Sari la conținut

Dr. Vlad Ciurea dezvăluie care este ora ideală pentru a merge la culcare. Cum se reface creierul?

neurochirurgul vlad ciurea
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Vlad Ciurea

De-a lungul timpului s-au făcut numeroase studii despre necesarul de somn, adică despre câte ore trebuie să dormim pe noapte, pentru a ne menţine sănătatea.

Medicii spun că, în medie, avem nevoie de 7-9 ore de somn pe zi şi putem calcula ora ideală de culcare în funcţie de ora de trezire, pentru că nici să ne culcăm foarte devreme nu este indicat.

Prof. dr. Vlad Ciurea a explicat ce se întâmplă dacă ne băgăm în pat mai târziu de ora 22:00, ținând cont că lipsa somnului afectează sănătatea creierului.

„Ultimul lucru pe care toți îl tăiem de pe listă este odihna sau nu știm să ne odihnim, facem tot ce e posibil să nu dormim. Dar în somn ne refacem, în somn «bijuteria» se liniștește și poate funcționa, în somn toate procesele nervoase majore (memoria, gândirea, atenția) se curăță, pentru că e un chimism al lor și se repornesc în somn pentru a doua zi.

Deci, dacă noi ștergem somnul, cum se întâmplă, între ora 22:00 și 00:00, atunci am pierdut un număr mare de elemente care ne refac «bijuteria» și nu mai este așa şfefuită. Deci, cum avem mentenanța la mașină, așa trebuie să avem și mentenanța la creier”, a spus prof. dr. Vlad Ciurea, la Antena 3.

Creierul eliberează hormoni în corp, reglează tensiunea arterială și respirația și procesează informațiile primite din exterior prin toate cele cinci simțuri: miros, gust, văz, auz și tactil.

Potrivit statisticilor, China este ţara care doarme cel mai mult, cu peste nouă ore de somn înregistrate ca medie pe cetăţean (542 de minute). Somnul este încurajat în China, motiv pentru care se poate dormi oricând şi oriunde. La polul opus se află englezii, care au o medie de somn de 6 ore şi 27 de minute pe noapte.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel