joi, martie 30, 2023

În cadrul unui amplu interviu, Dr. Ruxandra Dobrescu ne explică pe înțelesul tuturor ce implică vaccinul împotriva covid-19, dar și  ce categorii de persoane cu anumite afecțiuni pot să-și administreze vaccinul.

CE ESTE vaccinul anti-COVID-19?

„Vaccinul Pfizer BioNTech este un vaccin de tip nou, bazat pe o tehnologie mARN (sau ARN mesager). Ce înseamnă asta? mARN este o moleculă pe care o celulele o folosesc ca pe o “matriță”, sau ca pe o “copiuță” cu instrucțiuni, transcrisă de pe ADN, adică de pe materialul nostru genetic. Pe baza acestei “copiuțe” sunt construite proteinele, care sunt “cărămizile” din care este alcătuit organismul nostru.

Te-ar mai interesa: Semnal de alarmă: A crescut cu 16% incidenţa cazur...

Vaccinul anti-COVID conține o moleculă de ARN mesager care deține informația care codifică o proteină din țepii virusului. Ajuns în organism prin vaccin, acest mARN este folosit de celulele noastre pentru a sintetiza proteina virală, care va antrena sistemul nostru imun să recunoască și să lupte împotriva coronavirusului înainte chiar să ne întâlnim cu el!

Vaccinul anti-COVID nu conține virusul, deci nu te poți îmbolnăvi de la el și nici nu interacționează cu ADNul nostru propriu, deci nu ne poate schimba sau modifica genele! În plus, mARN-ul este extrem de fragil așa că se descompune rapid după vaccinare și este îndepărtat”, a declarat doamna doctor Dobrescu.

Te-ar mai interesa: Risc uriaș pentru copiii care caută validare pe In...

CUM DE a apărut așa de repede? Asta nu e cam dubios?

„Este primul vaccin de acest tip disponibil pe scară largă, dar nu a apărut peste noapte! Tehnologia mRNA este cunoscută de mai bine de 10 ani. Vaccinurile de tip mRNA au fost investigate anterior pentru alte tipuri de virusuri, cum sunt cel gripal, Zika și citomegalovirus. În studiile asupra cancerului, tehnologia mRNA este investigată ca o nouă opțiune de tratament, în scopul inducerii unui răspuns imun care să lupte împotriva tumorilor.

Te-ar mai interesa: INSP: Creştere bruscă a numărului de viroze. Peste...

Vaccinul anti-COVID a apărut relativ repede pentru că este rezultatul unui efort colectiv uriaș în domeniul cercetării biomedicale, “construit” pe baza unei tehnologii deja disponibile.”

Care sunt principalele REACȚII ADVERSE ale vacccinului?

Dr. Ruxandra Dobrescu: Reacții adverse severe au apărut extrem de rar până acum. Reacții neplăcute ușoare-moderate pot apărea însă destul de frecvent, mai ales după cea de-a doua doză de vaccin, și sunt urmare a raspunsului imun provocat de vaccin – pot apărea așadar durere la locul de injectare, oboseală, durere de cap, dureri musculare sau articulare sau febră. Dacă apar astfel de manifestări, ele sunt trecătoare și nu este cazul să ne alarmăm!

Te-ar mai interesa: Dr. Radu Berceanu, medic oncolog cu performanțe în...

Care sunt CONTRAINDICAȚIILE vaccinului?

Vaccinul este contraindicat persoanelor care au avut o reacție alergică severă, de tip anafilactic, la o doză anterioară de vaccin anti-COVID, la oricare din componentele vaccinului sau alte tipuri de medicamente sau alimente. Alergiile ușoare anterioare nu reprezintă contraindicații, dar este importantă urmărirea atentă 30-40 minute după adminstrarea vaccinului pentru a ne asigura că nu apar probleme.

Te-ar mai interesa: Zodiile peste care dă norocul, în aprilie: li se s...

Persoanele cu BOLI AUTOIMUNE pot face vaccinul?

Dr. Ruxandra Dobrescu : Da, nu există dovezi științifice cum că ARNul mesager poate să ducă la dereglări ale sistemului imun sau exacerbări ale bolilor autoimune. Grija legată de afecțiunile autoimune este mai degrabă teoretică decât bazată pe dovezi efective. Studiul Pfizer, care a inclus mai mult de 40000 participanți, a inclus și persoane cu boli autoimune și nu au fost raportate efecte adverse legate de afecțiunea de fond. Între timp, campania de vaccinare a inclus până acum câteva milioane de oameni, deasemenea fără consemnarea unor reacții adverse de acest tip. Este adevărat că nu avem încă date legate de urmărirea pe termen lung, pentru care este nevoie exact de asta – adică de timp! Din ce știm până acum riscurile par să fie foarte-foarte mici.

Ce se întâmplă cu PERSOANELE IMUNOCOMPROMISE?

Dr. Ruxandra Dobrescu: Unele persoane care suferă de boli autoimune sau de unele tipuri de cancer urmează tratament cu medicamente care scad imunitatea – de exemplu corticoizi, citostatice, etc. În cazul lor vaccinarea nu este contraindicată, dar este posibil ca răspunsul imun indus de vaccin să fie mai puțin intens, adică este posibil ca pentru ele protecția oferită de vaccin să nu fie atât de completă!

Cum e cu BOLILE TIROIDIENE?

Dr. Ruxandra Dobrescu :Vaccinul anti-COVID nu este, în general, contraindicat pentru nicio persoană cu afecțiune tiroidiană!

* Persoanele cu noduli tiroidieni, hipotiroidism, cele operate de tiroidă pot face vaccinul pentru că nu există niciun risc suplimentar.

* Pentru persoanele cu tiroidită autoimună și cele cu boală Basedow nu există nicio dovadă cum că vaccinul ar putea să determine o exacerbare a răspunsului imun, deci vaccinarea nu este contraindicată nici pentru ei. Nu avem încă date pe termen lung, dar probabil că riscul este extrem de mic.

* Persoanele cu oftalmopatie Graves pe tratament cu corticosteroizi sau cei cu cancer tiroidian pe tratament cu inhibitori de tirozin-kinază ar putea avea un grad de imunodepresie, deci vaccinul este posibil să nu fie la fel de eficient, dar nu este contraindicat.

CÂT DE EFICIENT este vaccinul?

Dr. Ruxandra Dobrescu: Conform datelor disponibile, vaccinul este eficient aproape 100% în prevenirea formelor grave de boală și este eficient în proporție de 95% în prevenirea infectării cu coronavirus în general. Deci există riscul (5% mai exact) ca și după vaccinare să ne infectăm, și posibil să transmitem și altora boala, dar nu ne vom îmbolnăvi grav. Din aceasta cauză va trebui să continuăm să purtăm masca și după vaccinare, până se va imuniza un grup mare din populație.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private