Sari la conținut

Dr. Monica Pop, recomandări despre retinopatia diabetică: Dacă aveţi aceste simptome mergeţi urgent la consult! Stadiile avansate pot duce la orbire

Monica Pop
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Monica Pop, recomandari benefice

Retinopatia diabetică este afectarea vaselor de sânge ale retinei cu apariția deteriorării morfologice și funcționale, ducând la ruptură și apariția hemoragiei retiniene și a edemului macular, care poate duce la pierderea vederii la pacienții diabetici.

În cazul acestei afecțiuni oculare, dr. Monica Pop spune că afecțiunea apare la aproximativ zece ani de la debutul diabetului, nu de la diagnosticarea lui.

„Boala apare in general la diabeticii insuficient tratati sau cu raspuns prost la tratament. Pe primul loc se situeaza insa cei care nu respecta regimul alimentar si tratamentul corect al bolii diabetice, avand valori glicemice peste limite maxima admisa. Din acest motiv se recomanda consult oftalmologic de 2 ori pe an in cazul diabeticului compensat (valorile glicemice sub tratament sunt sub limita maxima) si o data la maximum 3 luni in cazul celor cu valori glicemice mai mari.

Recomandarile sunt valabile indiferent daca exista sau nu vreo simptomatologie oftalmologica. Desigur, daca apare vreun simptom oftalmologic de orice fel, pacientul diabetic trebuie sa se prezinte de urgenta la consult oftalmologic”, explică medicul.

Complicatiile oftalmologice ale diabetului zaharat (insulino-necesitant sau numai cu tratament oral – tablete – si regim), potrivit medicului,  sunt de mai multe tipuri.

„Initial ele sunt reversibile, apoi tot mai grave pana la pierderea vederii. In stadiile foarte avansate, recuperarea este de cele mai multe ori imposibila. S-au facut insa pasi mari in chirurgia vitreo-retiniana, cu predilectie in stadiile incipiente, medii dar chiar si mai avansate ale retinopatiei diabetice”, mai spune dr. Pop.

În ce constau tratamentele pentru retinopatia diabetică?

simptome diabet
Sursă foto: GETTY Images

„Tratamentele constau initial in aplicatii specifice de laser, injectii intraoculare, cu sanse bune in unele tipuri de hemoragii sau edem macular si interventii chirurgicale mai laborioase (vitrectomie) in retinopatia diabetica proliferativa. Bineinteles, totul trebuie coroborat cu tratamentele specifice ale bolii de baza.

Diabetul poate genera afectiuni vasculare grave

„Din pacate, se stie ca diabetul poate genera afectiuni vasculare grave cum ar fi hipertensiunea arteriala, infarcte miocardice sau in orice alta zona, tromboze venoase, embolii. Acestea pot aparea si la ochi, traducandu-se prin scaderi bruste de vedere. Acest simptom trebuie sa trimita pacientul URGENT (in maxim 1-4 ore de la debut!) la consult oftalmologic pentru a se putea lua rapid atitudine in situatia in care este vorba de un accident ischemic ocular. Aceasta afectiune are sanse de recuperare doar in primele 4 ore de la debut. Nu este insa o siguranta nici in aceasta situatie”, conchide medicul specialist.

Simptome care ar putea sugera unui pacienti diabetic aparitia retinopatiei:

  • „Muste” volante in campul vizual
  • Scaderea vederii (brusca sau treptata)
  • Pierderea partiala a unui sector al campului vizual, chiar si reversibila spontan (spasm vascular cerebral).

Medicul spune că măsurarea glicemiei este esențială, iar fiecare dintre noi trebuie să o facem

„Este important ca fiecare om sa isi masoare glicemia cel putin anual iar un eventual diabet sa fie diagnosticat la timp si tratat corect, pentru a nu duce la consecinte ireversibile”, a explicat medicul Monica Pop pe site-ul său, citează dcnews.ro.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel