Sari la conținut

Dr. Irina Mateieş, despre consumul de cafea și riscul de CANCER

beneficiile cafelei pentru diabetici
Sursă foto: Shutterstock
beneficiile consumului de cafea pentru diabetici

Alimentatia persoanelor cu cancer este foarte importanta pentru a susține tratamentul și a menține starea de sănătate a organismului. Este recomandat să urmeze o dieta echilibrata, bogata în nutrienți și antioxidanți.

Abordând subiectul alimentație, în cazul persoanelor cu cancer, dr. Irina Mateieş, medic primar de medicină de familie şi nutriţionist, specializat în nutriţie oncologică, a explicat pe Facebook  care este adevărul despre consumul de cafea și riscul de a face cancer.

Bolnavii de cancer pot consuma cafea?

consumul de cafea
Sursa foto: arhiva Docotrul Zilei

„CAFEAUA
Dacă săptămâna trecută am început-o cu ceai, să o începem pe aceasta cu cafea.
Cel puțin o dată pe săptămână, un pacient oncologic îmi spune că este foarte îngrijorat în legătură cu cafeaua.
Dacă sunteți în timpul tratamentului oncologic, țineți cont – cafeaua poate avea efect laxativ.
Persoanele care fac radioterapie la nivelul abdomenului și pelvisului au un risc crescut de diaree, așa că aceștia trebuie să reducă sau să excludă consumul de cafea pe perioada tratamentului, în funcție de tranzitul intestinal. Persoanele care încep radioterapia la nivel de abdomen și pelvis sunt rugate, de radioterapeut, să vină la ședința de radioterapie cu rectul gol. Prin urmare, chiar dacă există riscul de diaree, pe perioada de radioterapie, dacă sunteți o persoană constipată nu scoateți tot ce ajută tranzitul, inclusiv cafeaua din prima zi de tratament. Ajustați pe perioada tratamentului, în funcție de modificările tranzitului intestinal.
De asemenea, persoanele care fac radioterapie la nivel cerebral, au indicație de a scădea sau exclude consumul de produse care cresc stimularea sistemului nervos central, prin urmare aceștia trebuie să excludă consumul de cafea.
Pe de altă parte, dacă faceți un tratament care predispune la constipație (de exemplu, medicamentele pentru greață din timpul chimioterapiei), atunci cafeaua vă poate ajuta să aveți un tranzit mai bun (pe lângă o alimentație corespunzătoare, activitate fizică și consum de lichide)”, spune medicul.

Cafeaua și riscul de cancer, atunci când nu suntem bolnavi, cum stau lucrurile?

„Dăm des peste tot felul de titluri de știri despre cafea – ba că o fi bună, ba că o fi rea. Avănd în vedere că mulți dintre noi își încep ziua cu o cafea, ar fi util să vedem ce știm de-adevăratelea despre consumul de cafea și riscul de cancer.
Ei bine, avem dovezi destul de bune pentru scăderea riscului de cancer de ficat și de endometru. Și avem dovezi limitate pentru scăderea riscului de cancere de gură, faringe, laringe.

Deci consumul moderat de cafea are potențial benefic pentru sănătatea noastră dar ‼ doar dacă nu se însoțește de consumul de țigări ‼
De asemenea, pot exista variații individuale și unele persoane nu tolerează bine efectele cafelei, chiar și la doze mici”, spune medicul oncolog.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel