miercuri, martie 22, 2023

Ucigașul tăcut care face ravagii. Cancerul doare? Când este durerea simptom al cancerului? Răspunsul nu este simplu. Durere fantomă: simțită într-o regiune a corpului înseamnă cancer?

Există multe tipuri diferite de durere de cancer, iar unii oameni cu cancer vor suferi mai mult, precizează VeryWellHealth.

Cancerul provoacă durere în moduri diferite și mai mulți factori pot afecta gradul de durere.

Te-ar mai interesa: Semnal de alarmă de la OMS: Europa riscă să rămână...

Când cancerul este în stadii incipiente, durerea este foarte puțin frecventă. Majoritatea persoanelor cu cancer avansat, totuși, experimentează dureri moderate până la severe la un moment dat în călătoria lor.

De fapt, acesta este unul dintre motivele pentru care unele tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pancreatic, sunt adesea diagnosticate în stadii foarte avansat. De exemplu, cancerul de sân care este detectabil doar la mamografie poate să nu provoace niciun disconfort, în timp ce cancerul de sân în stadiul 4 poate provoca multă durere din cauza metastazelor osoase.

Tipul de cancer contează
Unele tipuri de cancer sunt mai susceptibile de a provoca durere decât altele, deși durerea poate apărea cu majoritatea formelor de cancer. În plus, două persoane cu același tip și stadiu de cancer pot avea simptome de durere complet diferite.

Te-ar mai interesa: 7 modalități simple prin care vă puteți desfunda a...

Acest lucru nu înseamnă că o persoană are o toleranță mare la durere, iar cealaltă o toleranță scăzută. Variația se poate întâmpla deoarece efectele cancerului pot varia semnificativ chiar și între tipurile de cancer similare.

Pragul durerii și toleranța
Pragul durerii este definit ca punctul în care o senzație devine dureroasă. Toleranța la durere este definită drept cantitatea de durere necesară pentru a deranja. Pragul durerii și toleranța variază între oameni, iar nivelurile personale de toleranță fluctuează, de asemenea.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic dă verdictul: Ce reguli trebuie să r...

Dacă o senzație este interpretată ca dureroasă este determinat de structura genetică, istoricul de durere, afecțiunile medicale și alți factori.

Nu toate durerile experimentate de persoanele cu cancer se datorează cancerului sau tratamentelor pentru cancer. Furnizorii de asistență medicală folosesc termenul „comorbidități” pentru a descrie prezența a mai mult de o afecțiune medicală.

Te-ar mai interesa: Medic: Senzația care ar putea fi ‘primulR...

Și comorbiditățile pot fi o cauză majoră a durerii. De exemplu, cineva cu cancer pulmonar poate suferi și dureri din cauza artritei a bolilor degenerative.

Tratamentele pentru cancer dau durere
Multe tratamente pentru cancer pot provoca durere, inclusiv:

 • Intervențiile chirurgicale
 • Chimioterapia
 • âTerapia cu radiații

În stadiile incipiente ale cancerului, durerea din tratamente poate fi mai gravă decât durerea cauzată de cancerul în sine.

Unele cauze ale durerii canceroase includ:

Te-ar mai interesa: Substanța din aceste produse de curățenie poate du...

 • Creșterea tumorii: Cancerul poate provoca durere prin comprimarea organelor și nervilor adiacente tumorii.
 • Metastaze: Metastazele (răspândirea) cancerelor în alte regiuni ale corpului poate provoca durere.
 • Metastaze osoase: Răspândirea cancerului la oase poate fi foarte dureroasă. Durerea de la metastazele osoase este adesea tratată cu radiații sau medicamente care modifică osul.
 • Substanțe secretate de tumoră: Unele tipuri de cancer secretă proteine care duc la durere. Aceasta include unele sindroame paraneoplazice care se pot dezvolta din cauza unor tipuri de cancer pulmonar.
 • Durere neuropatică: durerea neuropatică (nervală) este de obicei severă și poate proveni din leziuni ale nervilor cauzate de chimioterapie sau tumori care pun presiune asupra nervilor.

