medicul specialist în infertilitate. Ulterior, va avea loc începerea analizelor pentru stabilirea cauzei care a dus la infertilitate.

Pentru o femeie trecută de 37 de ani, aflarea rezervei ovariene este o etapă foarte importantă atunci când își dorește să afle de ce sarcina întârzie sau dacă mai poate face copii. Această rezervă ovariană este asemenea unui tezaur, este comoara fiecărei femei. Și ea este reprezentată de capacitatea ovarelor de a produce ovocite de calitate bună. Mai mult chiar, fiecare femeie se naște cu o rezervă ovariană finită.

Dacă în timpul vieții intrauterine, o fetiță are în jur de 6-7 milioane de foliculi ovarieni, ce găzduiesc ovule, numărul acestora scade până la 1-2 milioane în momentul nașterii ei. La pubertate, cifra ajunge abia la 400-500.000. Apoi, scade la aproximativ 1000 de foliculi înainte de menopauză. Tot acest proces de pierdere a foliculilor este unul firesc. Reducerea dramatică a numărului acestora se înregistrează în jurul vârstei de 37-38 de ani. Iar probabilitatea unei femei de a concepe un copil pe cale naturală devine din ce în ce mai mică.

Capacitatea unei femei de a concepe este mai mică, cu cât rezerva ovariană este mai scăzută. Pe măsură ce femeia înaintează în vârstă, ovarele produc ovule din ce în ce mai puține. În plus, calitatea lor scade odată cu numărul lor.

Iată după ce parametrii putem aprecia rezerva ovariană:

Vârsta pacientei. Dacă din punct de vedere al calității, cele mai importante ovocite sunt cele din primii ani după debutul menstruației. Pe măsură de trec anii, ovulele eliberate sunt mai slab calitative. Mai mult chiar, după împlinirea a 40 de ani, 80% dintre ovocitele unei femei sunt anormale din punct de vedere genetic.

Dacă la față putem face lifting, să nu se observe trecerea anilor, ovarelor nu, nu le putem face lifting. Nu există această opțiune! De aceea, să ținem cont de acest lucru și de faptul că după o anumită vârstă, ovarele îmbătrânesc iremediabil, ne-a spus dr. Andreas Vythoulkas.

Hormonul anti-Mullerian sau AMH. Recoltarea probei de sânge nu necesită o pregătire specială din partea pacientei și poate fi recoltat în orice zi a ciclului menstrual. Este recomandat femeilor care au împlinit 35 de ani și își doresc să devină mame. Dar și celor care au fost diagnosticate cu endometrioză. Sau au în familie cazuri de menopauză precoce, au suferit o intervenție chirurgicală la ovare, celor care au probleme de fertilitate.

Analize de laborator: FSH (hormonul foliculostimulant) și estradiolul

Ecografia transvaginală. Făcută în zilele de menstruație, această investigație poate spune care este numărul foliculilor antrali. Aceștia sunt foliculi ce se dezvoltă la începutul unui ciclu, dintre care rămân maximum doi, ce se dezvoltă în foliculi maturi..

Ultimele stiri

Parteneri