Sari la conținut

Drama imensă pentru Florin Călinescu! Vestea că trebuie să se lupte cu un cancer agresiv a căzut ca un trăsnet

Florin Călinescu a fost diagnosticat cu cancer de piele. Tumora descoperită la el putea produce mutilarea feței, daca evoluția nu era stopată. Cancerul nu îi ocolește nici pe cei cu faimă.

Florin Călinescu este unul dintre cei mai cunoscuți actori și oameni de televiziune din România. Și unul dintre cei mai amuzanți, mai iubiți și mai respectați. Dar puține au fost momentele în care acesta a acceptat să-si  povestească dramele personale. Pentru prima dată în ultimii ani, Florin Călinescu a acceptat să vorbească despre un diagnostic și o problemă de sănătate, care, la primul impuls, pare greu de acceptat, de gestionat sau de vindecat. Dar, cu toate acestea, Florin Călinescu a învins cancerul și pune pe tapet o experiență care poate deveni exemplu pentru ceilalți.

Florin Călinescu a fost operat prin microchirurgie Mohs la clinica Dr. Leventer Centre din București, singura clinică acreditată de Societatea Americană de Chirurgie Dermatologică din România;

“N-am o problemă… până la oncologic! Acolo intri într-un malaxor al destinului pe care nu-l doresc nimănui. Poți să fii Ioana d’Arc și Hercule la un loc și tot ți se înmoaie puțin genunchii. Nu cred că este cineva de pe planeta asta care să zică: Ce am?! Cancer?! Mișto! Să desfacem șampania!” – Florin Călinescu.

Actorul a fost diagnosticat cu carcinom bazocelular sau, popular spus, cancer de piele. O tumoră localizată la nivelul nasului, care semăna cu o bubă la început, care a crescut lent în dimensiune, iar în ultima fază a început să ulcereze și părea că nu se vindecă.

“Această tumoră nu pune viața în pericol imediat, dar, ignorată, ajunge să penetreze structura osoasă și să pătrundă până la creier. De cele mai multe ori, această formă de cancer de piele produce mutilări, cu ulcerații foarte mari, până la desfigurare, distrugerea nasului, ochilor și a țesuturilor alăturate tumorii atunci când evoluează necontrolat sau când este tratată insuficient” – dr. Mihaela Leventer – medic dermatolog.

Cancerul de piele cu care a fost diagnosticat Florin Călinescu este specific persoanelor care stau mult la soare, fără prea multe măsuri de protecție în acest sens. Carcinomul cutanat este cel mai frecvent cancer întâlnit la om. În România nu există statistici naționale, dar se estimează un număr de aproximativ 45,000 de cazuri noi pe an.

“Cred că i-a fost teamă să vină la medicul dermatolog și, mai ales, i-a fost teamă când a auzit diagnosticul. Dar a acceptat cu încredere să treacă prin toată procedura, iar în acest moment este complet vindecat.” – dr. Mihaela Leventer – medic dermatolog.

Florin Călinescu a fost descoperit cu cancer de piele, iar după diagnosticul inițial, a urmat o biopsie a pielii, cu rezultat în maximum 48 de ore, pentru confirmare. Intervenția chirurgicală s-a făcut prin microchirurgia Mohs, care permite verificarea în timp real a întinderii tumorii în țesut, prin biopsii repetate. S-a scos tumora cu toate rădăcinile, iar apoi s-a închis operația.

“Nu mai treci prin teroarea așteptării, 2-3 săptămâni, așa afli pe loc rezultatele biopsiilor și așa poți să afli pe loc și că e bine. Asta, psihic, te scutește de un chin și de un calvar. Acum sunt bine, dar vreun an de zile nu cred că ar fi fost plăcut să mă vadă cineva. În primul rând, timp de trei luni am avut nasul triplu, ziceai că m-am bătut cu Mayweather.” – Florin Călinescu.

După operație, Florin Călinescu a rămas cu un semn în jurul nasului, dar după o scurtă perioadă, acesta a fost corectat cu laserul, din punct de vedere estetic. Nu există risc de recidivă. Practic, Florin Călinescu a reușit să învingă cancerul.

Totuși această experiență l-a făcut pe iubitul actor și om de televiziune să fie mai atent la semnele pe care le arată pielea, vine regulat la control și își ia măsuri suplimentare de protecție atunci când stă la soare.

“Este bine să afli despre tine dacă poți să te expui la soare, dacă poți să te expui la tot felul de ultraviolete sau dacă pielea acceptă toate aceste cosmetice care apar pe piață. De altfel, pielea vorbește cu fiecare dintre noi. Pot să fie alunițe, pistrui, alunițe negre, roșii, cu păr, fără păr, tot felul de pete, tot felul de ciudățenii prin care poate comunica.” – Florin Călinescu.

„Când intri la doctor și ăla se uită la tine: Cum vă simțiți? Bine! Sunteți sigur?! Ai înghețat!” – Florin Călinescu.

Ultimele estimări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), prin Agenția Internațională pentru Cercetarea în Domeniul Cancerului (IARC), arată că incidența, dar și mortalitatea cancerului de piele au crescut. Numărul deceselor din această cauză s-a dublat din 1990 până în prezent, făcând din cancerul de piele o veritabilă problemă de sănătate publică. În ciuda acestor date îngrijorătoare, depistat precoce, cancerul de piele are una dintre cele mai mari rate de vindecare.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel