Sari la conținut

ANEVRISMUL este urgență medicală. Care sunt simptomele

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Un anevrism cerebral sau intracranian (ARI) este o dilatare anormală a unei artere din creier,

ANEVRISMUL este urgență medicală. Care sunt simptomele și cum știm dacă avem așa ceva. Dr. Vlad Ciurea explică modul în care se poate depista din timp.

Cauză de mortalitate și, deci, urgență medicală, anevrismul este o leziune vasculară ce poate fi fatală dacă nu o depistăm la timp.

Un anevrism este o umflătură într-un vas de sânge cauzată de o slăbiciune a peretelui vasului de sânge, de obicei în locul unde acesta se ramifică. Pe măsură ce sângele trece prin vasul de sânge slăbit, presiunea sângelui face ca o mică zonă să se umfle în afară, ca un balon.

Cele mai frecvente

Anevrismele se pot dezvolta în orice vas de sânge din organism, dar cele 2 locuri cele mai frecvente sunt:

– artera care transportă sângele de la inimă spre restul corpului (aorta abdominală)

– creierul

„Da, sunt două, pentru că aceste anevrisme intracraniene sunt ca în chirurgia abdominală, groaznice.

Dacă se rupe un anevrism, și știm personalități mari, s-a rupt anevrismul, hipertensiune, se enervează la serviciu, în ședință, acasă, poc, a pocnit un vas în cap. Poate să fie un accident vascular cerebral, dar poate să fie unul hemoragic prin ruptura de anevrism.

Acest anevrism, dacă l-am prins și l-am diagnosticat, lupta mare se dă: îl operăm, cum am făcut ani și ani de zile și am aproape 1.000 de cazuri operate prin metoda directă, cu microscopul, ori prin metoda actuală care se duce din ce în ce mai sus.

Aceste embolizări s-au perfecționat, au substanțe din ce în ce mai bune, au mijloace de a ține vasul din cap dilatat, să închizi vasele din apropiere, se duce direct în vasul cu leziunea respectivă și poți foarte frumos să introduci în anevrism o substanță, se învârt,

fac o electro-coagulare și se opturează anevrismul în totalitate, a explicat medicul Alexandru Vlad Ciurea, profesor de neurochirurgie la UMF Carol Davila București și director științific la Spitalul Clinic Sanador.

Cum se poate depista anevrismul

Întrebat de prof. dr. Irinel Popescu dacă se poate depista la timp anevrismul, medicul Vlad Ciurea a spus că „da, sigur”.

„Noi știm câteva lucruri sfinte. Dar e foarte simplu. Noi pentru noi, în clipa în care, după o ceartă, după un zbor, după stat în aeroport, te doare capul, mi-am pierdut cunoștința, am o criză migrenoasă care nu mai trece, trebuie făcut un CT sau un RMN cu facilitate angio-CT, angio-RMN.

Se vede imediat chiar și dacă puțin s-a fisurat anevrismul. Se vede și fisura și sângele intracerebral. O urgență!”, a mai spus  profesorul Vlad Ciurea.  De asemenea, există și program de screening.

„Japonezii au făcut screening populației. Mă uitam, am fost de foarte multe ori în Japonia, de 7 – 8 ori, și de fiecare dată raportau încă 1000 de anevrisme operate. Zic: Ăștia altă treabă nu au? De unde le găsesc. Aaa, păi ei le găsesc prin screening.

Omul se internează pentru afecțiune hepatică. Și i se spune: știți, în cadrul investigației de angiografie hepatică, renală sau altceva, noi vrem să vă facem și o angiografie cerebrală. Sunteți de acord?

La japonezi nu merge cu da sau nu, i-o face direct. Și zice: aveți un anevrism de care nu știați. Se poate rupe, vi-l embolizăm!„, a mai explicat profesorul Vlad Ciurea.

„Când faci un CT și ai facilitatea de angio, apare dilatația, apare totul și apoi putem continua să dezvoltăm. Sigur, când operezi trebuie să știi tot ce se învârte în jur și să faci ocluzia.

Una e să o vezi, să o știi că există și alta e să faci o evaluare și o strategie de embolizare a unui anevrism intracranian”, a mai spus profesorul Vlad Ciurea.

Semnale de alarmă care ne trimit la urgență

„Atunci când apare cefaleea, durerea de cap, e clar că e un semnal major de alarmă și trebuie să activăm un protocol de investigații. Când nu, mai degrabă accidental sau pentru oameni care doresc să-și cunoască interiorul…”, a spus dr. Irinel Popescu.

„Există foarte multe persoane migrenoase, acolo începe să-și investigheze partea cerebrală. Ei au un motiv”, a completat  profesorulVlad Ciurea.

„S-ar putea ca în viitor, imagistica să devină din ce în ce mai puțin invazivă și mai ușor de efectuat și de acceptat de către populație, încât și această depistare de anevrisme cerebrale să intre în controalele anuale, pentru că mortalitatea e mare atunci când se rup și posibilitatea de a mai face ceva pentru pacient e foarte redusă”, a conchis prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de sănătate.

Simptomele unui anevrism cerebral explodat includ:

– o durere de cap bruscă și agonizantă, care a fost descrisă ca o „durere de cap ca un tunet”, asemănătoare cu o lovitură bruscă la cap, având ca rezultat o durere orbitoare, diferită de orice altceva experimentat până acum

– o rigiditate a gâtului

– stare de rău și vărsături

– durere la privirea la lumină, potrivit NHS.

Un anevrism cerebral rupt este o urgență medicală, notează DC Medical.

Așadar, având în vedere cât de fragili suntem, este bine să adoptăm un stil de viață echilibrat, cu puține riscuri, să ne stresăm mai puțin, să renunțăm la fumat și alcool, dacă avem astfel de obiceiuri, și să mergem la medic mai des pentru investigații.

Descoperit la timp, se poate repara… Ca și alte afecțiuni, de altfel.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: