Sari la conținut

Dr. Mihai Craiu: ”Mergeți cu copilul la urgențe dacă este răcit și observați acest lucru. Poate fi vorba de…”

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Dr. Mihai Craiu

Când e cazul să mergeți cu copilul la urgențe. Medicul pediatru Mihai Craiu a postat pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, câteva sfaturi și indicii care să-i ajute pe părinți să-și dea seama când e cazul să ajungă cu copiii la urgențe. 

Când trebuie să mergem la spital, la un serviciu de urgențe, acum, in aceste zile de sărbatoare?

Toate compartimentele de urgențe pediatrice sunt supra-aglomerate și ar fi bine să luăm decizia potrivită. Automedicația si refuzul mersului la specialist de teama de a nu lua „alți microbi” de la spital (editare ca urmare a unor comentarii „ciudate” – Stimați părinți camera de gardă sau Unitatea de Primiri Urgențe NU sunt locuri de joacă sau de socializare, ca arate copilul bolnav stă lângă dvs sau in brațe, fără a atinge toate suprafețele sau copiii din jur. Microbii se pot transmite doar dacă nu respectăm regulile elementare de igienă!), pot duce la agravarea severă a multor boli ale copilului.

Mergeți cu copilul la urgențe imediat dacă:

1. Copilul dumneavoastră are convulsii. Chiar dacă s-au oprit de la sine, este necesar un consult de specialitate.

2. Copilul răcit este vânăt la față, la buze, la limbă sau la unghii. Aceasta nu este o simplă răceală ci o boală gravă cu insuficientă respiratorie.

3. Copilul respiră greu și geme la fiecare expir. Dacă geamatul este si in somn si se insotește de respiratie rapidă (peste 50 respirații pe minut) sau dificilă mergeți imediat la spital.

4. Un copil răcit care are răgușeală și stridor în repaus (un șuierat de tonalitate gravă ce se aude când intră aerul) trebuie consultat. Mai ales daca exista și modificări de la punctele 2 sau 3.

5. Un copil cu febra mare, peste 39C, daca are febră ȘI ALTCEVA (vărsături, dureri mari de cap sau de burtă, respirație dificilă sau erupție pe corp) trebuie examinat de medic.

6. Un copil care vomită de mai multe ori, cateva ore la rând, care nu poate înghiți nimic si are diaree, se poate deshidrata grav. Mergeti la spital pentru consult si eventual perfuzie de rehidratare.

7. Un copil bolnav care este areactiv, care nu poate fi trezit din somn, nici dacă il strigăm sau atingem cu fermitate, trebuie imediat dus la urgențe. Coma poată să apară in aceste zile de la intoxicații accidentale – fie copil nesupravegheat ce a inghitit medicație existentă in casă sau toxice ambalate necorespunzător, sau de la meninigită, encefalită, diabet sau din contră hipoglicemie, alături de multe altele.

8. Orice copil cu lovitură la cap insotită de pierderea stării de constiență este o urgență.

9. Orice rană profundă (in care se vede grasimea țesutului celular subcutanat prin plagă), cu sângerare abundentă, arsură sau entorsă/fractură, trebuiesc evaluate imediat.

10. Mușcăturile de animal, dacă sunt penetrante, cu sângerare constituie risc de rabie. Iar plăgile/zgârieturile contaminate cu pământ sunt potențial tetanigene (bacilii tetanici nu stau pe cuie ruginite, așa cum cred multi oameni… ci pe sol, in praf sau bălegar, sursa fiind intestinul animalelor ierbivore). Mergeti la medic in aceste cazuri.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: