Sari la conținut

EXCLUSIV Doctorul Zilei. Dr. Ioana Drăgan, medic specialist obstetrică-ginecologie: „Nimic nu este mai frumos pe lumea asta decât bătăile inimii unui embrion de 7 săptămâni”

Sursă foto: Dr. Ioana Drăgan, arhiva persoanlă

În cadrul unui interviu pentru Doctorul Zilei, doamna doctor ginecolog Ioana Drăgan ne împărtășește despre călătoria sa în domeniu, punând accentul pe îngrijirea pacienților, pe provocări și satisfacție. Doamna doctor evidențiază importanța monitorizării sănătății fetale, rolul terapiei cu laser, beneficiile vaccinării HPV și necesitatea unei educații cuprinzătoare în domeniul sănătății femeii în România.

Principalele puncte cheie ale interviului

  • Dorința inițială de a deveni medic ginecolog a pornit de la aspirația din copilărie de a-i ajuta pe alții și de a le oferi confort medical și emoțional.
  • Provocările în ginecologie derivă din cazurile unice de pacienți, care necesită dedicare pentru o îngrijire optimă și sprijin emoțional.
  • Formarea internațională a doamnei doctor Drăgan la King’s College, Londra, a contribuit la îmbunătățirea relației dintre pacient și medic și a pus accentul pe îngrijirea individualizată.
  • Morfologiile fetale cruciale pentru bunăstarea fătului, alături de importanța screening-ului pentru anomalii cromozomiale.
  • Terapia cu laser în ginecologie oferă aplicații variate în domeniile estetic și uroginecologic, favorizând repararea țesuturilor.
  • Vaccinarea împotriva HPV reduce semnificativ cazurile de cancer de col uterin, punând accentul pe imunizarea timpurie pentru o protecție maximă.
  • Asistența medicală pentru femei în România se confruntă cu provocări precum ratele scăzute de vaccinare împotriva HPV și nevoia de educație cuprinzătoare și servicii de screening de rutină la nivel național.

Dr. Ioana Drăgan, medic obstetrician-ginecolog, este profund implicată în emoțiile și bucuriile vieții. Vă invităm în rândurile de mai jos să descoperiți fascinanta lume a medicinei, și în speță a ginecologiei, prin ochii doamnei doctor Ioana Drăgan.

Ginecologia este o specializare medicală cu o încărcătură emoțională extrem de pozitivă

  1. Când ați știut că vreți să deveniți medic ginecolog și ce v-a determinat spre această ramură a medicinei?

Mi-am dorit din copilărie să fiu medic, să ajut oamenii, să tratez afecțiunile acestora și să le aduc confort fizic și, de ce nu, emoțional. Ginecologia, ca specializare în medicină generală, a venit ca decizie în anul 5 de facultate, după ce am efectuat mai mulți ani la rând practica de vară în diferite maternități din București. Mi-a plăcut încă de la început dinamica super activă din această specializare, încărcătura emoțională extrem de pozitivă asociată momentului nașterii, multiplele direcții de supraspecializare posibile și intersecția acestei specializări cu atât de multe alte specializări din medicină, fiind cu adevărat unică în implicarea ei atât medicală, cât și chirurgicală.

  1. Care sunt provocările și satisfacțiile cele mai mari pe care le întâmpinați în exercitarea profesiei de medic ginecolog și cum vă mențineți pasiunea și angajamentul în fața acestor provocări?

Provocările vin, ca în toate specializările, din unicitatea cazurilor. Așa cum bine știm,  în medicină există bolnavi, și nu boli, și de aceea fiecare caz în parte îți poate aduce cele mai mari provocări, dar și satisfacții profesionale. Pasiunea pentru meserie vine din dăruire și din nevoia constantă de performanță și reușită: îmi doresc mereu tot ce este mai bine pentru pacienții mei, cea mai bună îngrijire prenatală, informare corectă, liniște emoțională, siguranță și confort medical.

Dr. Ioana Drăgan: fiecare pacient este unic

  1. Ați studiat mult și în afara țării. Cum v-a influențat pregătirea dvs. la King’s College din Londra, sub îndrumarea profesorului Kypros Nicolaides?

Stagiile pe care le-am efectuat în Londra mi-au definitivat formarea profesională, dar și cea emoțională în relația cu pacienții. Consider că în străinătate se pune mai mult accent pe relația umană medic-pacient, pe înțelegerea tipologiei pacientului, pe ascultarea dorințelor și fricilor acestuia, pe catharsisul emoțional, pe implicarea medicului în bunăstarea mentală și nu doar fizică a pacientului.

Am lucrat în Londra în cel mai mare centru terțiar de medicină materno-fetală, alături de părintele acestei specializări, Prof. Nicolaides, și de o mulțime de medici de renume internațional în medicină fetală. Am văzut în timpul acelor ani de specializare cele mai diverse patologii fetale și materne și am învățat să le abordez individual, în contextul propriu al pacientului, întărindu-mi încă o dată convingerea că fiecare caz este unic.

Importanța testelor și a morfologiilor în timpul sarcinii

  1. Ce importanță acordați testelor și morfologiilor pe perioada sarcinii în diagnosticul și monitorizarea sănătății femeii și a fătului?

Morfologiile fetale reprezintă evaluarea structurală detaliată a fătului ce se realizează separat în toate cele 3 trimestre de sarcină. Ele sunt vitale pentru asigurarea bunăstării fetale, însă nu sunt suficiente. Le explic mereu pacienților mei în cabinet că evaluarea fetală trebuie să meargă pe ambele cai: evaluare structurală și evaluarea riscului de anomalii cromozomiale. Cele două nu sunt superpozabile. De aceea este foarte important să completăm evaluarea bunăstării fetale cu teste de screening adecvate pentru aprecierea riscului de aneuploidii. Această evaluare de risc se poate face non-invaziv, fie prin dublu test, fie prin testarea ADN-ului fetal din sângele matern, astfel încât până la finalul trimestrul I de sarcină, părinții să aibă o evaluare completă.

Sursă foto: Dr. Ioana Drăgan arhiva personală
  1. În contextul evoluției în medicină, cum contribuie laserul în ginecologie la tratarea anumitor afecțiuni sau la îmbunătățirea sănătății pacientelor?

LASER-ul în ginecologie are multiple aplicații atât în ginecologia estetică, cât și în uroginecologie, atât în scop terapeutic, cât și în scop de prevenție și menținere a integrității genito-urinare.

Folosim LASER CO2 fracționat pentru mucoasa vaginală și zona perineala. Principiul LASER-ului CO2 este că produce micro-arsuri controlate la nivelul mucoaselor și tegumentelor, ce determina procesele endogene de reparare tisulară, cu aducerea la nivelul zonei tratate a fibrelor de elastina, de colagen, a fibroblastelor și a factorilor de creștere, toți având rol reparativ endogen.

Indicațiile principale ale LASER-ului sunt incontinența urinară ușor-moderată de efort, laxitatea vaginală post-parfum, uscăciunea vaginală, infecțiile vaginale recurente, atrofia vaginală asociată menopauzei sau tratamentelor medicamentoase.

Vaccinarea HPV ajută la scăderea dramatică a numărului de cazuri de cancer de col uterin

  1. Care este opinia dvs. despre vaccinarea împotriva HPV și cum comunicați beneficiile acestui vaccin pacientelor dvs? 

Vaccinarea HPV a dus la scăderea dramatică a numărului de cazuri de cancer de Col uterin la femei și cancer penian și ano rectal la bărbați. Sunt țări unde uptake-ul vaccinal a depășit 90% și unde nu s-au mai înregistrat cazuri noi de cancere cauzate de HPV.

Este important ca vaccinarea HPV să se realizeze înainte de începutul vieții sexuale pentru a oferi protecție maximă, însă și vaccinarea tardivă, după imunizarea naturală cu 1 sau mai multe tulpini HPV a fost arătat că reduce incidența cazurilor de cancer de Col uterin.

În ultimele 12-18 luni, social media a văzut o explozie a discuțiilor medicale despre vaccinare HPV ceea ce a rezultat într-o adresabilitate mai mare în cabinet și o deschidere a femeilor către vaccinare. În acest sens am realizat mai multe video-uri pe social media despre infecția cu HPV, despre vaccinare, toate cu scop de educare medicală în prevenție și sănătatea.

Dr. Ioana Drăgan: educația în sănătatea femeii trebuie să fie mult mai agresivă

  1. Cum este domeniul ginecologic în România față de alte țări europene? Considerați că femeile din România au grijă de sănătatea lor din punct de vedere ginecologic sau mai e nevoie de educație pe partea asta?

Dacă vorbim despre sănătatea femeii la nivel național, din păcate statisticile nu sunt încurajatoare și ne poziționează într-un loc codaș în multe aspecte ale sferei ginecologice și obstetricale: suntem țara cu numărul cel mai scăzut la uptake vaccinal contra HPV, avem un număr ridicat de cazuri de cancer de Col uterin și cancer de sân diagnosticate în faze avansate, adesea depășite chirurgical, nu avem contracepție gratuită, nu avem ore de educație sexuală adecvată vârstei și de aici din păcate avem și rată cea mai mare a numărului de sarcini la adolescente. Dacă ne uităm pe date, aceste cazuri sunt mai ales în mediul rural unde pacientele nu au acces la servicii medicale gratuite.

În mediul urban, lucrurile sunt la polul opus, mai ales datorită serviciilor medicale private, care oferă programe de screening și prevenție în sănătatea femeii.

Consider, și fac demersuri în acest sens, că educația în sănătatea femeii trebuie să fie mult mai agresivă, iar serviciile de screening de rutină implementate mai riguros în întreaga țară.

Mamele ar trebui să își aducă fetele la o prima întâlnire cu medicul ginecolog odată cu prima menstruație

  1. Ce mesaj/îndrumare aveți pentru mamele de fete, cum ar trebui să se implice ele în sănătatea și prevenția bolilor cu transmitere sexuală?

Mamele ar trebui să își aducă fetele la o prima întâlnire cu medicul ginecolog odată cu prima menstruație! Această primă întâlnire trebuie să fie una extrem de relaxată, mai degrabă o discuție prietenească, deschisă, fără prejudecăți între medic și tânăra adolescență. Ea trebuie să se focuseze pe cunoașterea corpului feminin, pe caracteristicile ciclul menstrual, pe importantă bolilor sexuale, modalități de transmitere și prevenție, pe metode de contracepție și nu în ultimul rând pe debutul vieții sexuale.

  1. Dar pentru mamele de băieți, pentru părinții de băieți? Mai ales că dumneavoastră sunteți mama a doi băieți 😊

Mamele de băieți ar trebui să fie la fel de implicate în educația sexuală a acestora, cum sunt și mamele de fete. Băieții trebuie să își cunoască propriul corp, dar să înțeleagă și corpul femeii, să aibă cunoștința despre ciclicitatea hormonală lunară și despre impactul acestora asupra stării generale a femeii, asupra fertilității. Cu cât ne educăm copiii mai devreme, într-un mod adecvat vârstei, transparent, onest, prietenos, cu atât deschiderea lor către o bună comunicare cu părinții pe aceste subiecte va fi mai mare.

Nu în ultimul rând băieții adolescenți, ca și fetele, trebuie să știe despre bolile cu transmitere sexuală, despre HPV, despre măsurile de prevenție și despre contracepție.

  1. Ce sfaturi aveți pentru tinerii care doresc să urmeze o carieră în medicină materno-fetală sau în ginecologie, pornind de la propria dvs. experiență și parcurs profesional?

În primul rând i-aș felicita pentru că au ales o specializare atât de frumoasă, în care “pacientul” adesea nu este bolnav, ci parcurge o perioadă fiziologică a vieții, permițându-ți să fii parte din miracolul nașterii, din continuitatea vieții. Nimic nu este mai frumos pe lumea asta decât bătăile inimii unui embrion de 7 săptămâni, decât primul țipăt al unui nou-născut, de bucuria din ochii unei tinere mame. Meseria această este una care aduce infinite satisfacții dacă o respecți și o practici cu onoare.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel