Sari la conținut

Vaccinurile HPV previn cancerul atât la femei, cât și la bărbați. Și totuși, băieții sunt mai puțin vaccinați. Ce spun experții

HPV
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Vaccinul anti-HPV

Noi cercetări sugerează că vaccinul HPV previne cancerul la bărbați, precum și la femei. Cu toate acestea, la nivel global, mai puțini băieți decât fete primesc aceste vaccinuri.

Vaccinul HPV a fost dezvoltat pentru a preveni cancerul de col uterin la femei și experții îi acordă credit, împreună cu screening-ul, pentru scăderea ratelor cancerului de col uterin.

Vaccinurile HPV previn cancerul atât la femei, cât și la bărbați

Dovezile că vaccinurile previn cancerele legate de HPV la bărbați au apărut mai lent, dar noile cercetări sugerează că bărbații vaccinați au mai puține cancere ale gurii și gâtului în comparație cu cei care nu au primit vaccinuri. Aceste tipuri de cancer sunt de peste două ori mai frecvente la bărbați decât la femei.

Pentru studiu, cercetătorii au comparat 3,4 milioane de persoane de vârste similare, jumătate vaccinate față de jumătate nevaccinate, într-un set mare de date de îngrijire a sănătății. După cum era de așteptat, femeile vaccinate au avut un risc mai mic de a dezvolta cancer de col uterin în cel puțin cinci ani de la vaccinare. Pentru bărbați, au existat și beneficii.

Bărbații vaccinați au avut un risc mai mic de a dezvolta orice cancer legat de HPV, cum ar fi cancerul de anus, penis și gură și gât. Noua cercetare sugerează că bărbații vaccinați au mai puține cancere ale gurii și gâtului în comparație cu bărbații nevaccinați.

Aceste tipuri de cancer au nevoie de ani pentru a se dezvolta, astfel încât cifrele au fost scăzute:

  • au existat 57 de tipuri de cancer legate de HPV în rândul bărbaților nevaccinați – în principal cancere de cap și gât – în comparație cu 26 tipuri de cancer dintre bărbații care au primit vaccinul HPV.

„Credem că beneficiul maxim al vaccinului se va întâmpla în următoarele două sau trei decenii”, a spus coautorul studiului, dr. Joseph Curry, chirurg la Centrul de Cancer Sidney Kimmel din Philadelphia, potrivit New York Post. „Ceea ce arătăm aici este un val timpuriu de efect.”

Rezultatele studiului și un al doilea au fost publicate joi de către Societatea Americană de Oncologie Clinică și vor fi discutate luna viitoare la întâlnirea anuală de la Chicago.

Majoritatea infecțiilor cu HPV nu provoacă simptome

Al doilea studiu arată că ratele de vaccinare sunt în creștere, dar bărbații rămân în urmă față de femei în ceea ce privește vaccinarea HPV.

HPV, sau papilomavirus uman, este foarte comun și se răspândește prin sex. Majoritatea infecțiilor cu HPV nu provoacă simptome și dispar fără tratament. Alții se dezvoltă în cancer, aproximativ 37.000 de cazuri pe an, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

În SUA, vaccinul HPV este recomandat din 2006 pentru fete la vârsta de 11 sau 12 ani, iar din 2011 pentru băieți de aceeași vârstă. Dozele de recuperare sunt recomandate oricărei persoane de până la 26 de ani care nu a fost vaccinată.

În cel de-al doilea studiu, cercetătorii au analizat ratele de vaccinare împotriva HPV raportate de ei înșiși și de părinți la preadolescenti și adulți tineri într-un studiu guvernamental amplu.

  • Din 2011 până în 2020, ratele de vaccinare au crescut de la 38% la 49% în rândul femeilor, iar în rândul bărbaților de la 8% la 36%.

„Asimilarea vaccinului HPV în rândul bărbaților tineri a crescut de peste patru ori în ultimul deceniu, deși ratele de vaccinare în rândul bărbaților tineri sunt încă în urma femeilor”, a spus coautorul studiului, dr. Danh Nguyen de la Centrul Medical de Sud-Vest al Universității din Texas din Dallas.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel