Sari la conținut

Dr. Vlad Ciurea avertizează: Depresia duce la CANCER

Vlad Ciurea
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Prof. dr. Vlad Ciurea

Prof.univ.dr. Vlad Ciurea, cel care a ales creierul ca subiect de studiu și de practică, a realizat mai bine de 23.000 de operații pe creier în cei peste 50 de ani de experiență. 

Fondatorul primului Centru de Excelență în Neurochirurgie din țară și-a dorit să devină medic în jurul vârstei de șase ani. Primele discuții despre boli au fost auzite de la bunica lui, un renumit medic ginecolog.

Dr. Vlad Ciurea avertizează: Depresia duce la CANCER. Este inamicul nostru

„Bunica discuta cu bunicul de tot felul de boli. Și auzeam tot felul de diagnostice. Eu la șase ani știam că nu vine barza. Am auzit cuvântul forceps și am întrebat. Bunica mi-a răspuns că așa iese bebelușul din burtică. Ea era medic ginecolog și obstretician. Nu se fereau de mine. Mintea copilului între cinci și șapte ani absoarbe tot ”.

Într-un interviu excelent, realizat de TVR, Vlad Ciurea a prezentat pasaje emoționante despre copilăria și cariera lui. Astfe, profesorul a oferit și sfaturi prețioase despre cel mai mare inamic care a pus stăpânire pe noi, depresia.

„Creierul uman apare ca Gioconda”, este descrierea făcută de Vlad Ciurea despre creier. Medicul spune că acest organ îl depășește chiar și pe el. Acesta spune că „este frumos și misterios ca Gioconda. Cu cât încercăm să studiem Gioconda și creierul uman, cu atât rămânem la fel de mirați, pornim de la început și de la început și de la început. Nu știm de unde am plecat și unde am ajuns, ceea ce arată că ne mai trebuie sute de ani de cercetare ca să înțelegem ce se întâmplă cu acest creier.

„Disperarea” l-a împins pe medic să pună la punct  o metodă de drenare a lichidului cefalo-rahidian care a primit, ulterior, și brevet de invenție.

“Nu se știa foarte mult, nu exista computer tomograf. (…) Odată, într-o disperare, într-o mare disperare, – era un copilaș la care nu mai găseam o soluție, vedeam cum se topește în fața mea – am avut ideea să fac această operație de drenare. Să scot lichidul în exces, să îl duc într-o cavitate care îl poate absorbi și nu aveam aparatul să mi-l regleze.

Am găsit cu totul altă soluție. Partea care se introducea în abdomen am făcut o reglare la nivelul respectiv pentru ca lichidul să nu curgă lichid să nu curgă rapid, ci treptat. Țineam pacientul câteva zile întins la pat până exista un echilibrul între presiunea lichidului din cap și presiunea intraabdominală. După aceea, copilașul începe să se ridice. Dintr-odată, vedeai cum este în viață și cum poți vorbi cu el și își revine”, povestește medical.

Profesorul Ciurea a mărturisit că s-a gândit tot timpul să inventeze un robot în domeniul neurochirurgiei.

“Robotului nu-i tremură mâna, robotul nu are emoții, robotul nu transpiră. Am auzit neurochirugi spunând că nu are nicio legătură, pentru că nu are simțuri. Da, dar pe porțiuni dure, osoase, robotul este minunat. Există în centrul universitar de la Iași, în Clinica Nicolae Oblu, robot care fixează perfect șuruburile care pătrund în os.

Creierul, în profunzimea lui, ca să îl atingi cu robotul, trebuie să fii foarte atent. Există roboți care intră în creier și introduc anumiți electrozi care opresc, de exemplu, mișcările voluntare. Ușa este deschisă, progresele sunt formidabil de mari. În toată medicina, robotica este un vis și trebuie făcută”.

Dr. Vlad Ciurea: „Trebuie să găsim o soluție. Poate duce la neoplazie”.

În acest interviu, Vlad Ciurea a avertizat că depresia poate duce la cancer: Este inamicul nostru public și „nu trebuie să intrăm în depresie deloc”. Profesorul îi îndeamnă pe oameni să nu cedeze în fața depresiei, poate duce la neoplazie.

„Dacă am intrat în depresie, am lăsat mâinile jos, nu mai luptăm. Depresia este inamicul nostru public, trebuie să ieșim dacă avem așa ceva și pentru orice fel de lucru trebuie să găsim o soluție. Poate duce la neoplazie”.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel