Sari la conținut

Dr. Virgiliu Stroescu: De ce poți muri dacă mănânci pește

doctor
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cele mai nocive alimente

Dr. Virgil Stroescu ne explică motivul pentru care consumul de pește poate cauza intoxicații alimentare care pun viața în pericol.

Acum câteva ore, au fost internați 142 de pacienți la spitalul din Murgeni, cauza fiind o toxiinfecție alimentară. Dintre pacienți, patru au decedat ca urmare a unui stop cardiorespirator. Doctorul Virgil Stroescu a fost întrebat miercuri seară, la Antena 3 CNN, de realizatorul Mihai Gâdea, despre cât de periculoasă este toxiinfecția alimentară.

‘Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor. Prin urmare, din două părți este lovit omul. Se cam moare de la toxiinfecții. Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. În consecință omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții.’, a spus medicul Stroescu.

Virgiliu Stroescu: Carnea este un mediu de cultură

Fiind întrebat de ce poate da peștele o toxiinfecție atât de puternică, doctorul Virgil Stroescu a replicat:

‘Deoarece este un mediu de cultură. Carnea este un mediu de cultură. La consumul de pește se întâmplă destul de des să se întâmple toxiinfecții. În mod normal, când apar toxiinfecții nu verifică nimeni produsele. Asemenea toxiinfecții alimentare se mai întâmplă la copii în excursii, în stațiunile balneo-climaterice, unde vin oameni din toate părțile. Mai mult, ce se poate întâmpla este următoarea situație: Personalul care lucrează într-o stațiune să aibă o infecție, un puroi, de exemplu. Intrând această infecție în mâncarea pe care o prepară cineva din personal… poate să facă dezastru!’, a spus Virgil Stroescu.

‘Un alt aspect important! Este interzisă consumul de ouă de rață pentru că poate genera o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rațe sau de gâscă.’, a spus medicul Virgil Stroescu.

Virgiliu Stroescu
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

De asemenea, medicul Virgiliu Stroescu a ținut să vorbească și despre condițiile in care erau ținuți pacienții în spital. O fotografie a unei secții a fost făcută publică, arătând un perete plin de igrasie.

‘E foarte periculos cu ciupercile. Micelii aceia pot fi respirați și atacă plămânii și tot organismul. În spitalul ăsta au fost probe alimentare? Întotdeauna când ai un aliment iei probă alimentară și acolo găsești exact ce e străin.’, a spus dr. Virgiliu Stroescu.

‘Ce a rămas la mănăstire, au zis: „Dă la nenorociții ăia!” Contează condițiile de transport dacă nu pui la o anumită temperatură, chiar dacă sunt microbi, dacă pui la rece îngheață și ei săracii.’, a spus dr. Virgiliu Stroescu.

Când apare toxiinfecția

‘În mod normal apare imediat. Înseamnă că au rămas și câteva ore la căldurică până când s-au înmulțit și acolo, până au mâncat-o. Deci aici este o problemă.’, a spus medicul Virgil Stroescu, la emisiunea Sinteza Zilei, moderată de Mihai Gâdea la Antena 3 CNN.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel