marți, august 9, 2022

Dragoste la prima amușinare: oamenii sunt atrași de cei care miros ca ei.

Un nou studiu a dezvăluit că oamenii care miros ca ei pot avea mai multe șanse să devină prieteni. Studiul a fost condus de Inbal Ravreby la Institutul de Știință Weizmann (WIS), în orașul Rehovot, din Israel.

Lucrând la Departamentul de Științe ale creierului al institutului, condus de profesorul Noam Sobel, Ravreby și colegii ei au descoperit că oamenii pot avea tendința de a se lega de prietenie cu persoane care au un miros corporal similar.

Te-ar mai interesa: Ai dormit dar cu toate astea te simți obosit când ...

Dragoste la prima amușinare: oamenii sunt atrași de cei care miros ca ei

Pentru a afla, s-au apucat să colecteze mostre de la perechi de prieteni de același sex, neromantici, care s-au descris ca au făcut clic la prima vedere, adică „unde s-a format un sentiment de prietenie înainte de a fi schimbate informații biografice extinse”, conform studiului.

Cercetătorii au putut chiar să prezică calitatea interacțiunilor sociale dintre străini completi, „mirosindu-i” mai întâi cu un dispozitiv cunoscut sub numele de nas electronic sau eNose. 

„Simțul mirosului poate juca un rol mai important în interacțiunile sociale umane decât se credea anterior”, se arată într-un comunicat, potrivit Newsweek.

Te-ar mai interesa: Demență: semnul din limbă care poate sugera volumu...

După un efort amplu de recrutare, au găsit 20 de perechi, dintre care jumătate bărbați, iar cealaltă jumătate femei, toate cu vârste cuprinse între 22 și 39 de ani.

Pentru a preveni contaminarea sau factorii externi care le influențează probele, toți participanții au trebuit să urmeze un protocol strict care a inclus evitarea alimentelor înțepătoare și dormitul departe de partenerul lor și de animalele de companie într-un tricou curat din bumbac care le-a fost oferit.

Te-ar mai interesa: Doliu uriaș în lumea cinematografiei. O actriță le...

Tricourile au fost colectate în pungi cu fermoar și testate cu un nas electronic – un dispozitiv echipat cu senzori pentru a analiza compoziția chimică. Cercetătorii au descoperit că semnăturile de miros ale „prietenilor care fac click” erau statistic mai apropiate decât mirosurile dintre cei care nu sunt prieteni.

Pentru a evalua dacă rezultatele eNose reflectă cu acuratețe percepția umană, echipa a recrutat mirositoare umane și a conceput un set de teste pentru a verifica validitatea rezultatului lor.

Te-ar mai interesa: Alertă medicală! Cercetătorii au descoperit un nou...

Într-unul dintre aceste teste, de exemplu, mirosurile umane au fost prezentate cu trei mirosuri: două de la o pereche de prieteni de clic și una anormală. Au identificat cu succes perechile și au respins valorile aberante.

Smells Like Friendship: Similar Body Odors May Draw Folks Together - Consumer Health News | HealthDay

Mirosul, predictor pentru simpatia față de o persoană

Aceste rezultate păreau să confirme ipoteza că mirosurile similare ar putea stimula prietenia, dar o explicație alternativă a fost că oamenii care sunt prieteni petrec mult timp împreună și, prin urmare, au experiențe similare de modelare a mirosurilor corporale, cum ar fi locul în care locuiesc și ce mănâncă.

Te-ar mai interesa: Artrita reumatoidă: Încercați aceste remedii atunc...

Pentru a dezlega aceste două posibilități, echipa a conceput un alt test pentru a vedea dacă mirosul ar putea fi un predictor de succes în cazul în care doi oameni care nu s-au întâlnit niciodată fac click.

Ei au recrutat 17 străini și i-au pus pe toți să interacționeze unul cu celălalt într-un test numit „Jocul cu oglindă” – stând la o jumătate de metru unul de celălalt, astfel încât să se poată mirosi în mod subconștient, li s-a cerut să imite mișcările mâinilor celuilalt timp de două minute, fără să vorbească. unul altuia.

Similitudinea chimică a mirosurilor lor, așa cum a fost testată de eNose, a prezis cu succes click-uri reciproce în 77 la sută din cazuri și a prezis 68 la sută din cazuri în care ambele părți au spus că nu au făcut click-uri.

În plus, cu cât mirosul oamenilor era mai aproape, cu atât ei au raportat că se plac, se înțeleg și simt mai multă chimie între ei.

Împreună, rezultatele studiului „s-au reunit pentru a sugera că prietenii sunt influențați de același miros mai asemănător între ei decât se aștepta întâmplător”, a concluzionat echipa.

Oamenii, spre deosebire de alte mamifere terestre, folosesc un limbaj complex pentru a interacționa și, prin urmare, este posibil ca efectele mirosului în mediile de laborator să fi fost amplificate în comparație cu cât de importante ar fi putut fi în viața reală, a scris echipa.

„Cu toate acestea, credem că rezultatele noastre implică faptul că putem fi, de asemenea, mai asemănătoare cu alte mamifere terestre în această privință decât apreciem de obicei.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private