marți, decembrie 7, 2021

Dr. Lucian Rușitoru: Cancerul de sân este a doua cauză de mortalitate a româncelor, după cancerul la plămâni, și una dintre cele mai grave probleme ale femeii!

De aceea, este foarte important ca femeile să fie preocupate de prevenție și depistare, boala malignă de sân descoperită în stadii incipiente se vindecă.

Dr. Lucian Rușitoru, medic specialist chirurgie generală, a vorbit în studioul Doctorul Zilei despre toate aceste lucruri.

Te-ar mai interesa: Ce trebuie să faci în caz de infarct înainte să vi...

Femeile trebuie să conștientizeze importanța colosală a controalelor, dar și a autopalpării.

1 din 7 femei, la un anume punct în viață, va dezvolta o leziune malignă la nivelul sânului și este important ca diagnosticarea să se facă la debutul bolii. Cancerul de sân descoperit incipient, în stadiul 1 sau 2 are 70% șanse de vindecare.

Medicii încearcă să educe populația feminină, dorind să atragă atenția asupra gravității bolii maligne la sân și care sunt pașii pe care orice femeie trebuie să îi facă, pentru a preîntâmpina problemele de sănătate. Controlul de rutină îți poate salva viața. Nu trebuie să ai dureri pentru a merge la medic!

Te-ar mai interesa: Se poate pune problema vaccinării obligatorii a co...

Cum se face autopalparea

Este indicată după perioada ciclului menstrual, când sânii nu mai sunt inflamați, cu mâna, la duș sau ajutându-vă de cremă de corp, pentru a aluneca mai ușor.

Folosiți-vă toată palma și degetele, pentru a simți sânul, care are mereu anumite neregularități, însă autopalparea lunară vă oferă indicii despre anumite schimbări în structura sânilor.

Interesant este că acest cancer de sân poate afecta și bărbații, într-un procent mai mic. Atunci când primești diagnosticul de cancer mamar, tratamentul se face atât local, cât și sistemic. (În tot corpul). În funcție de nevoia specifică a fiecărui pacient, tratamentul va fi aplicat personalizat. Contează foarte mult stadiul bolii și cât de agresivă este aceasta!

Te-ar mai interesa: Virulența noii variante Omicron, în comparație cu ...

Contează dacă a migrat cancerul și în alte zone sau a rămas localizat la nivelul sânului. Cel mai indicat tratament va fi stabilit după ce toate aceste aspecte sunt corelate. Doar medicul poate stabili strategia cea mai bună de tratament pentru pacient, dar această strategie este pusă la punct de mai mulți medici, nu doar de unul. În niciun caz nu decide doar chirurgul. Decizia aparține echipei oncologice, din care fac parte: chirurgul, medicul oncolog, medicul anatomo-patolog și imagistul.

Te-ar mai interesa: Vitamina responsabilă pentru combaterea anemiei! A...

Informațiile integrale le veți afla urmărind emisiunea Live.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri