Sari la conținut

Mușcătura de căpușă. Când este cazul să ne îngrijorăm?

capusa
sursa foto: arhiva doctorul zilei
boala lyme

A venit sezonul cald, iar mușcătura de căpușă este o amenințare pentru foarte multe persoane. Căpușele pot transmite boli grave care, netratate, pot face ravagii în organism.

Este indicat să știm cum să evităm mușcăturile de căpușă. Acestea se atașează de organism mai ales când ieșim în aer liber, din locurile cu iarbă, precum parcurile.

Hainele sunt, de asemenea, o metodă de protecție împotriva căpușelor.

Când trebuie să ne îngrijorăm?

Dr. Pavelina Andrei, medic dermatolog, a vorbit la Spectacola despre mușcătura de căpușă și când trebuie să ne îngrijorăm.

Trebuie să ne îngrijorăm când reacțiile nu mai sunt locale și devin sistemice. Atunci când asociem durere, febră, dureri de cap, când începem să avem alt tip de manifestări. De exemplu, în boala Lyme nu avem manifestări la nivelul sistemului digestiv sau respirator, dar, în schimb avem dureri de cap. Perioada de incubație a căpușei este între 3 și 30 de zile”, a dezvăluit specialista.

Ce facem dacă am observat o mușcătură de căpușă

Indicat este să mergem la un medic, când avem o căpușă. Dacă totuși nu reușim să facem acest lucru, trebuie scos capul căpușei. Trebuie foarte mare atenție și să nu folosim miturile acelea cu chibritul sau mai știu eu ce, pentru că ele pot agrava, pentru că putem rupe corpul căpușei și atunci riscăm să rămână în tegument capul și acela este cel care duce mai departe la transmiterea infecției. Trebuie scos cu o pensetă sterilă, pe care am dezinfectat-o anterior cu alcool sanitar. Ulterior trebuie să sterilizăm zona respectivă”, a spus Dr. Pavelina Andrei.

Trebuie să faci asta când vii de la o plimbare

Când ajungem acasă trebuie să ne verificăm tegumentul, bagajele. Dacă vrem să înnoptăm într-o zonă în care există această contaminare trebuie să folosim corturi, plase, care să împiedice atașarea respectivelor insecte. Îngrijorarea nu vine doar de la căpușe și mai vine și de la țânțari”, a completat ea.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel