Sari la conținut

Dr. Mihaela Bilic: 3 cauze majore ale constipației. Există însă o soluție simplă și practică! Chiar funcționează!

Mihaela Bilic
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

3 cauze majore ale constipației. Mihaela Bilic, medic nutriționist, avertizează că „civilizația predispune la constipație”.

Într-un mesaj apărut pe pagina sa de socializare, Mihaela Bilic a explicat, printre altele, cât de importantă este poziția de pe toaletă în cazul acestei tulburări digestive, un subiect despre care prea puțini vorbesc.

„Civilizația predispune la constipație

Care sunt cele 3 cauze majore ale constipației? O alimentație dezechilibrată (bogată în produse rafinate/ultraprocesate și săracă în fibre), lipsa de mișcare (sedentarismul) și poziția pe toaletă. Da, ați auzit bine, poziția “așezat” pe vasul de WC, cu picioarele îndoite la unghi de 90 °, nu permite evacuarea corectă a colonului!

Apărut în secolul 18 și considerat un semn de civilizație accesibil celor bogați, “tronul” confortabil din băile noastre este mai degrabă un obstacol pentru tranzitul intestinal. Mușchiul puborectal funcționează ca un lasou care blochează evacuarea intestinului atunci când stăm în picioare sau suntem așezați pe un scaun. Singura poziție naturală și favorabilă defecării este să ne așezăm “pe vine”, așa cum o făceau strămoșii noștri și cum o face încă o mare parte din populația globului…culmea, mai puțin “civilizată” și mai puțin constipată.

dureri abdominale

Mihaela Bilic: Ce e de făcut, ne întoarcem la WC-ul turcesc? Puțin probabil

3 cauze majore ale constipației. Există însă o soluție simplă și practică: un taburet pe care să ținem picioarele atunci când suntem așezați pe vasul de toaletă. Genunchii se ridică cu 25-30 cm, iar unghiul dintre abdomen și picioare (unghiul anorectal) se modifică de la 90 ° la 35 °, deblocând evacuarea colonului.

Medicul israelian Dov Sikirov a făcut chiar un studiu pe acest subiect, cu rezultate surprinzătoare: timpul necesar golirii intestinului în poziție ghemuită (“pe vine”) este de numai 50 secunde, în timp ce din poziția “așezat”, pe un vas de toaletă clasic, durata crește la cel puțin 130 secunde. Așa că data viitoare când mergeți la WC, nu uitați să luați cu voi telefonul, cărți/reviste și un mic taburet pentru picioare. Chiar funcționează!!”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel