Sari la conținut

Dr. Cătălin Luca: aceste plante vă ajută să vă protejați și să vă întăriți plămânii

Dr. Cătălin Luca este medic primar de medicină generală, cu competență în ramuri ale medicinei alternative (apifitoterapie și ayurveda).

Are o experienţă îndelungată în tratamentul cu succes a numeroase afecțiuni:cancer, diabet, boli digestive, renale, endocrine, cardio-vasculare, respiratorii, infecțioase, genitale, de piele, de sânge etc.

Cu această ocazie, Dr. Luca ne recomandă o serie de plante ce ne ajută la protejarea și întărirea plămânilor.

Trebuie să știm că, la fel ca oricare alt organ din corp, plămânii depind de un stil de viață sănătos și echilibrat. Este bine să nu fumăm și să nu folosim produse toxice.

Fitoterapia completează protocolul de protejare a sănătății sistemului respirator prin plante medicinale. Unele din ele îmbunătățesc funcția plămânilor și pot fi folosite în scop preventiv sau ca adjuvant la tratamentul prescris de medic.

Dr. Luca: Efectele eucaliptului pentru sănătatea plămânilor

O plantă cu o afinitate deosebită pentru sistemul respirator este eucaliptul. Gustul puternic mentolat și răcoritor dă mărturie de aceasta.

Eucaliptul ajută la desfundarea căilor respiratorii. Contribuie la eliminarea congestiei nazale și bronhice.

Ușurează respirația persoanelor afectate de bronșită, astm sau boala obstructivă pulmonară cronică. Totodată combate microorganismele care provoacă infecții respiratorii, precum Stafilococul auriu sau Mycobacterium tuberculosis.

Aceste efecte se obțin îndeosebi prin inhalarea vaporilor de eucalipt. Putem folosi, așadar, planta sub formă de ceai pentru inhalații. Se pun 2 linguri de frunze de eucalipt la infuzat în 2 litri de apă. Se pune capacul și se lasă câteva minute la infuzat. Se fac apoi inhalații cu aburii fierbinți. Inhalația cu eucalipt va ameliora în scurt timp respirația.

Remediul se poate folosi ori de câte ori apare congestia respiratorie.

Rădăcina de lemn

Rădăcina de lemn dulce este de asemenea renumită pentru acțiunea sa benefică asupra sistemului imunitar și respirator. Această plantă are proprietăți antivirale și antibacteriene deopotrivă. Calmează iritațiile și durerile în gât.

Se poate administra sub formă de bomboane sau ceai. Pentru ceai se folosește 1 bucată de rădăcină de lemn dulce la 1 cană cu apă. Se fierbe 5 minute, apoi se strecoară. Se poate îndulci cu miere.

Atenție, produsele pe bază de lemn-dulce nu sunt recomandate celor cu tensiunea arterială crescută.

Dafin

Probabil nu v-ați așteptat să găsiți dafinul pe lista plantelor benefice pentru plămâni. Cu toate acestea, studiile au asociat frunzele de dafin cu sănătatea aparatului respirator. Sunt folosite de altfel în medicina populară ca leac pentru fumători și afecțiunile respiratorii.

Dafinul este un bun antiinflamator și antioxidant. Îl putem folosi sub formă de ceai. Se pun 2 frunze la fiert cu 1 cană de apă timp de 5 minute. Se poate adăuga și 1 lingură de caprifoi („Mâna Maicii Domnului”). Se stinge focul și se mai lasă la infuzat 10 minute, sau până se răcorește. Se bea câte 1 cană de ceai pe zi, timp de 3 ori pe săptămână.

Acest tratament ajută la tonifierea și protejarea plămânilor celor care viețuiesc în casă cu persoane care fumează.

Dacă luați orice fel de medicamente, este bine să cereți sfatul medicului înainte de a începe un tratament naturist cu plante. Astfel se va evita riscul unor posibile interacțiuni.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: