Sari la conținut

Imunitatea COVID. Ai avut deja virusul? Află după cât timp te poți vaccina!

sistem imunitar
Susa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Întarirea sistemului imunitar

Imunitatea COVID se poate dobândi în două moduri: imunizarea artificială (cu ajutorul vaccinurilor anti-COVID) și imunizarea naturală (prin infectarea cu virusul, respectiv recuperare). Diferite studii atestă că imunitatea obținută în mod natural este eficientă pentru o perioadă mai scurtă de timp, deoarece nivelul anticorpilor scade treptat după recuperare. Iată la cât timp te poți vaccina anti-COVID după ce ai trecut prin boală, pentru a te asigura că ești în continuare imun.

Anumite studii susțin că imunitatea obținută în mod natural scae odată cu trecerea timpului. De asemenea, nivelul anticorpilor poate fi influențat și de forma manifestată (cu forme grave sau ușoare), astfel încât anumite persoane sunt imune pentru mai mult timp, în timp ce alte persoane sunt expuse riscului de reinfectare în numai câteva săptămâni.

De asemenea, specialiștii susțin că anticorpii produși în urma infectării, respectiv recuperării, nu sunt la fel de eficienți în lupta cu virusul. De aceea, experții în sănătate recomandă vaccinarea ca formă superioară de siguranță.

Imunitatea COVID. Iată după cât timp te poți vaccina, dacă ai avut deja Covid-19

Un nou studiu, realizat de medicii din Milano, arată că anticorpii neutralizanţi există în organism chiar şi după 8 luni de la infecţia cu SARS-CoV-2.

Însă medicul infecționist Virgil Musta este de părere că asta nu înseamnă neapărat protecție în fața unei reinfectări.

„Nu există studii care să îţi arate exact protecţia, pentru că, aşa cum v-am spus, nu sunt standardizate metodele de determinare a anticorpilor, nici nivelul de anticorpi care te protejează 100%. Se poate spune, când ai un nivel crescut de anticorpi, mai mult decât nivelul de referință, că ai anticorpii care te protejează. Dar nu ştii cât de mult te protejează”, spune Virgil Musta, medic infecţionist la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara.

„Studiile arată că post-vaccinare, protecţia este mai de lungă durată decât post-boală. Este recomandabil ca şi persoanele care au făcut boala, de la 3 luni, se pot vaccina. De fapt asta depinde. Pentru formele ușoare se pot vaccina chiar după două săptămâni”, a mai spus Virgil Musta, potrivit Mediafax.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel