Sari la conținut

Dr. Remus Mihalcea, semnal de alarmă. Rudele pacienților Covid care vin la vizită se pot infecta sau pot leșina de emoții. Cine răspunde?

Dr. Remus Mihalcea, semnal de alarmă. Rudele pacienților COVID care vin la vizită se pot infecta sau pot leșina de emoții. Cine răspunde?

Dr. Remus Gabriel Mihalcea, medic specialist ORL, a atras atenția într-o postare pe contul său de Facebook, asupra mai multor neclarități din Ordinul prin care aparținătorii își pot vizita rudele cu Covid. Fostul manager al Spitalului Colentina explică diferența dintre pacienții „cu simptome severe” și pacienții în „stare critică”.

De asemenea, medicul vorbește și despre importanța „acordului medicului” pentru ca pacienții Covid să poată fi vizitați.

Dr. Remus Mihalcea, semnal de alarmă. Rudele pacienților COVID care vin la vizită se pot infecta. Cine răspunde?

Ordinul prin care aparținătorii își pot vizita rudele infectate cu SARS-CoV-2 internate în secțiile de ATI a ajuns la medicii din spitale. Însă sunt niște aspecte de subliniat:
  •  în ordin este specificat astfel: pacienți cu ”simptome severe”.

Adică nu vorbim de pacienții în stare critică adică, internați în secțiile de ATI. Pacienții cu forme severe sunt in terapiile medii adică în Secțiile de Pneumologie.

  •  în ordin este specificat că aparținătorii pot intra în secțiile de ATI cu acordul medicului curant.

Dar cine îl apără pe medicul curant dacă medicul decide să NU îi dea acordul aparținătorului la momentul respectiv pentru că i se pare periculos? Din cauza emoțiilor pacienții pot avea lipotimii și asta le pune viața în pericol. Dacă aparținătorul leșină și are nevoie urgent de o perfuzie sau de oxigen în momentul respectiv? O dată dată mască jos crește riscul de contaminare, cine răspunde? Spitalul, medicul?

Sau apărținătorii de exemplu se pot infecta dacă nu au grijă când se dezbracă de combinezon sau pot fi deja infectați când vin în spital și pun în pericol personalul medical.

  •  dacă medicul refuză vizita aparținătorului pentru că lui nu i se pare încă în siguranță ca pacientul să aibă parte de șocuri din exterior.

Și pacientul moare peste noapte, iar familia vine și dă în judecată medicul. CINE îl apără? este acoperit de vreo lege?

❗ Reamintesc și situația în care un bolnav de COVID-19, internat la Spitalul din Piatra Neamț, s-a sinucis la scurt timp după ce a fost vizitat de fiul său.
❗ Înainte de a semna astfel de ordine ar fi bine să fie consultați și medicii care sunt implicați în tratarea pacienților bolnavi de COVID de mai bine de un an!”, a scris fostul manager al Spitalului Colentina.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel