Sari la conținut

Durerile de cap și femeile: Ce au de-a face hormonii?

Durerile de cap

Durerile de cap și femeile. Durerea de cap vă poate strica ziua de muncă, vă poate tensiona relația cu membrii familiei și vă poate afecta capacitatea de exercițiu. În SUA, durerile de cap cauzează 112 milioane de zile de boală în fiecare an. În timp ce o treime din populație suferă de dureri de cap, femeile suferă mai mult decât bărbații.

Nauman Tariq, M.B.B.S., director al Centrului Johns Hopkins pentru Cefalee, explică faptul că schimbările hormonilor ar putea fi printre motivele pentru care femeile au mai multe dureri de cap decât bărbații.

Acești factori declanșatori ai cefaleei legate de hormoni includ:

  • menstruaţie
  • administrarea de contraceptive orale
  • sarcina
  • alăptarea
  • menopauza

De ce hormoni?

Estrogenul este responsabil pentru dezvoltarea și reglarea sistemului reproductiv feminin. O durere de cap poate fi declanșată de fiecare dată când există o fluctuație a nivelului de estrogen, inclusiv atunci când există o scădere a nivelului de estrogen în timpul ciclului menstrual. Femeile pot prezenta, de asemenea, mai multe dureri de cap la începutul menopauzei și când suferă histerectomie.

Dureri de cap legate de menstruație

Tariq explică faptul că fetele și băieții pre-pubescenți au dureri de cap în același ritm. Cu toate acestea, apar mai des la fete odată ce ajung la pubertate și începe ciclul menstrual, iar durerile de cap se reduc din nou după menopauză.

Pentru a vedea dacă ciclul menstrual vă afectează durerile de cap, Tariq vă sugerează să țineți un calendar pentru a urmări când încep simptomele. Dacă vedeți un model, medicul dumneavoastră ar putea să ofere unele preveniri și tratament, cum ar fi:

  • inițierea medicamentelor înainte ca ciclul menstrual lunar să înceapă să ajute la diminuarea durerii de cap
  • administrarea de contracepție orală sau utilizarea terapiei de substituție hormonală, care poate aduce beneficii unor pacienți, dar nu tuturor
  • în unele cazuri, închiderea ciclului menstrual cu ajutorul medicamentelor dacă durerea este extremă

Am o migrenă sau o durere de cap tensionată?

Cele mai frecvente tipuri de dureri de cap pentru femei sunt durerile de cap tensionale și migrenele. Durerile de cap de tensiune sunt descrise în mod obișnuit ca fiind ca o bandă în jurul capului, dar dacă ați simțit vreodată o palpitare și  bătăi în cap, este posibil să fi avut o durere de cap de tip migrenă.

Simptome ale migrenei

  • durează de obicei patru până la 72 de ore (aceasta include simptome pre-cefalee și post-cefalee)
  • pete sau linii în zig-zag în viziune (doar între 15-25 la sută dintre cei care suferă de cefalee)
  • durere pe o parte a capului (15% dintre pacienți pot avea durere pe ambele părți)
  • durerea agravată de activitatea fizică
  • sensibilitate la lumină, sunet sau miros
  • greață și / sau vărsături (pacienții cu dureri de cap de tip tensiune nu au de obicei greață)

Opțiuni de tratament pentru stilul de viață

Este posibil să trebuiască să luați în considerare modificările stilului de viață pentru a vă ajuta să gestionați simptomele migrenei. Evitați factorii declanșatori cunoscuți, cum ar fi alcoolul și stresul, și asigurați-vă că hidratați, hidratați, hidratați! (Ar trebui să beți 1,5 până la 2 litri de apă în fiecare zi.) Dacă consumul de cofeină vă afectează tiparele de somn, limitați consumul excesiv de cafea și băuturile energizante. În cele din urmă, somnul – atât calitatea, cât și cantitatea sunt extrem de importante pentru o viață sănătoasă, fără migrenă. Cheia este să rămâi în concordanță cu somnul, trezirea și orele de masă.

Kinetoterapia, în special în jurul gâtului și umerilor, poate fi extrem de utilă pentru a ușura rigiditatea musculară care ar putea provoca o durere de cap tensionată. Terapia comportamentală și antrenamentul de relaxare pot ajuta, de asemenea, la reducerea stresului pentru a trata durerile de cap.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel