joi, mai 19, 2022

Dumitru Constantin Dulcan, avertisment: Când suntem epuizați, suntem foarte vulnerabili la boli. Sistemul parasimpatic este cel care ne încarcă de energie.

Într-un fel, organismul nostru funcționează ca un automobil: are o pedală de gaz și una de frână, ambele absolut indispensabile în procesul deplasării.

„Pedala de gaz” este sistemul nervos simpatic, iar „pedala de frână” este sistemul nervos parasimpatic. Activarea sistemului simpatic, care presupune o acțiune de tipul „Luptă sau fugi!”, ne ajută să accelerăm automat pentru a evita pericolul perceput, oferindu-ne un surplus de energie necesar pentru a-l contracara.

Te-ar mai interesa: Semnele bolii Alzheimer și ale altor afecțiuni neu...

De cealaltă parte, starea parasimpatică însă presupune o acțiune de tipul „Odihnește-te, digeră și vindecă-te!”, de aceea încetinește ritmurile organismului și îl comută pe un răspuns care ne calmează și ne permite recuperarea după ce pericolul a trecut. Procesele de vindecare au loc numai în starea parasimpatică, „Odihnește-te, digeră și vindecă-te!”.

Starea parasimpatică este starea de vindecare care aduce sistemul nervos în echilibru

Evident, cele două sisteme nu pot funcționa în același timp. Starea parasimpatică a sistemului nervos autonom, pe de altă parte, este asociată cu relaxarea, regenerarea și recuperarea.

După ce pericolul a trecut, sistemul nervos parasimpatic readuce organismul în echilibru prin eliberarea neurotransmițătorului acetilcolină, care ajută la reglarea excitării simpatice, reducând ritmul cardiac și ajutându-ne să ne redobândim calmul după perioade de stres și anxietate.

Te-ar mai interesa: A născut și s-a refugiat în alcool. Lili Sandu: Mi...

Toate procesele de vindecare și întreținere a sănătății  (digestia, dezintoxicarea, activitățile imune, regenerarea țesuturilor și excitarea) sunt activate numai atunci când organismul se află în stare parasimpatică.

Starea parasimpatică este starea de vindecare care aduce sistemul nervos în echilibru. Mai direct spus, nu ne putem vindeca decât în starea parasimpatică.

În mod normal, omul ar trebui să se afle în stare parasimpatică 80% din timpul zilei. Aproape toate bolile și disfuncțiile rezultă din faptul că nu putem intra în starea parasimpatică.

Te-ar mai interesa: Bilanț coronavirus, 19 mai 2022. Creștere a număru...

Dumitru Constantin Dulcan, avertisment: Când suntem epuizați, suntem foarte vulnerabili la boli. Sistemul parasimpatic este cel care ne încarcă de energie

Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan a vorbit pe larg despre sistemul parasimpatic al organismului, într-un interviu marca CSID.

Potrivit neurologului român, sistemul parasimpatic are un rol important în atenuarea stresului, factor cauzator al accidentelor vasculare și al infarctului.

„Sistemul simpatic este cel consumptiv, deci intervine în stres și solicitare. Sistemul parasimpatic este cel care ne încarcă de energie. În meditație, noi încărcăm acest sistem prin mecanismul mitocondriilor. Mai mult decât atât, sistemul parasimpatic este modul de apărare împotriva îmbolnăvirii.

Te-ar mai interesa: De ce să consumi MIERE? Efecte SPECTACULOASE pentr...

În momentul în care suntem epuizați, suntem foarte vulnerabili la boli. În momentul în care ne scădem vibrația, iar vibrația virusurilor de exemplu, este mai mare decât vibrația noastră, devenim vulnerabili pentru că de fapt, ne scade și imunitatea, capacitatea noastră de apărare față de virusuri.

Eu am predat cursuri de medicină orientală și am avut întotdeauna grijă să discut de acest raport, yin și yiang, simpatic și parasimpatic în care ce consumi în sistemul simpatic trebuie să ai grijă să refaci, să recuperezi prin sistemul parasimpatic.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic, nutriționist: Evitați aceste produs...

Trăim într-o epocă foarte alertă, solicitantă și trebuie să facem foarte multe lucruri. De aceea, ni se pare că timpul nostru este foarte scurt.

Când eram mici, ni se părea că timpul este foarte lung, pentru că totul era nou și creierul se implica. Acum, nu ne mai impresionează noutatea și vrem să facem totul cât mai repede. Iar timpul pare mai scurt pentru că sunt foarte multe lucruri de făcut.

Așa că trebuie să ne moderăm activitatea, să găsim soluții pentru a împăca toate lucrurile. În primul rând, trebuie să ne gândim la sănătate. Am tot spus: este o știință să trăim, dar și o artă.

Trebuie să avem un echilibru în toate. Pascal zicea: niciun exces, nici în bine, nici în rău.

S-a făcut o analiză la Harvard despre oamenii care fac accidente vasculare sau infarct la vârstă tânără și despre cauzele acestora. Și s-a demonstrat că toți trecuseră printr-un stres puternic înainte de acest episod grav.

Așa că în toate trebuie să păstrăm un echilibru și să evităm stresul, pe cât posibil” a explicat prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan, potrivit sursei citate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private