vineri, iunie 2, 2023

Dr. Tudor Ciuhodaru trage semnalul de alarmă în ceea ce privește sezonul căpușelor. Iată care sunt cele 10 lucruri bine de știut despre muşcătura de căpuşă!

„Atenție părinți și bunici! Vine sezonul căpuşelor. De 1 mai se dă startul la patologia „iarbă verde” și zeci de pacienţi ajung la urgenţe în fiecare an. Nici copiii nu au scăpat vreodată de aceste muşcături.

Te-ar mai interesa: Semne incipiente ale cancerului de sân. La ce treb...

10 lucruri bine de știu despre muşcătura de căpuşă:

1. Riscul crește în aceste zile călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpuşe.

2. Atenţie la locurile de joacă ale copiilor.

3. Evitaţi zonele în care riscul de a fi muşcați de căpuşe este mare (spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori).

4. În zonele de risc purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă. Alegeţi pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje.

5. Căpuşa adultă este vizibilă pe piele (mai dificil în zonele piloase) şi trebuie scoasă imediat dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat (arată ca un punct negru cât un vârf de ac).

Te-ar mai interesa: Exerciții simple care cresc toleranța la durere. R...

6. Examinați copiii la întoarcerea de la locurile de joacă.

7. Capuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă.

8. Nu strângeţi căpuşa care v-a muşcat între degete pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal cu microbi în sângele dumneavoastră.

9. Dacă aţi încercat să scoateţi căpuşa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentarea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru prevenirea infecţei şi a complicaţiilor.

Te-ar mai interesa: Ce simți când ți se înfundă arterele. Semne de ala...

10. Consultaţi imediat un medic mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale așa-numitei „gripe de vară” însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat.

Rețineți:

1. Data la care a fost extrasă căpuşa.

2. Urmăriţi apariţia oricăror simptome „curioase” atât la nivel muşcăturii cât şi generale precum cele pseudogripale: febră, dureri de cap, dureri în gât, ganglioni inflamaţi, oboseală marcată și dureri musculare.

Te-ar mai interesa: Prea mult fier în sânge. Sideremia mare, semn de a...

3. Simptomatologia bolii Lyme este polimorfă şi realizează tablourile clinice a peste 200 de afecţiuni. Nu degeaba este supranumită boala cu 1000 de feţe.

4. !!! Mai puțin de 30% de bolnavii de Lyme după mușcătura de căpușă își mai amintesc de această mușcătură datorită dimensiunilor mici și secreției anestezice)”, a scris Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private