Sari la conținut

Dr. Mihail Pautov: dacă bei așa ceva, te expui la riscul de formare a cancerului

Dr. Mihail Pautov
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Dr. Pautov, despre consumul de pâine

Unul dintre cei mai obișnuiți îndulcitori artificiali din lume urmează să fie declarat un posibil cancerigen luna viitoare de către un important organism de sănătate la nivel mondial, potrivit două surse care cunosc acest proces, opunându-l industriei alimentare și autorităților de reglementare.

Aspartamul, folosit în produse de la sucurile dietetice Coca-Cola până la guma de mestecat Mars Extra și unele băuturi Snapple, va fi listat în iulie ca „posibil cancerigen pentru oameni” pentru prima dată de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC). componenta de cercetare a cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au declarat sursele pentru Reuters.

Plecând de la aceste date, medicul Mihail Pautov a explicat pe larg cum ne afectează sănătatea consumul pe termen lung de sucuri.

Daca bei asa ceva regulat, probabil te vei expune la un risc de a face o forma de cancer de-a lungul vietii

„Stim despre orice suc dulce din comert ( cola, fanta, pepsi, 7up, giusto, granini, tedi, cappy, ice-tea, prigat, santal, jjuuueps, etc) ca sunt, probabil, cauza principala pentru excesul caloric si implicit diabet, sindrom metabolic, boli cardiovasculare, obezitate si cancer;

Acum aflam ca si indulcitorii ( aspartam, sucraloza, etc) adica diet-coke, pepsi-max etc vor fi clasati ca fiind cancerogenici de catre WHO; adica, daca bei asa ceva regulat, probabil te vei expune la un risc de a face o forma de cancer de-a lungul vietii; ( late edit: riscul de cancer de la aspartam cred ca este cu mult sub riscul de dizmicrobioza)

Ce este recomandat să bem?

Si … noi ce mai bem?

Bem ce am fost facuti sa bem: apa, apa carbogazoasa, cafea, ceai (zeci de arome);

In natura nu a existat niciodata “suc”; poate suc de cocos, dar depuneai mai mult efort sa ajungi la el decat iti dadea acel suc inapoi.

suc
Sursa: Unsplash

 

Ce facem insa cu industria agresiva care vinde la pret de nimic bauturi care ne imbolnavesc? Bauturi care in realitate costa mai mult decat dai pe ele; calculeaza tratamentul decontat de stat lunar pentru o persoana diabetica sau costul unei interventii chirurgicale si a chimioterapiei decontate de stat pentru un pacient care a baut zilnic un suc de 2L la 5 lei? Vei ajunge sa constati ca acel suc a fost de fapt mult mai scump. Scump pentru cine? Pentru stat si pentru viitorul pacient;

Singura solutie reala este accizarea acestor bauturi, fie cu zahar sau indulcitor, la fel cum se intampla la tigari si alcool, astfel incat pretul real sa fie direct la cumparator + descurajarea consumului cu ajutorul pretului; in realitate 1L de “cola”, orice brand ar fi el, ar trebui sa inceapa de la 10€ in sus”, a explicat Dr. Mihail Pautov pe rețelele de socializare.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel