luni, ianuarie 30, 2023

Medicul Radu Țincu lansează un semn de avertizare cu privire la durerile de cap. De cele mai multe ori punem durerile de cap pe seama unei zile extenuante, plină de stres, dar din păcate, uneori, durerile de cap pot indica și o boală gravă a creierului.

Medicul Radu Țincu invitat în emisiunea ”Doctor de bine’‘ prezentată de Liliana Curea a oferit sfaturi utile privind durerile de cap. Totodată aflăm ce este doar un mit atunci când vorbim despre îmbunătățirea stării de sănătate.

Te-ar mai interesa: Cele mai dificile zodii. Sunt imposibil de înțeles...

Dr. Radu Țincu, medic primar ATI: „Durerea de cap este un simptom, este un semn care apare și de obicei trebuie să facem un diagnostic diferențial. Nu toate durerile de cap au neaparat un substrat structural, adică nu avem un anevrism rupt sau o tumoră cerebrală.

Dar atunci când durerea de cap apare brusc, în plină sănătate, durează, nu cedează la medicația analgezică sau antiinflamatorie, trebuie să facem diagnosticul diferențial, cu modifcări de structură ale creierului, care pot să determine și astfel de dureri. Spre deosebire de cefalee, în cazul migrenei, durerea de cap este mai degrabă pulsatilă. Și mai supărătoare decât durerea în sine sunt simptomele însoțitoare: greța, incapacitatea de a sta la lumină.”

Te-ar mai interesa: De ce apare pofta de murături în sarcină? Adevărul...

Este adevărat că migrenele sunt cele mai frecvente dureri de cap?

Dr. Radu Țincu, medic primar ATI: „Nu cred. Cefaleea simplă este cea mai frecventă, însă migrenele reprezintă si ele o categorie importantă și sunt mulți oameni cu acestă problemă.”


Orice durere de cap trece după un somn bun?

Dr. Radu Țincu, medic primar ATI: „Nu. Nu orice durere de cap trece după un somn bun. Și cred că de multe ori dacă adormim cu durere de cap este afectată calitatea somnului, pentru că nu se produce somnul profund. Acest disconfort va superficializa somnul. Trebuie să facem ceva înainte de a ne culca pentru a reduce durerea de cap.”

Te-ar mai interesa: Dr. Mihaela Bilic: Zicala ”gras și sănătos” e cât ...

Adică este indicat să luăm un medicament seara, înainte de culcare?

Dr. Radu Țincu, medic primar ATI: „Da eu așa recomand. Dacă avem o cefalee să nu adormim cu ea, ci să luăm un analgezic sau un antiinflamator pentrua ne asigura că ave o calitate a somnului foarte bună. Dacă ne culcăm cu durerea de cap există posibilitatea ca ea să fie prelungită și a doua zi.”

Stresul poate provoca dureri de cap?

Dr. Radu Țincu, medic primar ATI: „Absolut. Stresul poate provoca dureri de cap pentru că realizează o activitate cerebrală în exces, o stimulare a excitației cerebrale poate să determine descărcarea de anumiți hormoni la nivel cerebral. Stresul produce epuizarea unor resurse protective pentru creier și nu în ultimul rând favorizează apariția inflamației.”

Te-ar mai interesa: Cum poți să reduci glicemia în caz de urgență, cu ...

În cazul persoanelor care fumează, durerile de cap sunt mai dese?

Dr. Radu Țincu, medic primar ATI: „Fumătorii au cantități mai mari de monoxid de carbon decât nefumătorii și aceasta determină o scădere a oxigenului la nivel cerebral și poate determina cefalee cronică. De asemenea, cei care sufer de sinuzită.

La o persoană care are dureri de cap repetate trebuie să ne asigurăm că sinusurile sunt în regulă și că nu există procese inflamatorii la nivelul acestora. Un astfel de proces inflamator va determina o propagare a inflamației chiar și la nivelul creierului.

Te-ar mai interesa: Vitamina la care au deficit 60% dintre adulți și c...

Cei care au dureri frecvente de cap uneori dezvoltă și patologii anxioase, în zona psihiatrică. Încep să fie anxioși, că iar apare o durere de cap intensă, care nu cedează, care necesită intervenție medicală, le întrerupe activitatea cotidiană. O durere de cap cronică devine destul de supărătoare și devine și un element de frustare pentru pacientul respectiv.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private