marți, iunie 28, 2022

Imunitatea colectivă asigură protecție sporită împotriva agenților infecțioși. Aceasta se poate obține atât prin vaccinare, cât și prin infectare, respectiv recuperare. Totuși, deși persoanele infectate vor dobândi protecție împotriva virusului, aceasta este o cale foarte periculoasă, din cauza riscurilor asociate și formelor grave de boală.

Imunitatea colectivă cuprinde, de fapt, un procent suficient de persoane imunizate împotriva unui agent patogen. Astfel, virusul, în acest caz, nu se va mai transmite cu aceeași rapiditate, fiind, în timp, eliminat din colectiv.

Te-ar mai interesa: Să ne îngrijorăm? Când ajunge iodura de potasiu în...

Specialiștii recomandă vaccinarea anti-COVID, întrucât este cea mai sigură metodă de a dobândi imunitate. Aceasta ne protejează de forme grave de boală,s susțin experții, aspect de care persoanele nevaccinate nu pot beneficia.

Ce rată de imunizare trebuie să aibă România pentru a atinge imunitatea colectivă?

Potrivit Rador, pentru a atinge imunitatea de grup în cazul unui nou val al pandemiei de COVID-19, România ar trebui să ajungă la o rată de vaccinare de aproximativ 80%, este avertismentul doctorului Emilian Popovici, medic epidemiolog din Timişoara.

Pentru a fi protejaţi de tulpina Delta a coronavirusului, care este mult mai contagioasă, este nevoie de o creştere semnificativă a vaccinărilor. Doar vaccinarea poate opri apariţia unor noi mutaţii, a mai spus doctorul Popovici pentru Radio România Timişoara.

Te-ar mai interesa: Cum să pierzi grăsimea viscerală: Factorul non-die...

„În cazul în care va apare, spre exemplu, o variantă căreia să-i corespundă un număr bazal de reproducere de opt, acoperirea vaccinală ar trebui să ajungă undeva la 87,5%.

Deci iată de ce este necesar și s-a dat acea recomandare țărilor ca să vaccineze intens și să mențină infecțiile la un nivel cât mai scăzut pentru a nu crea virusului posibilitatea de a genera variante noi, care să vină cu transmisibilitate crescută, pentru că ajungem la un necesar de acoperire vaccinală”, susține medicul Emilian Popovici.

Te-ar mai interesa: Medic: La ce riscuri se expun persoanele care își ...

Cele mai recente date difuzate de autorităţi arată că acoperirea vaccinală anti-COVID-19 în mediul urban este de sub 30%, în vreme ce la sat este de sub 15 procente. De asemenea, prin vaccinare şi trecere prin boală, România are acum o imunitate colectivă  de aproape 50 de procente, a precizat chiar ieri doctorul Valeriu Gheorghiţă, şeful Campaniei de vaccinare anti-coronavirus.

 

Te-ar mai interesa: Gel injectabil ce poate „lipi” fisurile coloanei v...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private