sâmbătă, decembrie 10, 2022

Dr. Laura Zarafin, despre memoria imunitară: „Nu știm exact cât durează/ Există vaccinuri ce dau imunitate de multe decenii, pe viață sau care trebuie repetate anual”.

Dr. Laura Zarafin, medic specialist ATI la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti, explică într-o postare pe pagina sa de Facebook rolul important pe care îl are sistemul imunitar în cazul infectării cu virusul SARS-CoV-2. 

Te-ar mai interesa: Nutriționist: Aveți mâinile și picioarele reci tot...

Despre imunitate și memoria imunitară

„Există cu siguranță imunitate și memorie imunitară.
Există sistem imun înnăscut nespecific care reacționează la orice agent patogen și există sistem imun specific care este, la rândul sau de 2 feluri – celular și umoral.
Există trei tipuri de sistem imun:
1) hiperergic, ce reacționează în exces – cei cu acest tip de sistem imunitar sunt cei ce fac de obicei disfuncții de organe și/sau ARDS
2) moderat – echilibrat
3) anergicii
Evident că cei ce au un sistem imunitar echilibrat și o reacție imună imediată robustă nespecifică la agentul patogen sunt cei asimptomatici sau cu forme ușoară de boală la întâlnirea cu SarsCov2.
  • Limfocitele T și limfocitele B se produc în măduvă

  • Limfocitele T se maturează în timus

  • Limfocitele B se maturează în splină”, a explicat dr. Laura Zarafin.

Laura Zarafin: „Pentru unele boli există vaccinuri ce dau imunitate de multe decenii sau pe viață/ Pentru altele există vaccinuri care trebuie repetate anual”

„Desigur, după întâlnirea cu un anumit virus și/sau antigen din vaccin, se produc anticorpi specifici de către celule B. La o reîntâlnire cu același virus se activează limfocitele B și produc mai rapid exact anticorpii specifici (anti porțiuni din virus pe care le recunoaște).
Există memorie imunitară.
Ce nu știm?
Nu știm exact cât durează.
Vom afla cu siguranță, pentru că oamenii de știință asta fac acum.
Sigur, cel puțin teoretic, din ce știm până acum în medicină, este că pentru unele boli există vaccinuri ce dau imunitate de multe decenii sau pe viață; pentru altele există vaccinuri care trebuie repetate anual (ex – virusul gripal).
Pentru virusul gripal se fac anual vaccinuri tri si/sau tetravalente ce contin virusurile ce se presupune că vor circula în sezonul respectiv.
Asta nu înseamnă că nu poți face totuși boala, fie cu o tulpină ce nu era inclusă în vaccin, fie chiar cu o tulpină ce era inclusă în vaccin (dar faci o formă ușoara de boală).
Cum va fi cu virusul SarsCov 2?
Rămâne să vedem, pe măsură ce se adună datele”, a mai scris medicul Laura Zarafin pe contul său de Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private