Sari la conținut

Dr. Șerban Vasilie: această analiză este obligatorie pentru femeile peste 40 de ani! Cazul unei paciente cu metastază: „am crezut că este doar o inflamție!”

cancer mamar
sursa foto: Doctorul Zilei

Cancerul de sân este cancerul care se formează în celulele sânilor.

După cancerul de piele, cancerul de sân este cel mai frecvent cancer diagnosticat la femei. Cancerul de sân poate apărea atât la bărbați, cât și la femei, dar este mult mai frecvent la femei.

Sprijin substanțial pentru conștientizarea cancerului de sân și finanțarea cercetării a contribuit la crearea unor progrese în diagnosticarea și tratamentul cancerului de sân. Ratele de supraviețuire a cancerului de sân au crescut, iar numărul deceselor asociate cu această boală este în scădere constantă, în mare parte din cauza unor factori precum detectarea mai devreme, o nouă abordare personalizată a tratamentului și o mai bună înțelegere a bolii.

Simptome ale cancerului la sân

  • Modificări ale mameloanelor
  • Schimbări mamelon

Semnele și simptomele cancerului de sân pot include:

  • Un nodul sau o îngroșare a sânilor care se simte diferit de țesutul din jur
  • Modificarea dimensiunii, formei sau aspectului unui sân
  • Modificări ale pielii de deasupra sânului, cum ar fi gropițe
  • Un mamelon nou inversat
  • Exfoliarea, descuamarea, formarea de cruste sau descuamarea zonei pigmentate a pielii care inconjoara mamelonul (areola) sau pielea sanilor
  • Roșeață sau sâmburi ale pielii peste sân, ca pielea unei portocale

Dr. Șerban Vasile: „Am crezut că este o inflamație”

Domnul doctor Șerban Vasile a prezentat cazul unei paciente aflată în metastază care a crezut că se confruntă cu o inflamație, dar care ascundea un cancer. Domnul doctor a explicat importanța unui consult senologic anual după vârsta de 40 de ani.

„“Am crezut ca este o inflamatie”… din 2019. ”Inflamatie” care nu a fost investigata si care a “inghitit” toata areola. La 4 ani … tumora de cadran central cu metastaze osoase diseminate in special vertebral, una dintre ele voluminoasa care “inghite” 2 vertebre.

Consultul senologic anual dupa varsta de 40 ani este crucial si poate face diferenta intre vindecare si tratament paliativ. Orice modificare suspecta la san trebuie diagnosticata complet si tratata urgent. Nu trebuie acceptata indicatia de “mai reveniti la control peste …cateva luni” si “mai vedem”!

Cancerul de san ca si cel de col uterin sunt principalele cauze de deces la femei. Ambele insa, spre deosebire de marea majoritate a cancerelor, pot fi depistate in faze incipiente, tratate si vindecate”, a scris medicul Șerban pe rețelele sociale.

Ce este consultația senologică?

Consultația senologică presupune inspecția și palparea sânilor pentru a depista eventuale afecțiuni mamare.

Inspecția urmărește:

✓ simetria glandelor mamare în poziție de repaos și cu mâinile ridicate
✓ simetria bilaterală a areolelor și a mameloanelor
✓ inspecția bilaterală a regiunilor axilare și a regiunilor supraclaviculare
✓ tegumentele trebuie sa aibă culoare și consistență normale, să rămână suple, fără zone de tracțiune asimetrică la ridicarea brațelor.

Palparea:

✓ se palpează separat fiecare glandă mamară, fiecare cadran
✓ orice modificare de consistență a țesutului mamar subiacent necesită investigații suplimentare (ecografie, mamografie). Clinic, se poate aprecia caracterul de benignitate sau malignitate al acestor modificări în multe cazuri.
✓ palparea regiunilor axilare și supraclaviculare pentru a decela posibilele adenopatii și tipul acestora: benign sau malign.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel