Sari la conținut

Durerea de sâni: Când ar trebui să te îngrijoreze, ce boli ascunde?

Femeie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Sfaturi pentru cei de peste 50 de ani

Durerea de sâni. Puteți avea dureri de sâni la orice vârstă, dar sunt mai puțin frecvente după menopauză decât înainte de menopauză.

De cele mai multe ori, durerea de sân nu este un semn de cancer de sân sau ceva grav, mai ales atunci când este singurul simptom. Dar durerea de sân severă sau persistentă ar putea însemna că trebuie să consultați un medic pentru diagnostic și tratament.

Să aruncăm o privire asupra câtorva dintre cauzele comune ale durerilor de sân după menopauză, remediile pe care le puteți încerca și când este momentul să cereți sfatul medicului.

Diferite tipuri de dureri de sân


Dacă aveți dureri de sân, sunteți în bună companie. Cunoscută și sub numele de mastalgie, durerea de sân afectează până la 70% dintre femei pe parcursul vieții lor.

Există două tipuri principale de durere de sân: ciclică și neciclică.

Mastalgia ciclică
Durerea de sân ciclică afectează femeile care au menstruație și poate fi legată de fluctuațiile hormonale și de retenția de lichide. Simptomele includ:

  • durere generalizată la nivelul sânilor
  • sensibilitate
  • umflătură

Simptomele apar la ambii sâni și, uneori, și în zonele axilare. Simptomele se ameliorează în alte momente ale ciclului menstrual. Mastalgia ciclică se poate înrăutăți în timpul perimenopauzei, dar nu apare după menopauză.

Mastalgia neciclică
Durerea mamară neciclică nu are nimic de-a face cu ciclul menstrual. Dacă ați petrecut 12 luni fără menstruație, sunteți în postmenopauză – prin urmare, durerea de sân este neciclică. Simptomele pot include:

  • durere ascuțită intermitentă sau constantă
  • arsură

Mastalgia neciclică se poate întâmpla la ambii sâni, dar este mai probabil ca durerea dvs. să fie într-o anumită zonă a unui sân.

Cauzele durerii la sân

O serie de factori pot contribui la durerea de sân neciclică după menopauză. Unii dintre aceștia sunt:

Medicamente
Durerea de sân poate fi uneori un efect secundar al unor medicamente precum:

  • terapia hormonală
  • medicamente cardiovasculare și pentru tratarea anemiei
  • diureticele
  • medicamente psihiatrice

Dacă luați aceste medicamente și aveți dureri de sân, nu încetați să le luați până nu vorbiți cu medicul dumneavoastră.

Sânii mari și problemele de susținere

Sânii mari și grei pot întinde ligamentele și țesuturile, ceea ce poate provoca uneori dureri și sensibilitate la sân. Acest lucru poate provoca, de asemenea, dureri în umeri, spate și gât. S-ar putea să observați că durerea este mai puternică atunci când sunteți activă fizic.

Un sutien care nu oferă suficient sprijin poate, de asemenea, să provoace sau să agraveze aceste simptome.

Traumatisme
Orice rănire a sânului poate provoca durere temporară, sensibilitate și umflături. Poate fi rezultatul unei lovituri la sân în timpul unei activități fizice sau din cauza unui accident.

De asemenea, este posibil să vă confruntați cu consecințele unei proceduri medicale, cum ar fi biopsia mamară sau o intervenție chirurgicală. Acest tip de durere ar trebui să dispară pe măsură ce corpul dumneavoastră se vindecă.

Durerea referată
Uneori, durerea pe care o simțiți în sân provine de fapt din altă parte a corpului dumneavoastră. Aceasta se numește durere mamară extramamară, care poate fi cauzată de:

  • inflamația cartilajului care leagă coastele de stern (costocondrită)
  • fractură osoasă
  • mușchi toracic întinși în piept
  • artrită la nivelul gâtului sau în partea superioară a spatelui
  • erupție cutanată de tip herpes zoster

Cancer de sân

Este adevărat că riscul de cancer de sân crește odată cu vârsta și că majoritatea cazurilor sunt diagnosticate după vârsta de 50 de aniSursa de încredere. Dar durerea de sân este rareori un simptom al cancerului, mai ales dacă este singurul simptom.

Alte semne de avertizare a cancerului de sân pot include:

  • îngroșarea sau nodul în sân sau sub braț
  • noi gropițe pe piele
  • înțepături ale pielii, care îi dau un aspect de coajă de portocală
  • scurgeri de la nivelul mamelonului, mamelon inversat
  • umflături, roșeață
  • schimbarea dimensiunii sau a formei sânului dvs.

Probleme cu implanturile mamare

Fie că tocmai v-ați pus implanturi mamare sau v-ați făcut o augmentare mamară cu ani în urmă, lucrurile pot merge prost. Durerea mamară poate fi un semn că țesutul cicatricial s-a format prea strâns în jurul implanturilor, o afecțiune numită contractura capsulară). Durerea poate însemna, de asemenea, că aveți un implant rupt.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel