Sari la conținut

TOP 5 alimente care îmbunătăţesc activitatea creierului – memoria şi concentrarea. Ce produse trebuie incluse în dieta zilnică

boala Alzheimer
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Nu doar sănătatea, dar şi starea psihică şi emoţională depind de dieta zilnică, conform proverbului „eşti ceea ce mănânci”.

De altfel, creierul este considerat centrul de comandă al întregului organism. Acesta eliberează hormoni în corp, reglează tensiunea arterială și respirația și procesează informațiile primite din exterior prin toate cele cinci simțuri: miros, gust, văz, auz și tactil.

Nutriţioniştii susţin, în context, că există o serie de alimente care îmbunătăţesc activitatea creierului.

Ciocolata neagră

Este considerat un aliment foarte sănătos. Ciocolata neagră care conține 70% cacao este ideală în combaterea stresului, grație conținutului ridicat de antioxidanți sau flavonide. Mai mult, ciocolata neagră reduce tensiunea arterială și contribuie din plin la prevenirea cancerului și a bolilor cardiovasculare.

Broccoli

Broccoli sunt legume bogate în antioxidanți, care menține sănătatea inimii, ficatului și a pielii. Este folositor pentru sănătatea ficatului, fiind un bun detoxifiant. Are un rol major în prevenirea cancerului și stimulează sistemul imunitar într-un mod corect și eficient. Pentru a păstra valoarea maximă nutritivă, trebuie să fie fiert aproximativ 6-10 minute sau să fie pregătit la aburi.

Printre reacțiile adverse prezente în consumul de broccoli, sunt apariția balonării și a gazelor intestinale, îndeosebi persoanelor care suferă de gastrită sau sindromul intestinului iritabil.

Miezul de nucă 

Nucile conţin mulţi acizi graşi nesaturaţi care asigură sănătatea creierului. Cercetările arată că un consum regulat de nuci românești este asociat cu un creier mai sănătos. Unele cercetări științifice au arătat că nucile pot îmbunătăți funcția cognitivă și că pot să prevină afecțiunile neurodegenerative.

Alte cercetări indică faptul că femeile care consumă cu regularitate miez de nucă, în decursul a mai mulți ani, au o memorie mai bună, în comparație cu femeile care nu consumă deloc nuci, potrivit doc.ro. Explicația este că mai mulți nutrienți din nuci – grăsimile sănătoase, antioxidanții și vitamina E – ar putea sta la baza beneficiilor pentru creier.

Peşte

În ce priveşte peştele, este recomandat în special consumul de macrou şi somon. S-a dovedit că peștele gras este o sursă excelentă de acizi grași esențiali Omega 3. Aceste grăsimi ajută la construirea membranelor din jurul fiecărei celule din corp, inclusiv din jurul neuronilor.

Seminţe de dovleac

Semintele de dovleac conţin şi foarte mult l-triptofan, o substanţă care ajută organismul să aibă un somn odihnitor, dar alungă şi depresia. Triptofanul este convertit în serotonină şi niacin, care dau o stare generală de bine, asigurând un tonul psihic ridicat.

O porţie de seminţe de dovleac decojite (30 g) are în jur de 150 de calorii, care provin din cele 13 g de grăsimi sănătoase de tip Omega-3 şi Omega-6, dar şi din cele 7 g de proteine şi 5 g de carbohidraţi.

  • 1,7 g fibre;
  • 42% din necesarul zilnic de mangan;
  • 37% din necesarul zilnic de magneziu;
  • 33 % din necesarul zilnic de fosfor;
  • 23% din necesarul zilnic de fier;
  • 19% din necesarul zilnic de cupru;
  • 18% din necesarul zilnic de vitamina K;
  • 14% din necesarul zilnic de zinc.

În plus, seminţele de dovleac au în compozitie şi alti nutrienţi şi antioxidanţi, cum ar fi vitamina B2 sau vitamina E.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel