Sari la conținut

Dr. Mircea Mănuc: „Extragerea polipilor este o şansă reală pentru evitarea cancerului colorectal“

Incidenţa cancerului colorectal a crescut alarmant, la fel și mortalitatea, însă un test simplu şi o procedură la fel de simplă pot salva multe vieţile celor diagosticați cu cancer colorectal.

Dr. Mircea Mănuc: „Extragerea polipilor este o şansă reală pentru evitarea cancerului colorectal“

Incidenţa crescută a acestui tip de cancer se întâmplă în condiţiile în care vorbim totuşi de un acces din ce în ce mai bun la terapii moderne. Screeningul pentru cancerul colorectal ar putea schimba în bine aceste statistici. Programele regionale pilot în care se implementează efectiv screeningul prin proiectul ROCCAS II demonstrează deja că un un banal test poate salva o viaţă.

Doar că, în cazul unui test pozitiv, marea provocare e acceptarea colonoscopiei. Iar românii se tem, poate mai mult decât alţi europeni, de această procedură, pentru că, la noi, colonoscopiile s-au făcut fără sedare.

Dr. Mircea Mănuc, şeful Secţiei 2 Gastroenterologie şi Hepatologie de la Institutul Clinic Fundeni şi conferenţiar doctor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti, este managerul proiectului ROCCAS I – „Dezvoltarea şi implementarea la nivel naţional a cadrului organizatoric necesar iniţierii screeningului în cancerul colorectal“. Acest proiect funcţionează în paralel cu cel privind screeningul (ROCCAS II).

Dr. Mănuc vorbeşte pentru „Weekend Adevărul“ despre importanţa diagnosticării bolii într-o fază incipientă. Despre elementele-cheie în prelungirea supravieţuirii şi despre motivele pentru care România nu a reuşit să scadă mortalitatea în cazul acestui tip de cancer.

Dr. Mircea Mănuc: În ultima statistică mondială pe cancere, Globocan, din 2020, în România, cancerul colorectal este trecut pe locul 1. În ultimii 30 de ani, în România, incidenţa a crescut de mai mult de trei ori şi mortalitatea de vreo două ori.

Asta în condiţiile în care a existat accesul la terapii noi pentru cancere, a existat acces la radioterapie mult mai larg (pentru că s-au înfiinţat multe centre de radioterapie), au fost înfiinţate echipe multidisciplinare pentru monitorizare şi tratament, pentru a se asigura tratamentul optim fiecărui caz diagnosticat.

Ca să scădem mortalitatea din cauza cancerului colorectal, singura metodă care a fost dovedită că ajută este screeningul”, potrivit Adevărul.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel