Dr. Radu Zamfir: ”Există și miracole în medicină! Uneori suntem surprinși de resursele organismului de a lupta cu boala”

În cadrul unui interviu pentru Evenimentul Zilei, dr. Radu Zamfir, numit și ”Eroul din Apuseni” a vorbit despre șansele de supraviețuire ale pacienților care primesc un transplant.

„În cazul unui transplant hepatic, rata de supraviețuire este: un an 88,8%, trei ani 82,5%, 5 ani 79,2%. Dar, uite, primul transplantat a fost în 2000 și trăiește și acum!”. Despre celelalte nu vrea să spună cifre. Nu sunt pe felia sa. Câți oameni a „tăiat”, aproximativ, de când e chirurg? „N-am făcut o socoteală. Vreo câteva mii. Cele mai fecvente operații ale mele sunt din sfera hepato- bilio-pancreatice, oncologice, laparoscopice, dar și operații obișnuite de chirurgie generală”. Adică și banale apendicite.

„În medicină, 1+1 nu dau 2 întodeauna!”

Se întâmplă miracole în chirurgie? Dacă da, exemple…. Eșecuri avem cu toţii, dar în cazul medicilor un eșec poate însemna moartea. Se foiește pe scaun ca un școlar scos la tablă: „Un lucru e clar, în medicină 1+1 nu fac întodeauna 2! Putem fi surprinși de resursele organismului în lupta cu boala!”. Dar miracole există? „Sunt cazuri, dar nu-mi vine niciunul în minte, acum”.

 Preferă Fundeni-ul altor centre de transplant hepatic din lume

Dacă ar fi să aibă destui bani și ar avea nevoie de un transplant pentru cineva drag, foarte drag, ce i-ar recomanda, un transplant în țară, la Fundeni – unde lucrează el – la AKH Viena, la Florence Nightingale Istanbul, în America sau aiurea? Surprinzător, sau nu, recomandarea sa e una patrioată: „Clar, la Fundeni, pentru că sub îndrumarea profesorului Irinel Popescu, mentorul meu, se realizează cele mai moderne tehnici de transplant hepatic, cot la cot cu cei din alte centre europene de prestigiu!”. Și câte astfel de transplanturi de ficat se mai fac la Fundeni? „În ultimii ani, 90 până la 120 pe an”. Citiți articolul întreg pe evz.ro. 

Recent Posts

Sfântul Efrem cel Nou, mare mucenic şi tămăduitor. Rugăciune pentru a avea avea copii

Safântul Efrem cel Nou Marele Mucenic din Nea Makri este prăznuit de creștinii ortodocși de…

11 minute ago

Horoscopul săptămânii 6-12 mai 2024. Zodiile protejate de ASTRE

Astrele îndeamnă toate cele 12 zodii la o perioadă de introspecție. Nu vor exista certuri…

31 de minute ago

Se dau BANI DE LA STAT! Persoanele care vor primi 3500 lei lunar. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea care prevede majorarea indemnizației pentru veteranii de război…

o oră ago

RUGĂCIUNE puternică ce trebuie rostită în a doua zi de Paşti pentru NOROC şi SĂNĂTATE

Luni, pe 6 mai 2024, creștinii sărbătoresc a doua zi de Paște și totodată prima…

2 ore ago

O nouă interdicţie alimentară decisă de UE! Produse care duc la cancer și infertilitate

Uniunea Europeană a decis să interzică anumite arome cu gust de afumat utilizate de industria…

2 ore ago

ANM dă alerta: Un nou val de frig, VREMEA se răceşte din nou!

Meteorologii anunţă un nou val de frig, după câteva zile cu soare și temperaturi asemănătoare…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic