Sari la conținut

Atenție! Îți poți pierde viața de la intoxicații banale…

Mahmureala
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Mahmureala

Atenție! Îți poți pierde viața de la intoxicații banale… Medicul ATI Radu Tincu explică toate sursele de intoxicație ce ne pot afecta viața. Trebuie verificat

Copiii din anii 80 nu erau atât de alergici, cum sunt cei de acum. Și adulții se confruntă cu multe alergii pe care poate generațiile anterioare nu le aveau. Care să fie explicația? Ei bine, iată ce spune medic ATI Radu Tincu, șeful secției de Toxicologie de la Spitalul Floreasca.

Fie că vorbim de aer, de apă, de alimente, vorbim de intoxicații și unele sunt foarte periculoase. În unele cazuri este vorba de metale grele, cum ar fi plumbul, de pildă.

„Este important că avem o secție de toxicologie astăzi, pentru că avem foarte multe toxice care ne înconjoară, fie că vorbim de aer, fie că discutăm de alimentație, fie că discutăm de obiceiurile noastre mai puțin sănătoase, suntem înconjurați de toxice”, susține medicul Radu Țincu, în podcastul lui Cătălin Măruță. 

Mercur, plumb, arsenium în sânge tocmai de la hrană „sănătoasă”

Invitat în podcastul lui Cătălin Măruță, medicul a vorbit despre ce înseamnă mercur în sânge, plumb în sânge, arsenium în sânge și mai multe metale grele pe care oamenii le au în sânge fără să știe.

Aceste metale grele există în foarte multe alimente și foarte mulți oameni când află că sunt intoxicați, se gândesc că cineva le-a făcut asta, când, de fapt, cele mai periculoase sunt alimentele pe care le mâncâm mereu.

Chiar și cei care consumă zilnic doar salate și conservă de ton… se pot intoxica tocmai pentru acest conținut mare de mercur. Și aici, medicul spune că ar fi bine să consumăm o săptămână pește de acvacultură și apoi pește de captură, inclusiv din captură.

Dar care este unul dintre cele mai periculoase… Ei bine, alcoolul este motivul pentru care cei care-l consumă fără să știe de proveniență și de ce conține își pot face mult rău.

Medicul a vorbit inclusiv despre o intoxicație colectivă produsă din cauza alcoolului metilic, o substanță foarte periculoasă ce produce orbire. În unele cazuri, se poate muri.

Cât de periculoasă este țuica

Este foarte bine să distilăm noi înșine țuica, de pildă, în niciun caz să nu consumăm ceva ce poate să ne afecteze grav sănătatea.

Potrivit medicului, cei care distilează țuică în casă trebuie să renunțe la acele alambicuri tradiționale și să le înlocuiască cu cele din sticlă termorezistentă.

„Țuica este o băutură tradițională și încurajez menținerea obiceiului de a distila în gospodărie aceste produse care sunt de sute de ani până la urmă.

Însă oamenii folosesc acele cazane, dintre care, cele mai multe dintre ele sunt din tot felul de alije metalice și pentru că plumbul este foarte maleabil, în folosim ca să modelăm țevile și acest plumb, în contat cu temperaturile ridicate și vaporii de alcool se topește și eliberează anumiți ioni și vapori de plumb, care ajung în băutura respectivă”, a dezvăluit Radu Țincu.

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel