Sari la conținut

Cancerul de col uterin. Cum poți reduce riscul de a-l dezvolta?

Bolnavii de cancer

Cancerul de col uterin poate fi cauzat de o multitudine de factori. Cu toate acestea, se pare că o cauză principală este prezența HPV-ului la nivelul organelor genitale. Infecția cu Human Papilloma Virus (HPV), este asociat adesea cu dezvoltarea cancerului de col uterin și alte probleme de sănătate.

Cea mai eficientă metodă de prevenire a cancerului de col uterin este vaccinare anti-HPV. Acesta este recomandat la vârste fragede și poate fi administrat în mod gratuit până la anumite vârste. Acest vaccin este responsabil pentru prevenirea a mii de cazuri de cancer de col uterin și, de asemenea, a salvat foarte multe femei.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare

Ministerul Sănătății a distribuit 40.000 de doze de vaccin împotriva HPV către direcțiile de sănătate publică din țară, acestea urmând să repartizeze medicilor de familie dozele solicitate, scrie DC News.

Cum trebuie să procedezi?

Solicită medicului de familie vaccin anti-HPV pentru fiica ta!

Achiziționarea vaccinului împotriva HPV, pentru imunizarea fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, se realizează de către Ministerul Sănătății pe baza solicitărilor părinților/reprezentanților legali transmise medicilor de familie, transmite Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

Beneficiile vaccinării

Cele două vaccinuri HPV disponibile în prezent sunt foarte eficiente în prevenirea infecției cu tipurile de virus 16 și 18, care sunt responsabile pentru aproximativ 70% din cazurile de cancer cervical, de pretutindeni, conform OMS.

Unul din aceste vaccinuri protejează și împotriva tipurilor HPV 6 și 11, care determină 90% din papiloamele (verucile) genitale. Al treilea vaccin 9-valent protejează împotriva tipurilor HPV 7, care duc la 90% din cazurile de cancer de col uterin.

Vaccinarea HPV este recomandată în adolescență, la vârsta de 9–14 ani. Vaccinarea fetelor este o prioritate, ca parte a eforturilor de prevenire și control a cancerului de col uterin.

Această formă de cancer, extrem de periculoasă

Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătăţii are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică”, a declarat Victor Costache, fost ministru al Sănătății, atunci când a anunțat începerea unei campanii de vaccinare la nivel național, din ianuarie 2020.

Ministerul Sănătății face apel la părinți să solicite informații medicilor de familie și către medicii de familie să se informeze cu privire la vaccinarea antiHPV și să transmită aceste informații transparent și corect către părinți.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel