Sari la conținut

După cât timp se va administra a treia doză și cui îi este recomandată? Valeriu Gheorghiță: „Avem această decizie de a administra doza 3 sau rapelul la…”

cazurile de tromboză

Tulpinile coronavirusului prezintă un risc crescut, la nivel mondial. Acestea sunt mai rezistente în fața vaccinurilor și, de asemenea, se pot transmite mult mai ușor. Astfel, experții în sănătate sunt de părere că, în anumite situații, ar putea fi necesară a treia doză de vaccin anti-COVID.

Anumite persoane sunt expuse în mod repetat virusului, ceea ce înseamnă că stimularea sistemului imunitar cu ajutorul unei alte doze ar putea fi necesară. De asemenea, câteva persoane imunizate, se pare, nu dezvoltă un nivel suficient de protecție.

Pentru a asigura o protecție sporită, în aceste cazuri, experții în sănătate ar putea recomanda adminstrarea unui rapel.

După cât timp se va administra a treia doză?

„Avem această decizie de a administra doza 3 sau rapelul la 8 luni de la debutul campaniei de vaccinare. În primul rând pentru personalul medical, care se află la risc de îmbolnăvire și continuând cu persoanele vulnerabile, peste 65 de ani și cei aflați în evidență cu boli cronice”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă, comunică Ziarul Profit.

Așteptăm autorizarea acestei scheme de vaccinare

„Așteptăm autorizarea de către Agenția Europeană a Medicamentului a acestei scheme de vaccinare. Ne interesează în mod deosebit datele de siguranță și datele de imunogenitate și cel puțin care sunt datele la acest monument, probabil că vom începe cu personalul medical în paralel cu populația vulnerabilă, nu mai trebuie să așteptăm, având în vedere că în momentul de față numărul de doze este suficient, nu mai trebuie să facem acest decalaj între etape, așa cum am făcut la debutul campaniei de vaccinare, pentru că acea etapizare a fost practic impusă de  numărul limitat de doze.

Or, în acest moment  putem să demarăm practic și cu personalul medical, paralel cu persoanele vulnerabile, sigur, printr-un sistem de programare, de planificare, încât să avem acest interval  probabil minim de opt luni între schema inițială și rapel”, adaugă medicul, potrivit Rador.

Câte persoane sunt eligibile?

„Probabil că două treimi din ele sunt persoane eligibile, însă, însă prioritatea noastră rămâne creșterea numărului persoanelor care se vaccinează cu prima schemă, cu schema inițială.

Este cel mai important lucru care ține sub control răspândirea virusului și care poate să limiteze creșterea numărului de cazuri.

Vaccinarea sau administrarea unui rapel, după o perioadă de câteva luni de la prima schemă, crește nivelul de protecție individuală al persoanei respective.

Sigur că acest lucru se reflectă indirect şi asupra transmiterii în cazul în care scade riscul ca acea persoană să se infecteze, dar cel mai important este să creștem numărul de persoane care se vaccinează cu schema inițială și foarte important, repet, este să creștem numărul celor din categoriile de risc care se vaccinează”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel