Sari la conținut

Drogul care pune stăpânire pe România! Fetelor aveți mare grijă! Medicul Radu Țincu explică simptomele și ce măsuri de prim ajutor trebuie să luăm pentru a salva persoana în cauză!

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Medicamente psihotrope

Săptămâna trecută, mediul online a fost luat cu asalt de cazul unei tinere, găsită inconștientă, pe străzile unei stațiuni de pe litoralul românesc. Un drog, cunoscut sub numele de „drogul violului”, pare să fie din ce în ce mai des folosit de tineri, fie din inconștiență, fie se dorește obținerea unor favoruri intime fără ca victima să își mai aducă aminte.

Cu acest prilej, cadrele medicale atrag atenția la primele simptome care ar trebui să dea de banuit și cum se poate acționa în cazul în care ai căzut victima acestui drog!

Radu Țincu, medic ATI Spitalul Floreasca: „Sunt mai multe substanțe sub această „umbrelă” a „drogului violului”. Discutăm de acidul gama hidroxibutiric, spre exemplu, care este o substanță care produce sedare și relaxare, discutăm de alcool, care este unul din componentele obligatorii în această compoziție, pentru că potențează. Există un efect sinergic.

Până la urmă trebuie să ne punem întrebarea ce trebuie să facă această substanță. Să producă o stare de somnolență, stare de dezinhibiție, în care să nu mai poți să te opui din punct de vedere al conduitei morale și să nu ai nici capacitatea fizică să te opui. Pentru că până la urmă, toate aceste calități trebuie să fie întrunite de o astfel de substanță.

Mai sunt și altele, dincolo de alcool. Ketamina, de exemplu, este o substanță care produce o disociere între activitatea psihică și activitatea fizică. Adică avem prezentă activitate psihică, ne gândim, avem capacitatea de a gândi, însă această capacitate de gândire este alterată. Apar anumite halucinații, dar nu avem capacitatea fizică de a ne opune.

Substanțele folosite în cazul acesta, al unei tentative de viol, fac victima în primul rând să fie dezinhibată și să accepte cu ușurință propunerile pentru întreținere de raporturi sexuale”, explică medicul Radu Țincu la Digi24.

Simptomele resimțite de victimă

„Pe de altă parte, spuneam, nu mai are capacitatea fizică de a se opune, pentru că este moleșită, este cu o stare generală între veghe și somn, și nu în ultimul rând, starea aceasta de somnolență, care apare în timpul în care substanța acționează, îi dă posibilitatea agresorului să acționeze cu mult mai mare ușurință. Dar cel mai important element din toate este că majoritatea acestor substanțe produc amnezie. După ce sunt metabolizate și eliminate din corp, persoana respectivă nu-și mai amintește ce s-a întâmplat în perioada în care drogul a acționat, astfel încât, reclamațiile de multe ori sunt imposibile, pentru că se trezește a doua zi dimineață pe plajă, sau într-o cameră de hotel și nu-și mai amintește ce s-a întâmplat pe parcursul ultimelor 3, 4 ore.”

Cum sunt administrate drogurile, dar și ce măsuri de protecție ne putem lua?

„Ce trebuie să facă oamenii. Substanța este livrată de obicei în paharele de băutură, asociată cu alcoolul, pentru că alcoolul creează un efect sinergic și accelerează efectul, astfel încât efectul apare la 15, 20, 30 de minute din momentul respectiv. Pentru marea majoritate a acestor substanțe pe care le-am enumerat, efectul durează undeva la 3, 4 ore, unele chiar până la 8, 12 ore. Nu toate substanțele sunt imposibil de depistat. De exemplu, acidul gama hidroxibutiric este mai greu de identificat, însă sunt anumite benzodiazepine, nu le dau numele pentru a nu crea curiozitatea oamenilor, dar acestea se pot depista la examenele toxicologice, chiar la 12, 24 de ore de la momentul administrării.

Oamenii, în primul rând, paharele pe care le primesc, să nu le accepte de la necunoscuți. Să le accepte doar de la barman, eventual preparat sub ochii lor, să nu consume băutura pe care au lăsat-o pe masă și au mers la toaletă, să-și ia băutura cu ei peste tot, iar în momentul în care simte ceva în neregulă – această substanță nu acționează din prima, producând efectul din primul moment în care am băut. Durează câteva zeci de minute și este progresiv.”

Primele simptome care ar trebui să îți dea de bănuit și să soliciți URGENT AJUTOR

„În momentul în care observă că devin somnolenți, că realitatea începe să se miște din fața lor, că imaginile nu mai sunt clare, că nu mai aud cu aceeași claritate, sau nu mai văd cu aceeași claritate ce se întâmplă în jurul lor, este bine să ceară ajutorul celor cu care sunt, fie barmanilor de acolo, sau unei persoane care să o scoată din zona respectivă și eventual să ceară ajutorul de la ambulanță.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.