Intervențiile utilizate pentru a controla durerea pot varia în funcție de tipul de durere. De exemplu, durerea neuropată s-ar putea să nu se amelioreze cu medicamentele care sunt utilizate pentru a trata durerea cauzată de creșterea tumorii. Iar durerile osoase sunt tratate cu medicamente specifice care nu vor reduce durerea din alte cauze.

 • Descrierea simptomelor durerii
  Durere acută: apare rapid. Poate dura doar câteva momente sau poate dura zile întregi;
 • Durere cronică: continuă; durează de obicei mai mult de șase luni;
 • Durere disruptivă: durere pe care o simți în ciuda tratamentelor pentru ameliorarea durerii;
 • Durere la distanță, care radiază: simțită departe de sursa reală a durerii (de exemplu, senzație de durere la umăr în timpul unui atac de vezică biliară); frecvente la dureri nervoase;
 • Durere fantomă: simțită într-o regiune a corpului care nu mai este acolo, cum ar fi într-un picior sau sân care a fost îndepărtat

Scale de durere
Pentru a înțelege în mod obiectiv cât de severă este durerea și pentru a monitoriza cât de eficiente sunt tratamentele dumneavoastră pentru durere, furnizorii de servicii medicale folosesc adesea scale pentru durere. Cele mai simple îți cer să-ți evaluezi durerea pe o scară de la 1 la 10, 1 fiind durerea pe care abia o observi, iar 10 fiind cea mai mare durere pe care ți-o poți imagina.

Gestionarea durerii
Deși mulți oameni cu cancer se tem de durere, majoritatea persoanelor cu cancer pot experimenta un management adecvat al durerii pe parcursul tratamentului.

În funcție de severitatea durerii, vi se poat administra:

· Analgezice fără prescripție medicală

· Analgezice opioide

· Analgezice puternice, cu acțiune rapidă, pentru durerea intensă, cum ar fi morfina

Alte opțiuni de gestionare a durerii includ:

· Antidepresive

· Medicamente anti-convulsii

· Corticosteroizi

· Psihoterapie de scurtă durată

· Terapie cognitiv comportamentală

De ce este subtratată?
Studiile sugerează că o treime până la jumătate dintre persoanele cu cancer nu primesc un tratament adecvat al durerii.1

Motivele sunt multe, dar unele includ:

Pericolele medicamentelor narcotice pentru durere

· Lipsa accesului

· Dorința de a fi un pacient „bun”

· Frica de a deveni dependent de medicamentele pentru durere

· Temerea că, dacă medicamentele pentru durere sunt folosite acum, nu vor mai fi eficiente mai târziu, când vei avea cu adevărat nevoie de ele

A trăi cu durere afectează calitatea vieții tale. Asumarea unui rol activ în îngrijirea împotriva cancerului te poate ajuta să obții cel mai bun tratament posibil pentru durerile de care suferi.

Cum se simte durerea cauzată de cancer?
Natura durerii cauzate de cancer depinde de cauza. De exemplu, durerea osoasa poate fi o durere profundă, surdă, în timp ce compresia nervoasă de la o tumoare poate fi ca o arsură sau furnicături. Durerea într-un organ poate fi pulsantă.

Unde se simte?
Durerea de cancer este resimțită în general în zona tumorii. Leziunile nervoase cauzate de tratamentele pentru cancer sunt, în general, în zona de tratament. Dacă ai compresie nervoasă, durerea poate radia în alte zone.

Ce tip de cancer este cel mai dureros?

În timp ce multe tipuri de cancer pot fi destul de dureroase, cancerele osoase și pancreatice sunt printre cele mai dureroase tipuri. Alte locații tumorale deosebit de dureroase includ capul, gâtul, prostata, uterul, esofagul și sânul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private