Dureri pe care nu trebuie să le ignori. Ce probleme grave de sănătate pot sta în spatele lor și când trebuie să sunați la 112

Dureri pe care nu trebuie să le ignori. Ce probleme grave de sănătate pot sta în spatele lor și când trebuie să sunați la 112.

Durerea este modul natural al organismului de a vă avertiza că ceva nu este în regulă. Durerea este o senzație neplăcută și deranjantă, o funcție vitală a corpului uman. Totuși, când simțiți o durere bruscă, de unde știți când să așteptați și când să solicitați imediat asistență medicală?

O regulă generală este că dacă durerea este suficient de puternică încât să te facă să te gândești să mergi la spital, ar trebui să mergi. Cele mai frecvente semne de durere care ar putea semnala o problemă gravă de sănătate includ cele enumerate mai jos.

Dureri pe care nu trebuie să le ignori: Dureri în piept

Durerea de atac de cord se poate simți ca o presiune în centrul pieptului, care se poate extinde la maxilar, gât și braț. Alte semne posibile de atac de cord includ durerea care se agravează atunci când faceți efort, dificultăți de respirație, greață și transpirație.

La spital, o persoană cu dureri în piept va face o electrocardiogramă (EKG) pentru a verifica dacă există probleme cu activitatea electrică a inimii. Dacă aveți simptome de atac de cord, sunați imediat la 911.

Durere de cap

Deși majoritatea durerilor de cap nu sunt un semn al unei probleme medicale severe, există o excepție: durerea care apare brusc, în special după efort și se simte ca cea mai mare durere de cap din viața ta. Acesta ar putea fi un semn al unui anevrism sau al sângerării la nivelul creierului.

La spital, o persoană cu o durere de cap bruscă și severă poate avea o scanare CT sau RMN.

Dureri pe care nu trebuie să le ignori: Dureri de picioare

Dacă aveți dureri de picior împreună cu umflarea piciorului, ar putea fi un semn al unui cheag de sânge. Durerea cauzată de un cheag de sânge se simte ca o pulsație sau durere. Un cheag de sânge este diagnosticat cu ultrasunete.

Cheagurile de sânge trebuie identificate și tratate cât mai repede posibil, deoarece un cheag netratat s-ar putea mări, se poate rupe și ajunge la plămâni, unde poate provoca o problemă care pune viața în pericol.

Durere abdominală

Cauzele frecvente ale durerii abdominale includ:

  • apendicita,
  • calculii biliari (depozite întărite de lichid digestiv care se pot forma în vezica biliară),
  • pancreatita (un pancreas inflamat)
  • diverticulita (când pungile din peretele colonului se inflamează sau se infectează).

Apendicita este asociată cu dureri în partea dreaptă inferioară a abdomenului și este adesea însoțită de febră, greață și vărsături. Oricine are aceste simptome ar trebui să meargă direct la camera de urgență.

Calculii biliari provoacă durere în secțiunea superioară dreaptă a abdomenului, adesea după ce ați consumat o masă grasă. Durerea poate fi severă și este adesea asociată cu greață.

Dureri pe care nu trebuie să le ignori: Dureri de spate

În timp ce majoritatea cazurilor de dureri de spate sunt cauzate de încordarea musculară, unele tipuri de dureri de spate sunt un semn al unei probleme mai grave. Durerea de spate asociată cu slăbiciune și amorțeală la nivelul brațelor și picioarelor sau însoțită de febră trebuie evaluată imediat.

Acest tip de durere de spate ar putea fi un semn al unei infecții a măduvei spinării, care ar trebui tratată imediat pentru a reduce riscul de deteriorare permanentă a măduvei spinării.

Durerea severă în partea superioară a spatelui, indiferent dacă este sau nu însoțită de durere în piept, ar putea fi un semn al unui atac de cord sau al unui anevrism.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

7 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

7 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

8 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

8 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

9 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia