Sari la conținut

De ce îngrijorează noua subvariantă Omicron XBB 1.5? Prof.dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie: „evoluția subvariantei a pus pe gânduri medicii și ridică două chestiuni”.

Din cuprinsul articolului

Subvarianta omicron XBB.1.5 care domină în prezent SUA este cea mai contagioasă versiune a Covid-19 de până acum, dar nu pare să îmbolnăvească oamenii, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS Covid-19, a declarat că oficialii mondiali din domeniul sănătății sunt îngrijorați de cât de repede se răspândește subvarianta în nord-estul SUA. Numărul de persoane infectate cu XBB.1.5 s-a dublat în SUA aproximativ la fiecare două săptămâni, ceea ce face ca este cea mai comună variantă care circulă în SUA.

Urmărindu-se evoluția subvariantelor Omicron, explică prof.dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, s-a ajuns la un moment dat la acea BQ 1.1 care părea că liniștește lucrurile și că pandemia va intra în faza de endemizare:

Avertisment fără precedent din partea medicilor: subvarianta XBB.1.5 ar putea fi „cea mai transmisibilă subvarianță a Omicron până în prezent”

„În sensul că era o creștere lentă a cazurilor, nu era nimic care să sperie pe nimeni, valul pe care acest BQ 1.1 îl genera era net inferior lui BA. 5 și cele anterioare. Deci, când totul părea că merge spre endemizare, a apărut XBB 1.5 care a arătat alte posibilități”.

Practic, în ultimele patru săptămâni și-a dublat numărul de cazuri în fiecare săptămână și a ajuns să devină lider între subvariantele și variantele Omicron cu 75% în nord-estul SUA și cu 41% per total.

„Deci, o evoluție care a pus pe gânduri și care ridică două chestiuni. Pe de o parte, te gândești că această creștere spectaculoasă are drept cauză calitățile subvariantei, pe de alta, conjunctura. În sensul că am avut perioada Sărbătorilor de iarnă când oamenii au circulat, au socializat, și se știe că acest comportament are un efect dinamizator pentru o infecție transmisă pe cale respiratorie, mai ales una atât de contagioasă cum este SARS-CoV-2”, adaugă expertul în cadrul unui interviu pentru Adevărul.

Capacitate mai mare de infecție

Sau cele două sunt combinate.

„Și eu înclin să cred că, de fapt, este o combinație: și a calităților ale subvariantei XBB 1.5 și a conjuncturii reprezentate de partea de socializare, conexă inevitabil sărbătorilor. Acest XBB 1.5 are niște particularități. Pe de o parte, are un număr bazal de reproducere – adică acel număr R care ne arată pe câți îi infectează într-o colectivitate receptivă o persoană confirmată ca pozitivă – de 1,6 care este cu 40% mai mare decât variantele anterioare. Deci, asta deja justifică felul în care se răspândește infecția cu această subvariantă”, mai spune universitarul.

De asemenea, adaugă expertul, are o mutație care este specifică. Această mutație este la nivelul unui aminoacid care-i permite să intre în celulă mai ușor. Ceea ce iarăși favorizează o modalitate mai intensă de răspândire.

„La fel ca XBB sau XBB 1, și această subvariantă XBB 1.5 are o capacitate de a evita imunitatea postinfecțioasă parțial și pe cea postvaccinală și, de asemenea, o face mai rezistentă la anticorpii monoclonali”, mai spune prof.dr. Emilian Popovici.

În SUA există acum o îngrijorare a specialiștilor care se tem ca, pe lângă XBB, să nu apară și o subvariantă sau variantă nouă din China.

„Pentru că evoluția acestui virus pe numere mari – și aici ne referim la China, dar și la SUA, păstrând proporțiile – duce la apariția de subvariante sau variante, dintre care, din păcate, unele sunt performante. Când ai un milion de cazuri pe zi cum se întâmplă în China, la atât de multe replicări, este inevitabil să nu se producă „greșeli”. Unele sunt neutre – nu aduc nimic nou, altele îl fac pe virus mai redutabil”, atrage atenția expertul.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel