duminică, septembrie 27, 2020

Atunci când postim nu trebuie să avem drept obiectiv să slăbim sau se ne satisfacem toate poftele alimentare, din contră, Postul e un exercițiu de voință în care trebuie să ne detașăm de plăcerile vieții de zi cu zi și să fim mai spirituali.   

Postul Naşterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, aşa cum este cunoscut de către toţi credincioşii ţine 40 de zile, începând cu data de 14 noiembrie şi sfârşind la 25 decembrie, lăsând sec cu o seară înainte. Postul înseamnă, din punct de vedere alimentar renunțarea la carne, brânză şi ouă, adică proteine de origine animală.

Citește și:

”Cea mai mare putere sațiogenă o au proteinele, iar în post nu avem proteine pure. Când mâncăm un ou sau o bucată de carne, avem numai proteine, niciun gram de carbohidrați, însă când postim, proteine vegetale găsim doar în leguminoase: fasole, mazăre, linte, năut, soia. Din păcate, acestea vin la pachet cu carbohidrații, adică avem undeva între 10-20 la sută proteine, dar avem si carbohidrați. Puterea lor sațiogenă este mai mică, așa că avem tendința să punem și niște pâine lângă”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic la unul din interviurile LiveDoc.

Citește și:

Dacă o farfurie ideală este compusă dintr-un sfert de proteine adică ouă sau carne sau brânză, un sfert de carbohidrați (paste, orez, cartofi, pâine) și o jumătate de legume, în timpul postului avem tendința să dublăm sau chiar să triplăm cantitatea de carbodrați și să ajungem să avem în farfuria noastră trei sferturi de carbohidrați și un sfert de proteine. ”Bucățica de carne, pește sau brânză altfel satură, dar Postul trebuie să fie un exercițiu de voință și esența lui este disconfortul și foamea, trebuie să fie un fel de încercare, de întoarcere la sine și de trecere a plăcerilor vieții pe planul doi. Dacă vrem să postim și să fim sătui, pierdem esența Postului”, a adăugat. Dr. Mihaela Bilic.

Citește și:

Dacă vrem să ținem Post și să avem și burta plină, cu siguranță ne vom trezi cu kilograme în plus, potrivit nutriționistului. Așa că atunci când hotărâm să postim trebuie să ne asumăm foamea, iar ispitele alimentare nu vor mai fi așa puternice. În această perioadă e indicat să mâncăm mai multe legume, să gătim cu sos de roșii, să facem mâncăruri la cuptor pentru că nu conțin atât de mult ulei să mâncăm ciorbe și să evităm produsele de post din magazine.

”Foarte multă lume ține post demonstrativ sau ca să slăbească, lucru care e profund greșit. Eu aș spune să ne întoarcem la ciorbă care este, de departe, alimentul ideal și în post și în slăbit. Este cel mai bogat în apă, avem câteva bucățele de orez sau carto dar faptul că e diluat în multă apă umple stomacul și e sățios și spornic. Putem mânca liniștiți ciorbă și ghiveci călugăresc. Dacă mâncăm, în schimb, zacusă sau tot felul de lucruri care se mănâncă și pe pâine, e greu să nu te îngași”, a mai spus dr. Bilic.

Pâinea albă și cea neagră îngrașă la fel

În timpul Postului, o altă greșeală pe care o facem mulți dintre noi e să mâncăm foarte multă pâine, iar excesul de carbohidrați îngrașă, indiferent dacă vorbim de pâine integrală sau de mămăligă. Așa că cel mai bine e să ții cont de cantitate și să alegi varianta care îți place la gust.

”Dacă vei mânca pâine neagră crezând că îngrașă mai puțin, vei avea tenința să mănânci mai mult și mai trebuie luată  în calcul  și densitatea calorică. Cu cât un aliment este mai pufos și mai umflat cu aer sau cu apă, e mai sărac în calorii. De exemplu, o chiflă de pâine albă are undeva la 20 de grame, o chiflă de graham sau de făină integrală este câteodată dublă ca greutate. Ambele tipuri de făină au același număr de calorii și atunci nu vei realiza că mănânci 40 sau 50 de pâine, ” a atras atenția nutriționistul.

Nici dacă înlocuim pâinea cu mămăligă nu vom reuși săslăbim dacă mâncăm prea mult pentru că ambele sunt din grupa carbohidraților, iar organismul nostru transformă orice exces în grăsime.

”Țin și acum minte o doamnă și o domnișoară, mamă și fiică care veniseră la mine și care erau amândouă rotunjoare și spuneau că au scos pâinea din alimentație și au înlocuit-o cu mămăligă și nu slăbesc. Mâncau săracele mămăligă cu orice, chiar și cu lucrui cu care nu mergea, în speranța că mămăliga nu îngrașă. Și atunci e ori pâine ori mămăligă ori cartofi, ori paste, ori orez. Oricare e un reprezentant al clasei carbohidraților. Mămăliga îngrașă la fel ca pâinea. Dar cuvântul îngrașă vine din cantitate”, a completat dr. Mihaela Bilic.

Parteneri