Sari la conținut

Durerea de stomac după masă ar putea semnala o boală greu de depistat

Colita este o inflamație a colonului. Care sunt cauzele?
Sursa foto: pixabay
Unele infecții bacteriene sau virale pot declanșa colita.

Simptomele cancerului intestinal pot fi greu de detectat, dar chirurgul colorectal James Kinross a avertizat cu privire la semnele de avertizare la care trebuie să fim atenți.

Ratele de mortalitate cauzate de cancerul intestinal au scăzut începând cu anii 1970, dar datele șocante au arătat că aproximativ 16.800 de persoane sunt ucise de această boală devastatoare în fiecare an, fiind al doilea cel mai letal cancer.

Cunoscută și sub numele de cancer colorectal, boala afectează intestinul gros, care este format din colon și rect. Atunci când cancerul se dezvoltă, celulele se modifică și pot crește într-un mod necontrolat, potrivit Bowel Cancer UK.

Organizația caritabilă explică: „Majoritatea cancerelor intestinale se dezvoltă din excrescențe precanceroase, numite polipi. Dar nu toți polipii se transformă în cancer. Dacă medicul dumneavoastră găsește polipi, îi poate îndepărta pentru a preveni transformarea lor în cancer.”

De asemenea, poate începe în intestinul subțire, cunoscut și sub numele de intestin subțire, dar acest lucru este mult mai rar decât cancerul de intestin gros. Depistarea precoce a bolii poate face toată diferența atunci când vine vorba de creșterea ratelor de supraviețuire, ceea ce înseamnă că conștientizarea simptomelor este în prim-plan.

Potrivit chirurgului colorectal James Kinross, de la Spitalul King Edward VII, simptomele cancerului intestinal pot fi adesea vagi și nespecifice. Expertul a împărtășit patru semne de avertizare la care trebuie să fiți atenți pentru a vă maximiza șansele unui tratament eficient.

Sânge în scaun

Dacă nu suferiți de hemoroizi și observați că aveți sânge în scaun, acesta este un semn că ar trebui să vă faceți o programare la medic cât mai curând posibil. Este un semnal de alarmă dacă sângele este amestecat cu scaunul, deasupra scaunului, în vasul de toaletă sau pe hârtia igienică.

James a spus: „În mod normal, medicul dumneavoastră vă va cere să îi furnizați o mostră de scaun, iar acesta va folosi un test imunochimic fecal (FIT) pentru a descoperi orice sânge ascuns în scaunul dumneavoastră. Acest lucru îi va ajuta să evalueze dacă problema este cancerul intestinal sau o altă problemă.”

Obiceiuri de toaletă

Schimbările notabile în obiceiurile dumneavoastră legate de scaun ar putea fi un potențial indicator al cancerului intestinal, „care poate varia de la o persoană la alta”. James a adăugat: „De exemplu, să ai scaun mai des decât în mod normal sau să ai scaune mai moi, mai curgătoare.

„Acest lucru ar fi mai probabil legat de un factor extern, cum ar fi stresul, consumul de mai multe fibre sau o schimbare în dietă, dar merită să vă faceți un control dacă problema persistă.”

NHS recomandă să fiți atent la orice schimbare, mai ales dacă durează trei săptămâni sau mai mult.

Durerea abdominală

Există o serie de motive pentru care durerea abdominală lovește, dar chirurgul a evidențiat acest simptom ca fiind un potențial semnal de alarmă. El a explicat că disconfortul sau balonarea provocată întotdeauna de mâncare – care vă poate determina să mâncați mai puțin și să pierdeți în greutate – este ceva ce trebuie evaluat de un medic.

Durere sau umflătură

Dacă aveți o durere sau o umflătură în stomac sau în pasajul din spate, ar trebui să consultați un medic. James a spus: „Deși este probabil ca aceasta să fie benignă, poate indica o creștere malignă. Ținând cont de acest lucru, ar trebui să consultați întotdeauna medicul de familie pentru a verifica orice nodul nou sau care a crescut în dimensiune.”

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel