Sari la conținut

Dr. Bilic. Beneficiile consumului de Omega-3: poate ajuta la combaterea unor boli grave

acizi grași omega-3 reduce riscul de a dezvolta demență
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
omega-3

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a vorbit despre beneficiile Omega 3. Cât de importante sunt, de fapt, aceste grăsimi? Cum ajută în menţinerea sănătăţii cardiovasculare și a altor boli grave?

„Copii deștepți și bine „crescuți”? Se poate! Orice părinte își dorește tot ce e mai bun pentru copilul lui… să fie sănătos, să crească frumos și, nu în ultimul rând, să învețe bine. V-ați gândit vreodată că există un element cu impact pozitiv asupra dezvoltării și funcționării optime a organismului, din faza de embrion până la adolescență? Este vorba de Omega 3! Aceste grăsimi esențiale sunt vitale și indispensabile, indiferent că avem 7 sau 77 de ani.

Omega 3

Iată câteva din beneficiile pe care omega 3 din peștele gras, bogat în EPA și DHA, le are pentru copilul vostru – demonstrate cu studii, nu pe vorbe:

1. Asigură dezvoltarea optimă a creierului și a funcției cerebrale, crește IQ-ul, memoria, capacitatea de concentrare și învățare, îmbunătățește atenția și performanța școlară.Un studiu din 2016 făcut la Universitatea din Gothenburg, Suedia a arătat progrese majore de învățare la copiii care primeau suplimente cu omega 3- crește viteza de citit iar cuvintele necunoscute sunt descifrate mai repede și mai ușor. Chiar și la copiii cu dislexie, aportul de omega 3 ameliorează simptomele (dificultăți la scris și citit), cauzate probabil de o carență de EPA.

2. Îmbunătățește comportamentul copiilor cu tulburări neurologice precum deficitul de atenție (ADHD), cu efecte benefice asupra hiperactivității și impulsivității. Capacitate de memorie redusă, lipsă de concentrare, agitație… dacă copilul vostru are dificultăți de învățare, consumul de omega 3 poate rezolva problema. Aceste grăsimi esențiale stimulează funcțiile cognitive și întăresc conexiunile dintre neuroni, pentru că acționează direct pe dezvoltarea celulelor din creier. Studiile clinice au arătat un deficit de DHA la copiii care suferă de ADHD.

3. Ameliorează dispoziția și îmbunătățește calitatea somnului. Dacă copilul vostru pare trist și anxios, are probleme să adoarmă și se trezește în timpul nopții, poate fi vorba de o carență de DHA. Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au urmărit timp de 4 ani copiii cu tulburări de somn. Rezultatele studiului au arătat scăderea anxietății și o creștere a timpului de somn în medie cu o oră la copiii care primeau omega 3. Indiferent că provin din alimente sau din suplimente, acizii grași esențiali vă ajută copilul să fie mai liniștit și să se odihnească mai bine”, spune medicul.

Are un rol crucial în dezvoltarea sistemului osos 

La capitolul creștere și dezvoltare sănătoasă, despre omega 3 numai de bine:

1. Participă la maturarea optimă a retinei și cortexului vizual, cu rol în creșterea acuității vizuale- aportul de Omega 3 de origine marină ajută copilul să vadă mai bine și mai precis, DHA favorizează transformarea mesajului luminos în imagine și este indispensabil funcției retiniene.

2. Are rol crucial în dezvoltarea sistemului osos și a dinților susține creșterea oaselor.

3. Asigură buna funcționare a sistemului cardiovascular, reglează nivelul de colesterol și trigliceride.

4. Ajută la pierderea în greutate- reduce țesutul adipos și crește masa musculară, crește sațietatea după masă și scade riscul de obezitate.

5. Previne apariția diabetului de tip 1, o boală cronică autoimună cu debut în copilărie – un studiu prospectiv făcut în Norvegia a arătat că administrarea de ulei de ficat de cod în primul an de viață a fost asociată cu un risc semnificativ mai scăzut al diabetului zaharat insulino-dependent la copil.

Alimentele în care găsim Omega 3

  • Și dacă tot ne dorim copii sănătoși și „bine crescuți”, aflați că beneficiile grăsimilor omega 3 apar încă din viața intrauterină! Un studiu randomizat dublu orb făcut pe 600 de gravide a arătat că aportul de omega 3 de origine marină în timpul sarcinii și alăptării crește IQ-ul copilului cu 4,1 puncte la vârsta de 4 ani.
  • Grăsimile esențiale omega 3 sunt prezente în peștele gras (somon, sardine, ton), în uleiurile vegetale (rapiță, in, nuci) sau în suplimentele alimentare.
  • Este recomandat să le consumăm de la cea mai fragedă vârstă, ele trec din circulația maternă la făt și ulterior, prin intermediul laptelui, la nou născut. Femeia gravidă și cea care alăptează are nevoie de un aport optim de omega 3. Ulterior, aveți grijă ca alimentația copilului vostru să fie echilibrată și bogată în omega 3: 2 porții de pește gras pe săptămână sau suplimente cu ulei de pește speciale pentru copii. Este o soluție 100% naturală și cu efecte benefice garantate!”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

 

 

Ce știm despre Omega-3?
Omega-3 sunt acizi grași esențiali care trebuie obținuți din dietă pentru a ajunge la un aport optim. Deși organismul poate transforma ALA (omega-3 pe bază de plante) în DHA și EPA în cantități mici, este nevoie de aportul alimentar și, uneori, de suplimente. Omega-3 ajută la diferite funcții ale inimii, plămânilor, sistemului imunitar și sistemului endocrin și la producerea de hormoni.

Așadar, acești nutrienți au fost studiați pentru rolul lor în:

  • Reducerea bolilor de inimă;
  • Scăderea tensiunii arteriale;
  • Îmbunătățirea trigliceridelor;
  • Sănătatea creierului sugarilor și adulților;
  • Prevenirea cancerului;
  • Uscăciunea ochilor;
  • Memorie.
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel