duminică, iunie 13, 2021

Cu toții ne-am confruntat, cel puțin o dată în viață, cu o durere de cap. În mod normal, nu e ceva îngrijorător, dar dacă durerea de cap are anumite caracteristici, poate fi semnul unei afecțiuni grave,

ce necesită tratament imediat. 

”Situațiile în care se impun vizita la medic și efectuarea unui IRM sau CT cerebral, în cazul unei dureri de cap, sunt: cefaleea nou instalată (o durere nouă, care este frecventă, fără istoric anterior de durere) sau de intensitate foarte crescută, cefaleea cunoscută care își schimbă tiparul (localizarea, frecvența de survenire sau severitatea), asocierea simptomelor sau semnelor neurologice (precum somnolență, redoare de ceafă, deficit motor etc) sau responsivitatea scăzută la tratamentul de durere,” explică dr. Irina Paraschiv Orban, medic specialist neurolog.

Dr. Irina Paraschiv Orban, medic specialist neurolog
Dr. Irina Paraschiv Orban, medic specialist neurolog

Sunt de asemenea, câteva tipuri de dureri de cap care pot orienta destul de rapid asupra diagnosticului. O durere de cap care survine sau se agravează semnificativ când stăm în picioare și se ameliorează când ne întindem, poate sugera, conform medicului neurolog, prezența unei hipotensiuni intracraniene. O durere care are o intensitate foarte crescută brusc, fiind cea mai importantă durere din viața respectivei persoane, poate sugera prezența unei afecțiuni amenințătoare

de viață, hemoragia subarahnoidiană.

Dr. Irina Paraschiv Orban recomandă un consul neurochirurgical în următoarele situații:

  Când durerea de cap este asociată de un traumatism cranian este nevoie de consult neurochirurgical, pentru că poate ascunde un hematom subdural sau o hemoragie subarahnoidiană. Este important, mai ales atunci când acest traumatism se însoțește și de alte semne neurologice, precum somnolență, scădere de forță musculară, afectarea limbajului etc.

  Când avem de-a face cu durerea care survine la poziția în picioare, suspectăm diagnosticul

de hipotensiune intracraniană. Această patologie poate fi corectată cu ușurință prin efectuarea unei intervenții minim invazive de către medicul neurochirurg numit blood patch.

  Bineînțeles, în situațiile în care se efectuează IRM cerebral, care evidențiază sângerare (hematom subdural, hemoragie subrahnoidiană secundară unui anevrism arterial) sau formațiune tumorală cu presiune intracraniană crescută.

Ultimele stiri

Parteneri