luni, ianuarie 30, 2023

Cancerul se află pe lista celor mai temute boli din lume. Acesta se poate dezvolta din diferite motive și poate evolua în multiple feluri, în funcție de persoană și organism. Adesea, tratamentul este complex, iar depistarea precoce oferă șanse reale de supraiețuire.

În lupta cu această boală este necesar să știi cât mai multe informații, mai ales specifice unui anumit tip de cancer.

Te-ar mai interesa: Carmen Brumă: 3 greșeli frecvente atunci când vrei...

De asemenea, deși nu te confrunți cu această boală, este indicat să știi cât mai multe informații pentru a evita riscul de a dezvolta afecțiunea la un moment dat.

Stilul de viață sedentar, alimentația nesănătoasă, lipsa exercițiilor fizice și lipsa de odihnă sunt numai câteva elemente care vor crește riscul de a dezvolta această boală.

Prevenția este cheia și în acest caz, întrucât majoritatea factorilor de risc pot fi controlați, diminuați.

Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie câteva mituri importante despre această afecțiune și adevărul din spatele fiecărui mit.

Te-ar mai interesa: Horoscop 29 ianuarie. Zodia care primește azi o su...

Mituri despre cancer și adevărul din spate

1. Există un singur cancer. Nu, nu există un singur tip de cancer, ci sute de tipuri care pot afecta diverse organe, țesuturi, sisteme. Dacă era unul singur, acum probabil aveam deja un tratament curativ.

2. Medicii vor să omoare bolnavii prin chimioterapie. Niciun medic oncolog nu este într-o conspirație cu Big Pharma pentru a omorî pacienții cu ajutorul chimioterapiei. Această modalitate de tratament este una dintre opțiunile actuale. Ea nu e perfectă, dar atât avem acum într-o luptă cu o entitate complexă.

Te-ar mai interesa: Alimente care susțin sistemul imunitar. Medic: Exi...

3. Au tratament, dar îl țin ascuns! Nu există un „remediu” ținut în seif și nefăcut public tocmai pentru că medicii și companiile nu ar mai avea ce să trateze cu terapiile actuale. Dacă ar fi fost inventat, domeniile s-ar adapta, umanitatea ar câștiga enorm. Ramurile farma ar exploda, inclusiv la capitolul profit, atât de blamat de către unii.

4. Suplimentele funcționează! Nu există niciun supliment capabil să vindece vreun cancer. Mare atenție la reclamele mincinoase. Suplimentele, potrivit legii, nu se pot lăuda că previn sau tratează ceva. Ele sunt adjuvante și ar trebui oricum luate pe criterii solide, pe carențe dovedite.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă dacă iei o linguriță de oțet înaint...

5. Amigdalina vindecă orice cancer! Amigdalina sau fals denumita vitamină B17, promovată intens în ultima perioadă, nu tratează niciun cancer. Din contră, ea este pe lista neagră a FDA și a altor organizații de control, putând avea efecte nocive, dincolo de faptul că nu are niciun efectiv pozitiv dovedit.

6. Medicina alternativă este cheia! Terapiile alternative nu și-au dovedit vreo eficacitate, oricât ar crede unii în ele. Totul trebuie demonstrat cu studii solide, nu cu povești. De povești e în stare oricine. Există personaje care practică terapii quantum, au lasere aduse de la ruși, au aparate cu energii chipurile miraculoase, când în realitate acestea sunt forme de înșelătorie. Orice bolnav de cancer trebuie să aibă încredere în medici și să respecte recomandările lor. Întârzierea prezentării sau pierderea timpului prețios cu remedii neverificate pot însemna dezastru.

Te-ar mai interesa: Ouă de găină la 8 lei bucata. Ce beneficii impresi...

7. Vaccinurile duc la cancer! Vaccinurile nu provoacă niciun cancer. Ba din contră. Vaccinul anti-HPV previne apariția cancerului de col uterin (România e pe primul loc la cazuri și mortalitate în Europa).

8. Ai cancer, automat mori! Cancerul nu înseamnă condamnare la moarte. Descoperite în fază incipientă, majoritatea neoplaziilor sunt vindecabile. Chiar în stadii mai avansate, există multiple abordări terapeutice. S-au descoperit o serie de molecule noi și se fac progrese uluitoare. Apelarea la medici este deosebit de importantă.

9. Totul e de la emoții! Cancerul nu apare în urma vreunui șoc emoțional sau dezechilibru energetic. Sunt curente mediciniste (atenție la ele, sunt absurde și nocive) cum ar fi NMG (nouă medicină germanică) ce susțin că inclusiv cancerul e o formă de vindecare a corpului după un episod emoțional și oamenii trebuie să aibă răbdare, să nu recurgă la medici. O asemenea conduită aduce moarte. Vă recomand să nu cădeți în astfel de capcane.

10. Te poți vindeca prin diete! Nicio dietă nu poate trata un cancer. Nu există vreun studiu serios aici. Alimentația sănătoasă, cu anumite restricții recomandate de medic, are rol adjuvant alături de terapie, dar nu poate singură să vindece o formă de cancer. Alimentația sănătoasă, efectuarea de mișcare, evitarea fumatului, limitarea expunerii la poluanți sunt principalele forme de a scădea riscul de a face în viitor un cancer, dar să nu încurcăm lucrurile.

11. Ciroza este cancer. Ciroza hepatică nu este cancer. Sunt afecțiuni diferite și ciroza poate predispune la apariția cancerului (de exemplu, hepatocarcinom).

12. Cancerul de sân apare doar la femeie. Cancerul de sân apare și la bărbat. Orice formațiune suspectă necesită prezentare imediată la medic.

13. Fumezi puțin și nu ai niciun risc! Nu ești ferit de cancerul pulmonar dacă fumezi doar câteva țigarete pe zi. Chiar și o țigaretă fumată zilnic va crește riscul față de populația nonfumătoare (cândva se credea că până la cinci țigarete pe zi nu au efecte negative în corp).

14. Cancerul e o pedeapsă divină! Cancerul nu este o pedeapsă de la Dumnezeu. Există această formulare în popor, dar dacă avem educație medicală bună, dacă avem grijă de noi, dacă știm cum să ne verificăm din timp, înțelegem altfel lucrurile. Nu ne pedepsește nimeni. Cel mai frecvent ne pedepsim singuri.

15. Grijă mare că se ia! Cancerul nu „se ia”. Poți sta lângă o persoană bolnavă fără probleme. E chiar indicat să faci asta. Să îi arăți iubire. Poți dona proiectelor care luptă pentru condiții mai bune în spitale sau chiar construiesc spitale noi (a se vedea Dăruiește viață). Poți lupta pentru eliminarea stigmatelor în acest domeniu. Viața e deja grea pentru acești oameni. O putem, împreună, face mai ușoară. Putem, împreună, să oferim speranță”, scrie Dr. Vasi Rădulescu pe o rețea de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private