
Dr. Mihai Craiu, medic pediatru: ”Uitați-vă cu atenție la pozele copiilor! Dacă obsevați asta la ochii lor, mergeți urgent la doctor!”

Medicul pediatru Mihai Craiu a atras atenția asupra unei probleme oftalmologice la copii pe care părinții o observă extrem de rar. Iată ce a postat pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii:
V-ati uitat la pozele copiilor dumneavoastră cu mare atenție?
Extrem de rar părintii unui copil mic, cu serioase probleme oftalmologice, remarcă, inaintea medicului, existența leukocoriei. Adica aspectul albicios al pupilei, atunci cand se fac poze cu bliț.
Te-ar mai interesa: Ghid complet de valori ale glicemiei în funcție de...
De obicei suntem supărați când copiii noștri apar cu pupilele roșii in poze de familie. Rosu este bine, dragilor. Alb este FOARTE RĂU!
Există o aplicație de smartphone ce diagnostichează tulburări grave oculare (cum este retinoblastomul, o formă de cancer la ochi) prin simpla analiza a fotografiilor de familie.
Uitați-va la imaginile din articol. Apoi la pozele de familie. Dacă pupila apare albă și nu roșie, la poza cu bliț, mergeți la medicul dumneavoastră, pentru reevaluare, cu acel copil!
Retinoblastomul este cea mai frecventă tumoră intraoculară primară malignă în copilărie și afectează preponderent sugarii și copiii mici. Retinoblastomul este responsabil pentru 5% dintre cazurile de orbire la copii și 1% dintre cazurile de mortalitate la copii, atunci când se extinde dincolo de globul ocular.
Te-ar mai interesa: Medic: suplimentul natural care ne ajută să combat...
Poate afecta un ochi sau ambii. Vârsta medie de diagnosticare este de 18 luni. Copiii se pot naște cu retinoblastom, dar boala este rar diagnosticată la naștere. Poate apărea și la adulți, dar mai rar.
Copiii cu retinoblastom pot prezenta simptome diferite sau pot să nu resimtă deloc simptome (mai ales atunci când retinoblastomul este incipient). Simptomele frecvente includ:
Deoarece această afecțiune afectează retina, vederea copilului este în pericol. Orbirea parțială sau totală la unul sau ambii ochi este o posibilă complicație.
Te-ar mai interesa: Premieră medicală mondială: Un pacient complet orb...
Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.
Urmăriți Doctorul Zilei și pe Google News.
Ne puteti de asemenea urmari si pe Telegram.