Sari la conținut

Dr. Ion Melnic: “În România, pacienții sunt obișnuiți să fie tratați doar de un singur stomatolog”

Realitatea este că România se numără printre țările cu cele mai grave probleme dentare. Mai mult, datele statistice arată că 30% dintre români și-au pierdut toți dinții naturali. Vinovată este igiena precară, dar și faptul că românul este educat să meargă doar la dentist, neștiind de fapt că astăzi există afecțiuni dentare care trebuiesc tratate de mai mulți specialiști: implantolog, endodont, parodontolog.  

Despre rolul fiecărui specialist în parte am stat de vorbă cu doctorul Ion Melnic, medic specialist în chirurgie dento-alveolara și coordonator al Clinicii Dr. Melnic.

De ce ați ales stomatologia și de ce ați ales să profesați în România?

Alegerea medicinei dentare a fost firească. Ambii părinți au fost medici stomatologi într-o mică policlinică, la țara. Cabinetul era aproape de casă și îmi petreceam destul timp pe acolo, astfel am văzut secretele meseriei din interior. Dar părinții nu au insistat să continuu tradiția. Decizia am luat-o singur, pentru că mi-a plăcut să ajut oamenii. Să plec din țară am avut multe tentative la începutul carierei. Dar, mi-am dat seama că și în România se pot face tratamente de calitate care nu sunt cu nimic inferioare celor din vestul Europei. Și vorbesc din experiență proprie pentru că în acest moment colaborez și cu o clinică din Germania. Acolo mi-am dat seama cât de buni suntem noi românii. Pentru că în România întâlnim zilnic situații clinice complexe și dificil de rezolvat (lucru rar în Germania), și reușim să tratăm pacienții la fel de bine, dar la prețuri de 2-3 ori mai mici.

Explicați-ne rolul fiecărui specialist – implantolog, endodont, parodontolog în educația și mai ales în tratarea afecțiunilor dentare.

Stomatologia modernă este foarte complexă. În ultimele decenii au evoluat atât tehnicile de tratament cât și cerințele și necesitățile pacienților. De aici a venit și nevoia specializării medicilor stomatologi doar în anumite domenii, precum implantologia, endodonția sau parodontologia. Acești specialiști își concentrează activitatea aproape în totalitate în domeniul lor și au posibilitatea să țină pasul cu evoluția tehnicilor de tratament și să devină din ce în ce mai buni în rezolvarea cazurilor dificile.  Din păcate însă în România, pacienții sunt obișnuiți să fie tratați doar de un singur stomatolog. Este important să înțeleagă că în anumite situații mai dificile, un stomatolog generalist nu poate rezolva problema la fel de bine ca un specialist. Tocmai din acest motiv am introdus în clinică un concept de lucru în echipă. Fiecare medic din clinică, în afară de pregătirea de bază de medic stomatolog generalist are și o specializare în endodonție, chirurgie, protetică sau parodontologie. De aceea, când avem un pacient cu probleme multiple și complexe, acesta beneficiază de tratamente executate de mai mulți medici. Numai așa se poate obține un rezultat optim.

 Frica pacienților este legată și de modul de sterilizare a instrumentelor stomatologice. Cum se face o sterilizare corectă?

 Procesul de sterilizare este unul complex. Mai întâi instrumentele se curăță grosier și se imersează într-o baie cu dezinfectant. După un anumit timp, acestea se spală din nou foarte minuțios. După acest proces, instrumentele se sigilează individual în pungi pentru sterilizare și se introduc în autoclav. Autoclavul este aparatul care realizează sterilizarea propriu-zisă. Instrumentele sunt ținute mai mult de o oră la o temperatură și presiune înaltă și ca rezultat sunt eliminate toate microorganismele.

Ce factori sunt determinanți în păstrarea unei danturi sănătoase?

 În prevenirea afecțiunilor dentare și păstrarea unei sănătăți orale bune sunt implicați 3 factori importanți: igienă orală corectă, dieta echilibrată, cu aport redus de carbohidrați și în special de zahăr (dulciuri) și bineînțeles, controalele regulate la medicul stomatolog. La aceste controale medicul poate descoperi și trata afecțiuni în faze incipiente sau poate să dea sfaturi pentru îmbunătățirea igienei și pentru menținerea sănătății orale.

Datele statistice arată că mulți români sunt afectați de paradontoză. Ce se poate face?

Boala parodontală este o afecțiune foarte frecventă în toată lumea. Mai ales la persoanele de peste 40 de ani. Diverse statistici arată că după această vârstă, pacienții prezintă diverse afecțiuni parodontale în peste 50-70 % din cazuri.La ora actuală există multe metode de prevenire și tratament ale bolii parodontale. Tratamentul începe de obicei cu o igienizare profesională în cabinet și continuă cu diverse tehnici de curățare a suprafețelor dentare și de eliminare a țesuturilor afectate. În unele cazuri se poate interveni și cu tehnici chirurgicale de adiție în care se încearcă refacerea parțială a osului pierdut. Este important ca pacienții să înțeleagă că tratamentul parodontal nu se termină în cabinet. Pacientul trebuie să efectueze corect igiena dentară acasă și să se prezinte la controale și igienizări la fiecare 3-4 luni. Doar așa se poate obține un rezultat bun, care poate fi menținut mulți ani.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel