luni, aprilie 19, 2021

Ce poate ascunde o durere de spate. Nu ignorați acest simptom.

Potrivit unui studiu din China, există o legătură între carența de vitamina D și durerile de spate ale femeilor aflate în postmenopauză.

Nu sunt încă destule date care să arate motivul pentru care există un nivel scăzut al vitaminei D la nivelul coloanei vertebrale la femeile în vârstă.

La studiu au participat 232 de femei de peste 65 de ani, aflate în postmenopauză. Acetsea acuzau dureri ușoare de spate și afecțiuni lombare degenerative. Majoritatea (74% dintre femei) avea deficiență de vitamina D (>10 până la <30ng/mL), dintre care 30 de femei, însemnând 12,9%, aveau o carență severă de vitamina D (<10ng/mL).

Au existat diferențe substanțiale în concentrațiile de vitamina D între pacienții cu densitate osoasă normală, osteopenie

sau osteoporoză (21,62 ± 9,42 față de 18,01 ± 9,41 față de 17,39 ± 8,17 ng / ml, respectiv P <0,05). Scorurile T ale densității minerale osoase au fost mai mici în grupul de pacienți cu deficiență severă de vitamina D (-1,92 ± 1,55) comparativ cu cei cu deficiență (-1,19 ± 1,35) sau niveluri normale (-0,70 ± 1,64; P = 0,004 ).

Nu ignorați acest simptom. Vitamina D legată de problemele de spate la femeile aflate în postmenopauză

„Acest studiu arată că nivelurile foarte scăzute de vitamina D au fost corelate cu o probabilitate mai mare de dureri de spate moderate până la severe

și degenerescența discului lombar mai severă. Posibil din cauza efectelor benefice pe care vitamina D le are asupra sensibilității durerii nervoase și musculare, a forței musculare și inflamației”, a declarat Stephanie Faubion, MD, director medical al Societății de menopauză din America de Nord, într-un comunicat, potrivit medpagetoday.com.

„Deși nu toate femeile au nevoie de suplimentarea cu vitamina D, acest lucru vorbește despre importanța evitării stărilor severe de deficit de vitamina D”, a mai spus Faubion.

Printre cele mai comune semne ale deficienței de vitamina D se numără durerile

de spate, slanbiciunea musculară, oboseala, vărsăturile și căderea părului. Carența de vitamina D a fost asociată cu rahitismul, o afecțiune în care țesutul osos nu mineralizează corespunzător, provocând deformări scheletice.

Mai mult de atât, lipsa severă a vitaminei D crește riscul de apariție a osteoporozei, a anumitor tipuri de cancer, bolilor cardiovasculare, bolilor autoimune, infecțiilor, bolilor inflamatorii intestinale, tulburărilor psihologice și tulburărilor cognitive.

Ultimele stiri

Parteneri