sâmbătă, aprilie 1, 2023

Cancerul ovarian reprezintă a șasea cauză de cancer la femeile din Europa (determină 5% din toate cazurile de cancer). În Europa se estimează că anual sunt diagnosticate 61.000 de cazuri și 39.000 de decese prin cancer ovarian.

Cancerul ovarian este o tumoră malignă care se dezvoltă la nivelul ovarelor. În general, reprezintă aproximativ 3% dintre toate cazurile de cancer la femei. Cel mai mare număr de cazuri apare la femeile cu vârsta peste 60 de ani.

Te-ar mai interesa: Simptome care arata că eşti intoxicat cu mucegai. ...

Depistat în stadii incipiente, cancerul ovarian poate fi vindecat în 90-95% dintre cazuri. Din păcate însă, cancerul ovarian este detectat de obicei în stadii avansate, când s-a răspândit la ţesuturile din jur.

“Ovarele sunt organe pereche situate în porțiunea inferioară a abdomenului. Ele produc ovulele și hormonii feminini: estrogenul și progesteronul.

Cancerul apare atunci când anumite celule suferă o transformare și încep să se multiplice necontrolat, încercând să evite apoptoza (moartea celulară). Se produc astfel mase tumorale care pot afecta unul, ambele ovare sau se pot extinde la structurile din jurul lor.

Te-ar mai interesa: Vești bune pentru credincioșii din întreaga lume! ...

Cu toate că este curabil în stadii incipiente, cancerul de ovar rămâne localizarea cu cea mai mare letalitate dintre toate tumorile ginecologice.

Progresele făcute în chirurgie și în chimioterapie din ultimele decade se traduc totuși într-o îmbunătățire a supraviețuirii”, afirmă medicul Mirela Drăgan, medic primar oncologie medicală în cadrul Spitalului Onco Card din Brașov.

Statistici cancer ovarian

Conform statisticilor globale, rata de supraviețuire la 5 ani în cazul cancerului ovarian este în medie de 30-45 la sută.

Te-ar mai interesa: Plante cu efect de antibiotic eficiente în cazul i...

La jumătate față de cancerul mamar, afecțiune la care rata de supraviețuire pe termen lung care ajunge și la 90 la sută. O explicație ar fi depistarea în stadii avansate, din cauza lipsei unor simptome bine definite.

“În stadii incipiente, nu există, din păcate, simptome specifice. Simptomele care pot apărea sunt durerile abdominale și tulburările gastrointestinale nesistematizate.

Te-ar mai interesa: Cum îți poți da seama că cineva ți-a făcut farmece...

În stadii avansate, apar simptome ca urmare a complicațiilor date de cancerul de ovar: balonare, sațietate precoce, umflarea abdomenului ca urmare a acumulării de lichid (ascita), urinarea frecventă dată de compresiunea tumorală, constipația, tulburări respiratorii date de acumularea de lichid la nivelul pleurei (pleurezia). Foarte rar, apar sângerări vaginale anormale”, descrie tabloul afecțiunii medicul oncolog.

Te-ar mai interesa: Fostă Miss România, mutilată de un medic detist fa...

Cauzele cancerului ovarian nu pot fi indicate cu certitudine.

Printre factorii de risc, specialiștii menționează anumite mutații genetice, consumul crescut de grăsimi animale, obezitatea, consumul de alcool, fumatul, expunerea la talc și la radiații.

În stadiile incipiente, cancerul ovarian nu prezintă multe simptome. Primul semn al cancerului ovarian este de obicei un ovar mărit în volum (umflat).

Simptomele cancerului ovarian mai avansat includ:

  • umflarea abdomenului / balonare (cauzată de acumularea de fluide pe care le produce tumora);
  • dureri abdominale și dureri de picioare;
  • scădere sau creştere bruscă în greutate;
  • urinări frecvente;
  • greaţă, indigestie;
  • edemul picioarelor;
  • sângerări anormale vaginale sau scurgeri vaginale.

Cancer ovarian. “În cazul persoanelor cu predispoziție genetică, riscurile de îmbolnăvire cresc cu 20-50%.

Persoanele ale căror rude de gradul I sunt afectate de mutații BRCA1 si BRCA2 prezintă un risc de 50% de a dezvolta un cancer ovarian. Deci dacă există rude cu cancer rectal, ovarian sau mamar la rude de gradul I, la aceste persoane se are în vedere screening-ul, deși nu există o strategie efectivă”, afirmă medicul oncolog Mirela Drăgan.

Cancerul ovarian apare mai frecvent după vârsta de 40 de ani, iar terapia poate include intervenția chirurgicală, chimioterapia și terapia țintită – specialiștii menționează beneficiile medicinei personalizate în anumite cazuri de cancer ovarian.

O situație specială poate fi diagnosticarea acestei afecțiuni maligne la persoanele tinere, care doresc să aibă copii în viitor.

“Histerectomia se recomandă în toate stadiile, chiar și în cele incipiente atunci când nu se dorește prezervarea fertilității.

Intervenția chirurgicală cu păstrarea fertilității poate fi luată în considerare la femeile tinere cu boală precoce, stadiul I a sau I c, cu implicare ovariană unilaterală și aspect histopatologic favorabil”, afirmă specialista Onco Card.

Specialiștii estimează că până în 2035, la nivel global, numărul pacientelor diagnosticate cu cancer ovarian va crește cu peste 50 la sută, iar cel al deceselor cu peste 70 la sută*.

În acest context, consultul ginecologic anual și efecturea analizelor recomandate de specialist devin obligatorii pentru a crește șansele depistării afecțiunilor grave în stadii incipiente.

Care este rata de supraviețuire în funcție de stadiile bolii?

Dacă boala este diagnosticată și tratată din timp, când cancerul încă nu a depășit ovarul, rata de supraviețuire după 5 ani este de 90%. Dar, datorită simptomelor reduse, care cu greu atrag atenția în stadiile incipiente ale bolii, doar 19% din toate cazurile sunt descoperite la început. Dacă neoplasmul ovarian a fost diagnosticat în stadiul III sau mai târziu, rata de supraviețuire scade dramatic, ajungând până la 29%.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private