Sari la conținut

Dr. Lucian Rușitoru, medic specialist chirurgie generală: ”1 din 7 femei, la un anume punct în viață, va dezvolta o leziune malignă la nivelul sânului”

Dr. Lucian Rușitoru: Cancerul de sân este a doua cauză de mortalitate a româncelor, după cancerul la plămâni, și una dintre cele mai grave probleme ale femeii!

De aceea, este foarte important ca femeile să fie preocupate de prevenție și depistare, boala malignă de sân descoperită în stadii incipiente se vindecă.

Dr. Lucian Rușitoru, medic specialist chirurgie generală, a vorbit în studioul Doctorul Zilei despre toate aceste lucruri.

Femeile trebuie să conștientizeze importanța colosală a controalelor, dar și a autopalpării.

1 din 7 femei, la un anume punct în viață, va dezvolta o leziune malignă la nivelul sânului și este important ca diagnosticarea să se facă la debutul bolii. Cancerul de sân descoperit incipient, în stadiul 1 sau 2 are 70% șanse de vindecare.

Medicii încearcă să educe populația feminină, dorind să atragă atenția asupra gravității bolii maligne la sân și care sunt pașii pe care orice femeie trebuie să îi facă, pentru a preîntâmpina problemele de sănătate. Controlul de rutină îți poate salva viața. Nu trebuie să ai dureri pentru a merge la medic!

Cum se face autopalparea

Este indicată după perioada ciclului menstrual, când sânii nu mai sunt inflamați, cu mâna, la duș sau ajutându-vă de cremă de corp, pentru a aluneca mai ușor.

Folosiți-vă toată palma și degetele, pentru a simți sânul, care are mereu anumite neregularități, însă autopalparea lunară vă oferă indicii despre anumite schimbări în structura sânilor.

Interesant este că acest cancer de sân poate afecta și bărbații, într-un procent mai mic. Atunci când primești diagnosticul de cancer mamar, tratamentul se face atât local, cât și sistemic. (În tot corpul). În funcție de nevoia specifică a fiecărui pacient, tratamentul va fi aplicat personalizat. Contează foarte mult stadiul bolii și cât de agresivă este aceasta!

Contează dacă a migrat cancerul și în alte zone sau a rămas localizat la nivelul sânului. Cel mai indicat tratament va fi stabilit după ce toate aceste aspecte sunt corelate. Doar medicul poate stabili strategia cea mai bună de tratament pentru pacient, dar această strategie este pusă la punct de mai mulți medici, nu doar de unul. În niciun caz nu decide doar chirurgul. Decizia aparține echipei oncologice, din care fac parte: chirurgul, medicul oncolog, medicul anatomo-patolog și imagistul.

Informațiile integrale le veți afla urmărind emisiunea Live.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel